Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar'da yeni değişiklikler yapılmasını öngören tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Türkiye'de yaşayan kişiler konut ve iş yeri dâhil gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapamayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar'da yeni değişiklikler yapılmasını öngören Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Tebliğin, döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin TL'ye çevrilmesindeki esasları içeren 8'inci maddesinde değişikliğe gidildi.

8. MADDEDE DEĞİŞİKLİK
Buna göre, Türkiye'de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak.

VATANDAŞLIK BAĞI BULUNMAYAN KİŞİLER İSTİSNA SAYILACAK
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye'de yerleşik kişiler veya Türkiye'de ve yurt dışında yerleşik kişiler; alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırabilecek.

ÖDEME YÜKÜMLÜLÜKLERİ DÖVİZE ENDEKSLİ KARARLAŞTIRAMAYACAK
Türkiye'de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; yurt dışında ifa edilecekler ile gemi adamlarının taraf oldukları dışında kalan iş sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak. Türkiye'de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; yabancı ülke vatandaşlarının dâhil oldukları hizmet sözleşmeleri, ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri, yurt dışında gerçekleştirecek faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri, Türkiye'de başlayıp yurt dışında sonlanan, yurt dışında başlayıp Türkiye'de sonlanan veya yurt dışında başlayıp yurt dışında sonlanan hizmet sözleşmeleri dışında kalan danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dahil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak. Döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.

MENKUL SATIŞ VE KİRALAMA SÖZLEŞMELERİ
Taşıt satış ve kiralama sözleşmeleri dışında kalan menkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.

“ATILACAK ADIMLAR BİZCE DE OLUMLU”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orçan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine - Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başta alışveriş merkezleri olmak üzere gayrimenkullerde dövizle kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli çalışmaların yapılacağına yönelik yapmış olduğu açıklamalar, olumlu olacağı yönünde kanaatimizi daha önce belirtmiştim. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda’ değişiklik uyarınca gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin Türk Lirası’yla yapılması kararlaştırıldı. Son zamanlarda dövizde meydana gelen dalgalanmalar, sözleşmeleri yabancı para cinsi üzerinden olan kiracıları mağdur etmişti. AVM'ler bu konuda sürekli kur düzenlemesine gitmek durumunda kaldıkları için atılacak adımlar bizce de olumlu. Bunun piyasalara ve sektöre de herhangi bir olumsuz yansıması olmaz. Aksine olumlu yansımaları olacaktır” şeklinde konuştu.

"DÖVİZLE YAPILAN TÜM ALIŞVERİŞLER HALKIMIZIN BELİNİ BÜKTÜ"
Orçan, sözlerinin devamında şunları kaydetti:Dövizle yapılan tüm alışverişler halkımızın belini bükmekte. Bu karar gecikmiş olsa bile fiyatı regüle etme açısından da çok önem arz etmektedir. Ödemelerin döviz yerine Türk lirası üzerinden yapılacak olması piyasalarda istikrarı yeniden sağlayacaktır. Dövizle kira sözleşmelerinin sona erdirilmesinin milli paranın korunması açısından sevindirici, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda kiralamalarda yabancı para kullanımının sürdürülebilir olumlu yanı bulunmamakta idi. Dolar bazında kira ödeyenlerin yaşam şartlarında hiç bir değişiklik olmazken kiraların 2-3 günde birden 3 katına çıkması normal bir durum değildi. Piyasadaki panik havası da dağıldı, dolar ve avronun da zaman içerisinde olağan üstü bir durum söz konusu olmazsa rayına oturacağı kanaatindeyim. Gayrimenkul sektörüne olumlu yansımaları olacaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz