Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, kendi görev süresi içinde doğalgaza bir zam olmayacağı müjdesini verdi. Bakan Alaboyun, Cizre’ye giden enerji hatlarında ise bir kesinti olmadığını kaydederek, belki içerideki trafoların tahrip edilmiş olabileceğini belirtti.

 

TPAO’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cizre’ye yönelik herhangi bir elektrik kesintisinin uygulanmadığını, Cizre içerisinde meydana gelen olaylardan ötürü trafoların zarar görmüş olabileceğini kaydetti. Kendi görev süresi içinde doğalgaza bir zam olmayacağı müjdesini veren Bakan Alaboyun, İpek Grubu ile TPAO arasında yaşanan anlaşmazlığa ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“BAŞBAKANIMIZIN DA KAFASINDA BİR MADENCİLİK BAKANLIĞI VAR SANIYORUM”
Soma kazasından sonra güzel bir rapor hazırladıklarını ve o raporda Madencilik Bakanlığının kurulmasını önerdiklerini hatırlatan Bakan Alaboyun, “Başbakanımızı ziyarete gittiğimizde kendisi bize Madencilik Bakanlığının kurulması yönünde söylemişti. Başbakanımızın da kafasında bir Madencilik Bakanlığı var sanıyorum. Kömür dışındaki madenlerin çoğu Enerji Bakanlığı ile ilgisi olmayan madenler. İş sağlığı güvenliği açısından kömür kanunu çıkartılması şart. Enerji Bakanlığının toplam kurumlarının yarısı madencilikte. Bunu ayırmakta fayda var. Bakanlık çok büyük olduğu için gelen bakan arkadaşlarımız kendi uzmanlık alanlarına konsantre oluyorlar. Bende kısa süre içinde biraz daha madeni ön plana çıkartıp madencilikle ilgili flu resmi Bakanlar Kurulunda netleştirmek istiyorum. Pazartesi günü Bakanlar Kuruluna teklifimiz oldu, uygun görülürse bir sunum yapacağız. Madencilik demeyeceğiz buna ama doğalgaz arama ve petrol de girdiği için belki Tabii Kaynaklar Bakanlığı da denilebilir” dedi.

“KAROT BANKASI KURMAMIZ LAZIM”
“Yer altının MR’nın bilgisi artık bizde olacak” ifadesini kullanarak, yer altının çekilmiş karot numunelerinden oluşacak bir karot bankası kurulması gerekliliğine dikkat çeken Bakan Alaboyun, “Yabancılar geliyorlar özellikle madencilikte karotlarını alıyorlar ve bize vermiyorlar. Bizim mutlaka bir düzenleme yapıp bize verilmesi konusunda zorunlu hale getirmemiz lazım. Maden kanunu yerin bir metre altındaki maden v.s devletin olduğunu söylüyor. Bundan dolayı yer altındaki varlığımızın MR’nı çekmiş olan karot numuneleri ya yurt dışına gidiyor ya da imha ediliyor. Bizim bunları bir şekilde karot bankası adı altında toplamamız gerekiyor” diye konuştu. (İHA)

Editör: Mahmut Beyaz