Gayrimenkul sektöründeki dalgalanmaları ve piyasadaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı İsmail Orçan, sektöre dair çok önemli bilgiler verdi. Kahramanmaraş’ta şu an kiraların yok pahasına olduğunu ifade eden Orçan, Ekim ayı ile birlikte kiralık evlerin durumunun normale döneceğini söyledi. Fiyatların arttığını ve ev almanın zorlaştığını anlatan Orçan, buna rağmen yine de talebin olduğunu belirtti. Konut fiyatlarının bu denli yükselişinin altında yatan sebeplerin artan inşaat maliyetleri ile kurdaki dalgalanmalar olduğunu dile getiren Orçan, “Alıcılara tavsiyem eğer peşin paranız varsa ve ev almak istiyorsanız şu an tam zamanı. Çünkü ilerleyen yıllarda ev fiyatları daha da yükselebilir. Dolardaki yansıma 2 yıl sonra gerçekleşirse ortalama 150 ila 180 bin TL olan 3+1 daire fiyatları 220 ila 240 bin TL arasına çıkabilir. Çünkü maliyetler sürekli yükseliyor. Barınma pahalılaşıyor. Özellikle bu durumlar şehirleşmenin artmasından kaynaklanıyor. Daha önceden köy, ilçe gibi yerlerde nüfus oranları daha yüksekti. Ama şimdi böyle değil. Nüfus artık şehirde birikiyor” dedi.

“KİRALIK EV FİYATLARI ARTTI”
Dönem itibariyle kiralık ev fiyatlarının arttığından bahseden Orçan, “Kahramanmaraş’ta şu anda kiralar yok pahasına diyebiliriz. Kiralık ev bulamıyoruz. Tabii yazın bu döneminde genelde böyle oluyor çünkü bu dönemler tayin dönemleri oluyor. Önümüzdeki günlerde memur atamaları gerçekleşecek. Bu atamalardan sonrada Ekim ayı gibi kiralık ev arayanların sayısı azalabilir. Bu nedenle de kiralık evler artabilir. Şu anda kira fiyatları bir nevi artmış durumda. Ama bu fiyatlar kışın yine düşüyor” ifadelerini kullandı.

“GAYRİMENKULÜN YAPIM MALİYETİ YÜKSELDİ”
Demir ve çimentonun zamlanmasıyla inşaat yapım maliyetlerinin yükseldiğini ve bununda doğal olarak konut fiyatlarını etkilediğini söyleyen Orçan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Genelde fiyatların arttı. Bunu kabul ediyoruz. Çünkü demir ve çimento pahalandı. Fakat konut fiyatları bu derece de hızlı bir şekilde artmaz. Konut fiyatlarının artabilmesi için mevcuttaki stokların bitmesi lazım. Bu stokların da bitebilmesi için talebin olması lazım. Talebinde olabilmesi için genel olarak faizlerin düşmesi lazım. Şimdi sorun şurada gerçekleşiyor; bazı kişiler kendi evlerinin de fiyatlarını otomatik olarak arttırıyorlar. Burada yanlış bir durum var. Şöyle düşünelim; bir marketteki rafları düşünün mesela kişi dolar bazlı bir deterjan satıyor. Deterjanı dolar düşükken almış rafına koymuş. Bu rafları diyelim ki 10 TL’ye satıyor. Raftaki ütün bittikten sonra gidip marketçi ürün alırken yüksek fiyattan alırsa bunu rafa yansıtıyor. Bu artışın yansıması da 2-3 ayı bulabiliyor. Gayrimenkulde de bu yansıma hemen hemen 2 yılı bulur. Çünkü şu anda gayrimenkulün yapım maliyeti yükseldi.”

“KURUN YÜKSELMESİ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE ÇOK AZ YANSIDI”
Kurdaki yükselişin gayrimenkul sektörüne çok az yansıdığını ancak bu yansımanın tam olarak ilerleyen yıllarda kendini göstereceğini ifade eden Orçan, “Sorun şurada; yeni yapıların maliyeti yüksek olduğu için müteahhit arkadaşlar şu anda inşaat yapmaya yanaşmıyor. Çünkü yeni yapılar bittiği zaman o yüksek fiyatlara satamayacaklar. Çünkü piyasada var olan stoklar var. Bu stoklar bittikten sonra yeni yapılarda yüksek maliyetli yapıldığı zaman talepte devam edecek ve bu kez fiyat yansıması gerçekleşecek diyebiliriz. Kısacası doların artması gayrimenkul sektörüne çok az yansıdı fakat doların yükselmesinden kaynaklı tam yansıma 2 yılı bulacak. Bu çok önemli bir mevzu. Mesela kişinin 11 yıllık binası var. Dolar yükselince oda kendi binasına zam yapıyor. Zaten mal satılmıyor. Bu şekilde ki yaklaşımda işi daha da zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.

“SATIŞLARIMIZ PEŞİNE DÖNDÜ”
Konut satışlarını artık genelde peşin para ile yaptıklarından söz eden Orçan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Faiz oranları 0,98 dediler ama halkımız bunu yanlış anladı ve 2’nci el konutlarda zannetti. Hayır. Bu belli projelerde olan bir kampanyaydı. Halkın yine talebi var. Kahramanmaraş genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Dolayısıyla bu nüfus gayrimenkul istiyor. Bizim satışlarımız artık çoğunlukla peşine döndü. Kredilerle biraz sorun yaşanıyor. Bu da haliyle sektörü doyurmuyor. Bu zamana kadar kredi ile işlem yapan bir sektör vardı. Faizler yükselip krediler çekilemeyince mevcut sektörde büyük olduğu için bu herkese yetmiyor.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz