Kahramanmaraş'ta 2015 yılı ekonomisi nasıl geçti? Yapılan seçimler ekonomiyi nasıl etkiledi? 2016'dan iş dünyasının beklentileri neler? Sivil Toplum Kuruluşları (STK)'lar bütün bunların cevabını Manşet Gazetesi'ne anlattı.

Ekonomide bir yıl boyunca yaşanan gelişmeleri iyisiyle kötüsüyle öne çıkanları gazetemize değerlendiren STK'lar genel anlamda 2015 ekonominin iyi geçtiğini söyledi. Kahramanmaraş'ın tekstil ve enerjide lider kentler arasında yer aldığı kaydedildi. STK'lar tarafından Kahramanmaraş'ın 2015 yılında bir çok başarıya imza attığı belirtilirken önümüzdeki yıllarda da hedefin çok büyük olduğu ifade edildi. 2015'yılının bir çok bölümünün seçimler ve hükümet arayışıyla geçtiğinini belirten sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin seçimlerden etkilenmediğini söyledi. Genel anlamda bakıldığında ise Kahramanmaraşlı işadamlarının 2015 ekonomisinden memnun olduğu gözlemlendi. İşte Kahramanmaraş'taki sivil toplum kuruluşlarının gazetemiz yazı işleri Müdürü Mücahit Dalkara'ya yaptığı açıklamalar şöyle:



KASİAD: ALİ ARPASATAN
EN ÖNEMLİ MADDE EKONOMİ OLMALI
Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arpasatan 2015'te yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Arpasatan 2015 yılında global piyasaları meşgul eden en önemli iki gündemin ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artış beklentisi başta ve başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin yavaşlayan büyümeleri olduğunu söyledi. Emtia fiyatlarındaki gerileme de global piyasaları etkilediğini ifade eden Arpasatan “Global pazarlardaki olumsuzluklara ilave olarak, genel seçimler sürecindeki siyasi belirsizlik ve komşu ülkelerimizde yaşanan iç karışıklıklara bağlı jeopolitik riskler Türkiye ekonomisini bir hayli zorlamıştır. Bütün bunlara rağmen son dönemde canlanan iç tüketimin de katkısı ile yılı kapatıyoruz.2015 Ocak-Kasım döneminde ihracatın düşmesi, düşen emtia fiyatlarına ve euro/dolar paritesine bağlıdır. İhracat dolar bazında azalmasına rağmen miktar bazında artmıştır. Bu veriler ışığında Dünya ve Türkiye ekonomisi açısından zorlu geçen bir yılı az hasarla atlattığımızı düşünüyorum” dedi. 2016 yılının en önemli gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğinin altını çizen Arpasatan, “Doların değerlenmesinin ve faizlerin artmasının beklendiği bir ortamda gerek yeni yatırımların hayata geçmesi gerekse bu yatırımlar için gerekli sermayenin ülkeye çekilmesi konusunda ekstra gayret sarf edilmelidir. İlave olarak, bölgemizdeki jeopolitik riskler de eklendiğin de Türkiye’nin 2016 yılı için ekonomik ve politik performansı daha da önemli hale gelmektedir” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ İŞ DÜNYASI OLUMLU BULDU
2 yıl aradan sonra AB ile yeni fasılların açılması, bunların başlığının da ‘’Ekonomik ve Parasal Politikalar’’ olması son derece önemli olduğunu vurgulayan Arpasatan, “Türkiye’nin ekonomik ve demokratik alandaki gelişiminde kritik role sahip AB ile müzakerelerin hükümet tarafından yeniden gündemin üst sıralarına taşınması 2016 yılına umutla girmemizi sağlamaktadır. Açıklanan hükümet eylem planın da Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için gerekli katma değerli ihracat artışını sağlayacak, inovasyon, ar-ge, tasarım, markalaşma ve girişimcilik gibi maddelere yer verilmesini Kahramanmaraş iş dünyası olarak son derece olumlu buluyoruz” ifadelerini dile getirdi. Arpasatan, Yeni Türkiye’nin yeni bir başarı hikaye’si yazması için katma değer, ar-ge ve inovasyonu merkeze alan ihracata dayalı yeni ekonomiyi hayata geçireceği inancında olduğunu söyledi.



TÜMSİAD: ADNAN TOPRAK
LİDER ŞEHİRLER ARASINDAYIZ
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şube Başkanı Adnan Toprak, Kahramanmaraş'ın tekstil ve enerji başta olmak üzere bir çok sektörde lider kentler arasında yer aldığını belirtti. Türkiye'nin bir hedefinin olduğunun altını çizen Toprak, “Dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almak, biz de Kahramanmaraş olarak Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer almayı kendimize hedef koyduk” diyen Toprak şöyle dedi: “Kahramanmaraş , 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı, 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türki-ye`nin ilk on ekonomisi içerisinde yer almayı başaracaktır. Kentimiz, 870 sanayi tesisinde; Türkiye ipliğinin yüzde 35`ini, kumaşın yüzde 10`unu, metal mutfak eşyalarının yüzde 60`ını, çimentonun yüzde 9`unu, kağıdın yüzde 20`sini üreterek Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bunların yanı sıra gıda sektörü ve özellikle dünyaca ünlenmiş olan dondurma ve kırmızı biber, kuyumculuk ürünleri, ayakkabı ve özellikle bayan ayakkabısı imalatı, plastik boru, ahşap ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi sektörler büyümeye ve lokomotif olmaya aday görünmektedir.

KAHRAMANMARAŞ'IN HEDEFİ ÇOK BÜYÜK
Bizim Kahramanmaraş olarak hedeflerimiz çok büyük. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için güçlü bir ekonomi en temel prensipti. Çok şükür hükümetimizin 13 yıldan bu yana uyguladığı ekonomik istikrar bizi dünya ile yarışır hale getirdi. Ekonominin sağlam bir şekilde durması yatırımcıyı daha da yatırım yapmaya teşvik etti. Dönemsel olarak yaşanan durağanlık, yerini yatırıma bıraktı” dedi. 5,5 milyar dolarlık özel sektör yatırımı bulunan Kahramanmaraş’ta yatırım hız kesmeden edeceğini vurgulayan Toprak, “Yatırımın asıl parolası güvendir. Küresel ekonomiye uyum sürecini tamamlayan Kahramanmaraş, 2015 yılında da birçok başarıya imza atmıştır” diye konuştu.

SEÇİMLER EKONOMİYİ NASIL ETKİLEDİ?
Yapılan seçimlerin ekonomiye etkisini de değerlendiren Toprak, “Seçim döneminde sonra ortaya çıkan tablo bundan 15 sene önce olsaydı ekonomiye etkisi açısından çok daha olumsuz bir durumla karşılaşabilirdik. Ancak baktığımızda bugün piyasalardaki dalga boyları çok yüksek değil. Ekonominin saçayakları çok sağlam temeller üzerine inşa edilmiş durumda” dedi. Geçen yıla göre 2015 ekonomisini kıyaslayan Toprak, yeni bir yılın sonuna gelindiğini Siyasi çalkantılardan, ekonomideki oynaklıklara, siyasi irade değişiminden, savaş çanlarına kadar etkileri geniş bir alana yayılan zor bir yılı geride bırakıldığını belirtti. 2015 yılı neredeyse bütünüyle seçimler ve hükümet arayışları ile geçtiğini hatırlatan Toprak, Bu süreçte artan siyasi belirsizlik algısı ve tırmanan terör gibi faktörler ülke ekonomimize olumsuz yansıdı. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden bir hükümet kurulamaması ekonomik olumsuzlukları dahada büyüttü. 2015 yılına ekonomide üretim, tüketim ve yatırımlarda yavaşlama ve piyasalardaki durgunluk damga vurdu” dedi.

2016'DAN BEKLENTİ ÇOK BÜYÜK
Son olarak 2016'dan beklentilerini dile getiren Toprak, şöyle dedi: “İş dünyası olarak, önceliği reform süreci olan yeni bir döneme girmek, en büyük beklentimizdir. Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD ) olarak inanıyoruz ki 1 Kasım seçimleri ile yakalanan istikrar ve kurulan yeni hükümetin görevi devralması ile duraksamış olan ekonomi yeniden canlanacak, ülkemiz için istikrarın devamlılığı adına KOBİ’lerin finansmana erişimi , çalışma hayatı, vergi,Teşvik sistemi ve üretimi destekleme,inavasyon, Ulaştırma ve lojistik , mesleki eğitim yapılacak yeni reformlar ekonomik gelişmeyi hızlandıracak, iş dünyasına da önemli fırsatlar sunacaktır. Bunun için Ülke olarak hep beraber refah seviyemizi artırmak ve hedeflerimize ulaşmak için bu dönemde birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalıyız.”



MÜSİAD: ATIF ŞİRİKÇİ
AĞIR BİR TECRÜBE OLDU
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Atıf Şirikçi,

2015 yılı; seçim belirsizliğinden dolayı asıl itibariyle kötü geçti. Ama bu kadar olumsuzluğa rağmen bizler önümüze baktık, ülkemiz açısından ise çok iyi bir yıl oldu diyemeyiz” dedi. Şirikçi, Bu süreçte insanlar belirsizliğin ne kadar kötü olduğunu ve koalisyonların ülkeye yarar getirmeyeceğini anlamış olduğunu belirterek, “Bu bize ağır bir tecrübe oldu” ifadesini kullandı. Rus uçağının düşürülmesiyle insanların beklemeye başladığını kaydeden Şirikçi şöyle dedi: “Seçimlerin bitmesiyle istikrar sağlandı. Bu istikrarın sonucu İTMA fuarındasanayicimiz kolları sıvadı ve yatırım için ciddi bir şekilde ivme verilmişti ama Rus uçağının düşürülmesiyle insanlar beklemeye başladı. Sonuçta ülke bir gemi ve bu gemi su alırsa hepimizin bundan etkileneceği aşikârdır. Ama bunun bir an önce çözüleceği ve ülkemizin tekrar yatırım için sanayi atağına kalkacağı inancı hiç yitirmedik ve kriz dönemlerinin en uygun yatırım zamanı olduğunu biliyoruz bu nedenle biz şimdiden bu yatırımlara başlayacağız.”

2015 KALKINMA YILI OLDU
Geçtiğimiz yıllara göre kıyaslarsak ekonomi AK Parti döneminde 2015 seçim yılı hariç ülke açısından yatırım ve kalkınma yılı oldu” diyen Şirikçi, “2015 yılını yok saymamız gerekli , eğer istikrar ve huzur olmaz ise hiçbir şey olmaz. Bu yıl ülkemize illegal yollarla ülke temellerine dinamit koyup zarar vermek isteyen çetelerle mücadele yılı olmuştur. Devleti yönetenlerde bu mücadeleden dolayı ülke ekonomine istenen ivmeyi kazandıramadılar. Ama inanıyorum ki devletimizin her zamankinden daha güçlü ve huzurlu olacağı günler çok yakın, bu gaye ile bizlerde yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi. 2016 yılını değerlendiren Şirikçi, 2016 yılının öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyadaki gücünü ve yerini kanıtlama yılı olacağını belirterek şöyle dedi: “Bizlere düşen ise yatırım altyapılarını hazırlayarak dünyaya entegre olmak ve daha da azim ve şevkle ile dünyadaki pazarlara hâkim olacak şuurla çalışmak. Ülke ekonomimizin dünya üzerindeki pazar payını genişletmek ve Rusya krizi gibi krizlerden etkilenmemesini sağlamak. Gelecek bu ülke için çok güzel olacak, bunu unutmadan çalışacağız.”
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz