Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, esnafa destek vermek için çalıştıkları belirterek, “Yakın zamanda duyurusunu yapacağız. Bizde esnafların mağdur olduğunun farkındayız. Kamu kaynakları dışında global firmalarla iletişime geçtik. Onların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ne gibi destekler verebiliriz, onlar üzerinde çalışmalarımız var” ifadelerini kullanmıştı.

“BAKANLIK OLARAK ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
Esnafa indirimli kredi ve hibe konusunda konuşan Pekcan, “Biz bu doğrultuda bakanlığımızın bütçesi ve mevzuatı çerçevesi üzerinden TESKOP üzerinden Halk Bankası kanalıyla kredi kullandırıyoruz. Hibeleri TESKOP üzerinden Giresun ve İzmir'deki esnafımıza verebildik. Bakanlık olarak çalışmalarımız var. Aynı doğrultuda kira, elektrik, doğalgaz, su ödemeleri karşılığında belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığına taleplerimiz bulunuyor, görüşmelerimiz sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığınca esnaf ve sanatkara kullandırılan faiz indirimli krediler ve ertelemeler nedeniyle 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında Halkbank'a yapılan gelir kaybı 2 milyar 626 milyon 623 bin 830 TL olarak bildirilmiştir. Bu dönemde TOBB, oda, borsa mevduatlarına ilgili bankalara yatırılması ile oluşturulan kaynaktan tacirlerimizin düşük faizli kredi kullanmalarına imkan sağlanmış olup, 50 bin firmaya 3 milyar TL nefes kredisi kullandırma imkanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

“YAKIN ZAMANDA DUYURUSUNU YAPACAĞIZ”
Bakanlık olarak yeni bir çalışma başlattıklarını aktaran Pekcan, “Yakın zamanda duyurusunu yapacağız. Bizde esnafların mağdur olduğunun farkındayız. Kamu kaynakları dışında global firmalarla iletişime geçtik. Onların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ne gibi destekler verebiliriz, onlar üzerinde çalışmalarımız var” dedi.

“LOKANTACISI, ÇAYCISI, PASTANECİSİ KİMSEDE PARA YOK”
Bakan Pekcan’ın bu açıklamaları ise tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş esnafları tarafından da sevinçle karşılandı. Esnaf Yunus Gözler, şunları söyledi: “Esnaf deyim yerindeyse canının yerine düştü. İş yok güç yok. Kimse ne yapacağını bilmiyor. Lokantacısı, çaycısı, pastanecisi kimsede para yok. Şu anda oldukça sıkıntılı bir düzen yaşıyoruz. Ama sağlıklı olduğumuz için şükretmemiz gerekiyor. Ticaret bakanımızın destek açıklaması güzel ama bakalım nasıl olacak. Şöyle bir durum var; aldığımız kredileri geri ödemekte zorlanıyoruz. Şimdi bana 50-100 bin TL destek verilse ben neyi satacağım da o parayı geri ödeyebileceğim. Sorun burada. İş yapmakta zorluk çekiyoruz. Ortada bir kriz var. Bayram geliyor yine iş yok.”

“BU GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ VE UMARIM DEVAMI GELİR”
Bir başka esnaf Salih Gündoğdu, şöyle konuştu: “Esnafın genel durumu şu anda pek iyi değil. Ortada bir işsizlik sorunu var. Esnaf iş yapamamaktan dolayı yakınıyor. Elektrik, su parasını ödemeyen, kirasını veremeyen insanlar var. Çarşımızda her ay bir esnafımızın elektriği, suyu kesiliyor. Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Devletimizden bu konuda bir yardım bekliyoruz. Ticaret bakanımızın yeni destek duyurusu bizim açımızdan sevindirici bir durum. Bu güzel bir başlangıç ve umarım devamı gelir.”

“ŞU ANDA ESNAFIN YÜZDE 80’Nİ KRİZDE”
Diğer bir esnaf Şemsettin Namlı ise, şunları kaydetti: “Şu anda esnafın yüzde 80’ni krizde. Dükkân kirasını ödeyemiyor. Alışveriş yok. Esnaf siftahsız dükkânını kapatıyor. Esnaflarımız daha önce kredi aldılar. Bu krediyi nasıl öderiz diye onun telaşındalar şu anda. Devletimizin bu duruma bir çare bulması gerekir. Ticaret bakanımızın açıkladığı destek paketini olumlu karşılıyoruz. İnşallah kira yardımı gelir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz