Kahramanmaraş’ta yetişen ve ünü tüm Türkiye’ye yayılan ceviz hasadı başladı.

Kahramanmaraş’ın birçok mahallesinde yetişen, tane büyüklüğü ve lezzetiyle kaliteden ödün vermeyen Kahramanmaraş cevizinin silkelenme hasadı başladı. Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya geçen yıla oranla kentte ceviz üretiminde artış olduğuna işaret ederek, “Geçtiğimiz yıl yaşanan hava şartları nedeniyle cevizi don vurduğunu bundan dolayı da cevizin olmadığını söyledi.

Çetinkaya, “Bu yıl da hava şartlarının mevsime uygun seyretmesinden dolayı cevizde verim arttı” dedi.

CEVİZ AĞAÇLARI DİNLENDİ
Geçtiğimiz yıl hava şartlarından dolayı cevizin olmaması ceviz ağaçlarının dinlenmesine sebep olduğunu belirten Çetinkaya, “Cevizde ki artışın bir diğer sebebi de geçen yılın kayıpları olan cevizler bu yıl çıktı. Kahramanmaraş’ta yüksek rakımlı olan yerlerde, bu yıl nisan ayında kar yağmasından dolayı ceviz olmadı. Rakımın düşük olduğu bölgelerde cevizimiz bol” dedi.


TÜKETİCİLER CEVİZ PEŞİNDE 
Ceviz hasadının başladığını ve Çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydeden Çetinkaya şöyle konuştu: “Geçen yıl ceviz olmaması dolayısıyla bu yıl cevizlerde verim, kalite, yağ oranında olan rekolte çok yüksek. Ceviz bu yıl çiftçinin yüzünü güldürecek. Geçtiğimiz yıl ceviz olamamasından dolayı tüketiciler cevize özlem duydu ve şimdiden cevizlerini temin etmeye başladı” şeklinde konuştu.


FİYATTA ARTIŞ YAŞANIYOR
İnsanların elinde ceviz stokları olmadığı için ceviz fiyatlarının bu yıl yüksek olacağına işaret eden Çetinkaya, “Geçtiğimiz yıl 30 kuruştan satılan ceviz bu yıl 40 kuruştan satılıyor. Kilogram olarak ta hesapladığımız zaman 20 liradan satılan ceviz 30 lirayı buldu. Cevizin kilosu şu an için 25 lira” dedi.


KAHRAMANMARAŞ’IN CEVİZİ LEZZETLİ
Kahramanmaraş’ın biberi ve ceviziyle isim yapmış bir şehir olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “Kahramanmaraş cevizine Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kayseri, Adana, Adıyaman, Mersin gibi çevre illerden cevizimize rağbet var. Kahramanmaraş’ta yetişen cevizler iklim şartları ve rakım dolayısıyla bunu içerisinde hava ve su da eklenince Kahramanmaraş’ta yetişen ceviz diğer şehirlere oranla daha fazla. Lezzet olarak bizim yörede yetişen ceviz daha lezzetli” ifadesini kullandı.


CEVİZ VE ZEYTİN TERCİH EDİLMELİ
Ceviz hasadından sonra bu yıl hasat mevsiminin yavaş yavaş sona ereceğine de değinen Çetinkaya Çiftçilere önümüzdeki yıl ne yetiştireceği konusunda tavsiyelerde bulunarak şöyle konuştu: “Çiftçilerimize tavsiye edeceğimiz ürünler arasında ceviz ve zeytin var. Bu ürünlerden vazgeçilmemelidir. Ceviz değeri yüksek pazarda da sürekli alıcı bulan tüketime sahiptir. Ceviz hasadı yapıldıktan sonra uygun şartlarda uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde 2-3 yıl herhangi bir zarar görmez. Getirisi de çok yüksek bir ürün” dedi. Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz