11 ayın Sultanı Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezlerinden olan bakliyat yemekleri, bu sene artan maliyetler nedeniyle büyük zamlar alarak bakliyat satıcılarının elinde kaldı. Kahramanmaraş’ın sarı çeltiği de dahil bu yıl bütün bakliyatlar neredeyse yüzde 50 civarında zamlandığını belirten bakliyat satıcısı İbrahim Küçükarık, gazetemize fiyat artışının nedenlerini anlattı. Vatandaşın artık eskisi gibi büyük miktarlarda bakliyat almadıklarını belirten Küçükarık, eskiye nazaran üretimde de azalma olduğunu söyledi.

MALİYET ARTIŞI BAKLİYAT FİYATLARINI DA ETKİLEDİ

Küçükarık şunları kaydetti: “Her Ramazan ayında satışlarımız iyi olurken bu yıl geriye gittik. Geçtiğimiz yıllardaki kadar bakliyat satamadık. İşler durgun geçti. Fiyatlardaki artışında bunda etkisi var. Mercimeğin kilosu şu anda 23 TL, geçen yıl 11-12 TL arasında seyrediyordu. Nohutun kilosu şu anda 22 TL, pirinç 18 TL, 22 TL, 28 TL olarak kalitesine göre değişiyor. Ürünler baya zam gördüler. Diyarbakır’dan gelen sarı çeltik 22 TL, Kahramanmaraş’ta üretilen sarı çeltik 25 TL’den satıyoruz. Genel manada bütün bakliyatların fiyatları arttı. Sarı çeltikte üretim azaldığını söyleyemem ama genel maliyet artışı nedeniyle fiyatların arttığını söyleyebilirim.

İNSANLAR HAZIRA YÖNELİYOR

Tabi son yıllara göre üretim azalmasa da eski yıllara göre azalma oldu. Kahramanmaraş’ta eskiden 500 dönüm, Bin dönüm araziye ekin ekilirdi. Şu anda 10 dönüm ekenler var. Nüfus da arttı. Bu yüzden her şey pahalanıyor. Eken – biçen kalmadı. Eken insanlar ekinlerini biçemiyor. Eskiden Bir dönüm tarlası olan kendi ihtiyacını çıkarırdı. Şimdi tarlası olanda ekmiyor. Herkes hazıra yöneliyor. Bu da bakliyat fiyatlarını artırıyor. 2 TL’ye tarlada yetişen ürün başka şehirlerden buraya gelene kadar 20 TL’ye çıkıyor. Çünkü kamyona yüklemede insan çalışıyor, mazot pahalandı. Bu da taşıma fiyatlarını artırdı. Yine de bakliyatlar bulunuyor. Hiç bulunmasa acaba ne olacaktı.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz