Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tarım Kredi Yem, 14 Nisan’da yem fiyatlarına yaptığı zammın ardından yem fiyatlarına ikinci bir zam yapmasına Türkiye genelinde birçok üretici tepki gösterirken, üretim maliyetlerinin gittikçe artmasının ardından üreticiler, ellerinde bulunan hayvanları kesime göndermeye başladı. Yapılan zamları gazetemize değerlendiren Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, bu yıl bazında olmasa da ilerleyen yıllarda tüm ülkede olduğu Kahramanmaraş’ta da et sorununun olacağını belirtti. Devletin üreticiden aldığı süt fiyatını artırması gerektiğini vurgulayan Ceren, süt fiyatları bu şekilde devam ederse anaç hayvanların da kesilmek zorunda kalacağını söyledi.

ÜRETİCİLERİMİZ, TÜKETİCİLERİ MAĞDUR ETMEMEYE ÇALIŞIYOR

Ceren sözlerini şöyle sürdürdü: “Yem fiyatlarının artması tüm Türkiye genelinde bazı sıkıntılara yol açacak. Üreticiler hayvanlarını kesime gönderecek. Mazot pahalı, gübre pahalı, elektrik pahalı ve üstüne yemde pahalanınca ülkede et kalmayacak. İster istemez damızlık hayvanlarımızı kesmek zorunda kalıyoruz. Önümüzdeki aylarda Kahramanmaraş’ta bir sıkıntı olmayacak. Hatta Kurban Bayramı’nda bile sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ancak böyle giderse önümüzdeki yıllar sıkıntılı geçecek. Şu an yeterince hayvanımız var. Tüm üreticilerimiz tüketicileri mağdur etmemek için elinden geleni yapıyor. Ancak şu anda çok zor şartlarda hayvan besliyoruz. Beslemekte zorundayız. Biz üretmek zorundayız. Biz üreteceğiz ki bu halk et yiyecek.

DEVLETTEN MISIR DESTEĞİ İSTİYORUZ

Devletimiz arpa desteği yapıyor. Arpanın dışında devletimizden mısır desteği de istiyoruz. Hatay’da üretici mısır desteği alıyor. Kahramanmaraş’taki üretici mısır alamıyor. Nasıl arpa veriliyorsa, aynı şekilde mısırda verilsin. Biz üretiriz. Yeri gelirse para kazanmayız. Biz bu halkı yarı yolda bırakmayız. Ancak devletimizde üreticiler için bir şeyler yapsın. Türkiye’de yeterince mısır var.

ET VE SÜT KURUMU GÖREVİNİ YAPMIYOR

Eldeki hayvanı Et ve Süt Kurumu’na kestirirsen 2 Bin 500 TL destek işin çok gerçekçi değil. Et ve Süt Kurumu hiçbir zaman üreticinin yanında olmadı. Et ve Süt Kurumu ne üreticinin ne de tüketicinin yanında yer alıyor. Et ve Süt Kurumu’nun açıkladığı fiyat kasap fiyatlarından daha yüksekti. Et ve Süt Kurumu görevini yapmıyor.

SÜT FİYATLARI BÖYLE KALIRSA ANAÇ HAYVANLAR KESİME GİDER

Yem zamlarından sonra üreticimiz ister istemez zor durumda kalacak. Devletimizin bize biraz daha destek vermesi gerekiyor. Süt fiyatları çok ucuz. Süt fiyatları böyle olunca anaç hayvanlar kesime gider. Biz 5 buçuk TL’ye üretiyoruz. Market reyonlarında 11 TL’ye satılıyor. Bizim ürettiğimiz süt A kalitedir. Bizim ürettiğimiz sütün içerisinden yağını alıyorlar. Bizim sütümüzün posasını 2 katına satıyorlar.

YEM FABRİKALARI DENETLENMELİDİR

Türkiye etsiz olmaz. Zenginin çocuğu yiyorsa, fakirin çocuğu da yesin. Devletimiz buna bir çözüm bulmalıdır. Yem fabrikaları denetlenmelidir. Yem fabrikaları kafasına göre zam yapıyor. Yem fabrikalarının yaptığı zamlara dur diyen yok. “ Kaça aldın, kaça satıyorsun” diyen yok. Serbest piyasayı kötü niyetli kullananların üzerine devletin çökmesi gerekiyor. Bizden 65’e alınan etler 150 TL’ye reyonlarda satılıyor. Etin fiyatının 110 TL olması gerekiyor.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz