Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Mustafa Paksoy, ilçeye bağlı Doğan ve Evcihüyük Mahallelerinin arasındaki bölgeye kurulması planlanan Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ayrılan 6 bin 8 yüz dönümlük alanda imar planı değişikliği çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Paksoy, gerekli plan değişikliği için 16 ayrı kurumdan olumlu görüş alınması gerektiğini hatırlatarak, “14 kurumdan olumlu görüş alındı. Şuanda 2 kurumdan gelecek yazıyı bekliyoruz. Tamamlanır tamamlanmaz plan değişikliği için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale düzenlenecek” diye konuştu.

Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) başlattığı ilçeye Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Elbistan’da besiciliğe büyük ivme kazandıracak bu dev proje, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odası ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ne üye besicilerin katılımı ile hayata geçirilecek. Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulum çalışmalarına ilişkin olarak bilgi veren ETSO Başkanı Mustafa Paksoy, söz konusu proje için 6 bin 800 dönümlük bir alan ayrıldığını söyledi.

Besi OSB’nin kurulacağı alanın Doğan Mahallesi ile Evcihüyük Mahallesi arasında kalan bölge olarak seçildiğini hatırlatan Başkan Paksoy, çalışmaların çok yönlü olarak ilerlediğini anlattı. Paksoy, şuanda ana hedeflerinin Kızılseher Dağı’nın eteklerinde bulunan ve sulama sahası içerisinde görülen bölgeyle ilgili plan değişikliğini biran önce tamamlamak olduğunu hatırlatarak, “Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilçemizdeki hayvancılık sektörünün ülke geneline entegrasyonunu sağlamak, hâlihazırdaki küçük işletmeleri tek çatı altında toplamak için Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarımız sürüyor. İlk girişimlerimizden bugüne kadar büyük bir ilerleme kaydedildi. Birden çok kurum ve kuruluşun desteği ile projemizde emin adımlarla ilerliyoruz. Besi OSB’nin kurulacağı alanla ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Doğan Mahallesi’nde 6 bin 800 dönüm alan belirlendi. Şuanda burayla ilgili imar planı değişikliğinin yapılması gerekiyor. Bu plan değişikliğinin gerçekleşmesi için de 16 kurumdan olumlu görüş alacağız. Şuana kadar 14 kurumun görüşü geldi. 2 kurum kaldı. Onların da en kısa sürede görüş bildirmesini bekliyoruz. Bu aşamanın ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, söz konusu alanda imar planı değişikliğine gidecek. İmar planına işlendikten sonra da bakanlık nezdinde girişimlerimiz hızlanacak. İnşallah en kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin münferit olarak faaliyet gösteren besiciler açısından büyük avantajlar barındırdığını kaydeden Paksoy, şöyle konuştu:

“Elbistan’da besicilik genel olarak irili ufaklı çok sayıdaki ahırda yapılıyor. Bu ahırların geneli anayol kenarı dediğimiz bölgelerde münferit olarak kurulmuş. Birçok besicimiz de daha küçük ölçekli olarak bu işi yıllardır sürdürülen gelenekle, yaşadıkları mahallerde yapıyor. Besi ahırları için de verimli topraklar kullanılıyor. Bu da arazilerimizin yok olması anlamına geliyor. Hayvancılık için dönüm noktası anlamına gelen Besi Organize Sanayi Bölgesi ile hem bu sorun ortadan kalkacak, hem de sağlanan teşvikler ve desteklerle besici daha fazla kazanacak. Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, modern besiciliği ana ilke kabul ediyor. Bu yeni yapılanmada şehir içinde kalmış ya da uygun koşullarda olmayan birçok işletme Besi OSB’lerde toplanacak. Besi Organize Sanayi Bölgelerinin oluşturulmasıyla hayvanlar bir yerde toplanacak, çevre koruma altına alınacak, görüntü kirliliği ortadan kalkmış olacak. Böylelikle kentte ve bölgedeki canlı hayvan potansiyelinin modern bir besicilik anlayışı ile ekonomiye kazandırılmasını sağlanacak.”

“Besi OSB, Elbistan’ın ekonomik geleceği ve en önemlisi de istihdam açısından önemli bir yatırımdır” diyen Paksoy, “Elbistan etinin bir marka olduğuna inanıyoruz. Biz Elbistan etinin marka değerini daha ileriye taşımak istiyoruz. Elbistan besicisinin ve etinin bölgeye sağlayacağı katma değeri ve istihdam getirisini de biliyoruz. Hayvan sayısı olarak, modern besi ahırı sayısı olarak Elbistan’ı ileriye taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu. İHA

Editör: Mahmut Beyaz