2020 yılı mart ayından beri koronavirüs ile mücadele ediyoruz. Bu mücadele sağlıkla olduğu kadar ekonomik olarak da hemen herkesi etkiledi. Pandemiden dolayı pek çok işyeri, işçiye sormaksızın kısa çalışma ödeneğine geçti. Kısa çalışma ödeneği adından da anlaşılacağı gibi tam mesai olmaması demektir. Ancak pek çok işyerinde işçilere kısa çalışma ödeneği ödendiği halde tam çalıştırıldığı ortaya çıktı. Buna göre işçiler bu durumdan ötürü tazminat alıp alamayacağını öğrenmek istiyor. 

Kısa çalışma ödeneği alan işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Pek çok işyeri kısa çalışma ödeneğine geçerken, işçiler için daha büyük geçim sıkıntıları başladı. İşçilerin şikayetlerine göre kısa çalışma ödeneği alındığı halde tam gün çalıştırıldıklarını ancak tam para alamadıklarını belirttiler.

Bu yüzden de işlerinden istifa ederek tazminat almak istiyorlar. Bu talep kanunlar çerçevesinde yer alıyor.

İş kanununun 24. Maddesinin 3. Bendine göre:

III. Zorlayıcı sebepler: İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Görülebileceği gibi işçiye haklı nedenle fesih hakkı sağlayan haller arasında işyerinde işin 1 haftadan fazla durması gibi bir neden var.Yasa koyucu bu madde ile emeğinin karşılığı olan ücret gelirinden başka bir geliri olmayan işçiye, işyerinde çeşitli nedenlerle işin 1 haftadan fazla durması ve artık ücret geliri elde edememesi koşulunda kıdeminin ödenmesi ve gidip başka yerlerde iş araması olanağı sağlamıştır.

Dolayısı ile işçi bu sebeple iş sözleşmesini sona erdirip işyerinden kıdem tazminatını talep ederek ayrılabilmelidir. Bu istifa anlamına gelmez işçinin haklı nedenle feshidir. Çünkü istifa hiçbir koşulda tazminat sağlamaz. Sonuç olarak, öncelikle işverenle bu konuda anlaşma yolunu arayıp bu mümkün olmazsa bir hukukçu desteği ile işçinin haklı feshi yolunu denemelisiniz.

3 MİLYON İŞÇİ İÇİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURULMUŞTU

İlk açıklanan verilere göre yaklaşık 3 Milyon işçi için kısa çalışma ödeneğine başvuruldu. Uygulama yıl sonuna kadar uzamakla birlikte bu sayı şimdi azalışa geçti artık yeni başvuru da alınmıyor.

mynet

Editör: Mahmut Beyaz