Kahramanmaraş’ta konut kiraları giderek artmaya devam ediyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Emlakçı Emre Kayıran, konut kiralarının daha da artacağını söyledi.

Son yıllarda Suriyeli vatandaşların Türkiye’nin bazı şehirlerine yerleşmesi ile birlikte bu illerde hayat pahalılaşmaya ve konut kiraları da artmaya başladı. Bu illerden bir tanesi olan Kahramanmaraş’ta da son zamanlarda konut kiraları bir hayli yükseldi. Konut kiralarıyla aynı oranda yükselen ev fiyatları da ev sahibi olmak isteyen vatandaşları biraz daha düşündürmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda 500 TL’ye kiraya verilen evler insanlara paralı gelirken şimdilerde 800-1000 TL arasında arasın da kiralık ev bulan vatandaşlar hallerine şükür etmeye başladı. Bu durumun önüne geçmek isteyen belediyeler ise vatandaşları ev sahibi yapmak için hareket geçti. Birçok yerde toplu konut yapmaya başlayan belediyeler insanları uygun fiyatlara ev satarak vatandaşın konut sorunun çözmeye devam çalışıyor. Öte yandan önümüzdeki birkaç yılda konut kiralarının düşmeyeceği aksine artacağı öngörülüyor.

‘KONUT KİRALARI YÜZDE 100 ARTTI’
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Emlakçı Emre Kayıran son dönemde konut kiralarının bir hayli arttığını söyledi. Kayıran, “Ben Kahramanmaraş’ta 10 yıldır emlakçılık yapıyorum. Kahramanmaraş’ta kiraların artışını geçmişten günümüze değerlendirecek olursak bu konuda çok geriye gitmeye gerek yok. Son 2 yıla bakarsak şu an ev kiraları yüzde 100 -200 arasında arttı diyebiliriz. 2 yıl önce 400 liraya ev bulmak çok kolaydı. Özellikle Binevler bölgesinde 500 lira civarında fiyatlara çok güzel evler kiralanabiliyordu. Şimdi aynı bölgelerde 1000 TL’nin altında ev bulmak çok zor. Bunun temel sebebi ise ülkedeki iktidar boşluğu diyebiliriz. Bunun yanında Kahramanmaraş’ın büyük şehir olmasının etkileri de var” şeklinde konuştu.

‘KİRALAR GİTİTÇE ARTACAK’
İlerleyen süreçte ev kiralarının gittikçe artacağını söyleyen Kayıran, bu artışın birkaç yıl daha devam edeceğini vurguladı. Kayıran, “Şu an kiralar gün geçtikçe daha da artmaya devam edecektir. Çünkü herkesin bildiği gibi Kahramanmaraş’ta da birçok Suriyeli vatandaş var. Bunlar birkaç aile birleşip bir ve tutuyorlar. 3 aile birleştiği zaman bin 500 TL civarında bir ev kirası onlara pek dokunmuyor. Ev sahibi ise konuya maddi açından baktığı için diğer unsurlarla pek ilgilenmiyor. Evi boşaldığı zaman ise çıkan kiracım bin 500 TL’ye çıktı diyerek biraz daha üzerine zam koyarak diğer insanlara kiralıyor. Böylelikle şehrimizde konut kiralar artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘EV SAHİPLERİ ALDIKLARI PARAYA BAKIYOR’
Ev sahiplerini daha çok aldıkları paraya baktıklarını dile getiren Kayıran, emlakçılar olarak Kalabalık Suriyeli ailelere ev vermediklerini söyledi. Kayıran, “Biz emlakçılar olarak kolay kolay Suriyeli kalabalık ailelere ev kiralamıyoruz. Çünkü kiraladığımız evler olduğunda çok fazla yıpranıyor. Çünkü genelde Suriyeli aileler en az 4 kişi oluyorlar 3 aileyi bir evde düşünürsek bu da toplamda 12 kişilik bir aile yapıyor ve bu da bir ev için çok fazla. Bu durumdan apartman sakinleri çok fazla şikâyetçi oluyor. Dediğim gibi biz emlakçılar vermesek de ev sahiplerinin derdi sadece maddiyat olduğu için onlar bu ailelere rahatça evlerini kiraya veriyorlar” dedi.

‘EV ALMAK İSTEYENLER İÇİN İYİ BİR DÖNEM’
Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara da seslenen Kayıran, özellikle peşin paraya ev almak isteyenler için büyük indirimler olduğunu söyledi. Kayran, “Vatandaşların ev almaları için ellerinde bir fırsat varsa şu an bunu hemen değerlendirmeliler. Çünkü seçimlerden sonra ne olacağı pek belli olmadığı için şu an ev sahibi olmak isteyenler için iyi bir fırsat. Bu vatandaşlarımız özellikle peşin alımlarda çok uygun fiyatlara ev sahibi olabilirler. Şu an dövizinde yükselmesi ile birlikte faiz oranları çok yüksek. Bunun yerine topraktan girmeyi veya paraları varsa peşin almayı tercih etmelidirler. Şu an topraktan alınan bir ev bittiği zaman üzerine en az 50-60 bin TL fark koyuyor. Bu da değerlendirilebilir tabi” şeklinde konuştu.

‘BU KİRALAR VATANDAŞA NORMAL GELMEYE BAŞLADI’
Son zamanlardaki artışların vatandaşa da artık normal gelmeye başladığına değinen Kayıran, eskiden 500 liralık eve pahalı diyen vatandaş şimdi 800 liralık ev bulduğunda seviniyor dedi. Kayıran, “Kiralardaki şu anki artışa vatandaşta alışmış durumda. Önceden 400-500 liraya ev tuttuğunda pahalı diye yakınan vatandaş, şimdi 800 liralık ev bulduğunda bu fiyatlara normal diyor. Ben Suriyeliler gitse bile bu kira fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Yine geçmiş yıllarda 400 liraya çok iyi evler tutulurken şu an normalin altındaki evler bile çok daha pahalı fiyatlara kiralanıyor” diye konuştu.

‘BELEDİYELER VATANDAŞI EV SAHİBİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR’
Konuşmasının sonunda belediyelerin bu konudaki çalışmalarından bahseden Kayıran, belediyelerin vatandaşı ev sahibi yapmak için uğraştığını söyledi. Kayıran, “Şu an belediyeler tarafından yapılan toplu konutları vatandaşları biraz olsun rahatlattı. Doğukent de yapılan Güneş Evler ve Klavuzlu bölgesinde yapılan Gölkent Siteleri vatandaşın uygun fiyata ev sahibi olmalarını sağladı” ifadelerini kullandı.

Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz