2018’in sonuna geldiğimiz şu günlerde asgari ücretle çalışanlar, 2019’da alacakları yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Asgari ücret zammı ile ilgili gerek sendikaların gerekse de hükümetin araştırmaları sürerken asgari ücretlilerin talebi ise en az 2000 lira olması yönünde. Asgari ücret zamları 2018 Ocak ayında yüzde 14.2 oranında gerçekleşmişti. Gerçekleştirilen bu zam ile birlikte en düşük asgari ücret tutarı net olarak bin 603 lira olmuş brüt rakamı ise 2 bin 209 liraya yükselmişti. Bu orandan yola çıkacak olursak 230 lira civarında olması yine muhtemel gözükse de hükümetin 2019 Mart ayında yapılacak seçimleri göz önünde bulunduracağı öngörülüyor. Vatandaşların asgari ücret beklentisi en az 2000 lira olurken, özellikle açıklanan enflasyon oranları ile birlikte asgari ücrete yüzde 20 ila 25 arası bir zam miktarı yapılması bekleniyor. Asgari ücret zammının yüzde 25 üzerinden gerçekleşmesi sonucunda 400 liralık bir zam gerçekleşecek ve bu sayede asgari ücret 2000 liraya çıkmış olacak. Gündemin önemli konularında vatandaşların görüşlerini en sıcak haliyle alan Manşet Gazetesi olarak, ‘Asgari ücret en az ne kadar olmalı?’ sorusunu Kahramanmaraş halkımıza yönelttik. Aldığımız cevaplarda kent halkı şuan ki asgari ücretin çok düşük olduğu belirtirken, yeni asgari ücretin en az 2000 ile 2300 TL arasında olması gerektiğini ifade ettiler.

“ASGARİ ÜCRET KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL”

Resul Gezerge

Ben bir çiftçiyim ama şöyle bir dönüp baktığım zaman mevcut asgari ücretin yeterli olmadığını görüyorum ve düşünüyorum. Devlette asgari ücreti bir hakem olarak kendi bütçesine göre ayarlıyor. Buna göre zam veriyor. Zam verdiği için de bir şe söyleyemiyorsun. Ama asgari ücret yeterli değil. Doların yükselmesinin akabinde hemen hemen her şeye zam geldi. Birçok fırsatçılar yerli ürünlere dahi dolarla ilgilisi olmadığı halde zam yaptı. Asgari ücretin yeni yılda en az 2 bin TL olması gerekiyor.

“MİLLETVEKİLLERİNE BİN 600’LE VERİN GEÇİNSİNLER BAKALIM”

Uğur Kırıcı

Kahramanmaraş’tan 8 tane milletvekili var. Onlara bin 600 TL’yi verelim bakalım onlar nasıl geçinecek. Devletin açlık sınırı diye belirlediği bir meblağ var. Asgari ücret o meblağda olursa yeterli olur diye düşünüyorum. Çünkü her şeyi kendileri çok iyi planlayıp, programlıyor. Asgari ücret yeni yılda 2, 2 bin 200 TL civarında olursa herhalde insanlar rahat bir nefes alır diye düşünüyorum.

“BİR AİLENİN GEÇİNMESİ İÇİN YETERLİ DEĞİL”

Ali Tatlı

Asgari ücret şu anda bin 600 TL ve bu para bir ailenin aylık olarak geçinmesi için yeterli bir para değil. Hayat şartları gerçekten zor ve bu son dolar konusundan dolayı da her şey zamlandı. Asgari ücretin en az 2 bin TL civarında olması gerekiyor. 2 bin TL olsa vatandaş az yâda çok idare eder. Devletin de bunu düşünerek hareket etmesi gerekiyor.

“2 BİN 500’DEN YUKARI OLMASI LAZIM”

Mustafa Keskin

Asgari ücret çok yetersiz. Ülkemizin yaşam standartlarına göre asgari ücret yetmiyor. 2 bin, 2 bin 200 olması gerekiyor. Ev kirasını ve diğer sosyal giderleri hesaba kattığınız zaman zaten 2 bin TL ile de geçinemezsiniz. Bu şekilde olduğu zaman insanlar zor durumda kalıyor. Böylece de insanlar başka kötü yollara sapıyor. Yaşam koşulları kötü olduğu için de asayiş suçları artıyor. Gerçek anlamda enflasyonu yansıtmıyorlar. Enflasyon oranını gerçek olarak yansıtmış olsalar bana göre asgari ücretin 2 bin 500’den yukarı olması lazım. Şu anda kendilerinin göstermiş olduğu tarife üzerinden insanlar mezarda. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı koyulmuş ama… Türkiye’nin yarısı gerçekten yoksul. Planlama, bütçedeki yapılan hatalar yüzüne hep böyle. Artık bir kıvılcım bekleniyor.

“HÜKÜMET NE DERSE O OLUYOR”

Ali Bozok

Bizim dememiz veya isteğimiz boş. Biliyorsunuz hükümet ne derse o oluyor. Her sendikanın kendisine göre bir asgari geçim indirimi var. Birine bakarsan az birine bakarsan çok. Sendikalarda boş. Şu andaki asgari ücret yeterli değil. Asgari ücretin 2 bin 500 3 bin TL arası olması lazım.

“BÜTÜN YÜK İŞÇİNİN SIRTINDA”

Ahmet Saz

Asgari ücret hiç yeterli değil. Bin 600 TL ile bu insanlar nasıl ayakta kalabilsin. Benim 2 tane kardeşim var ve 2’si de asgari ücretle çalışıyor. Bu adamlar gece gündüz çalışıyorlar. Şu anda en düşük memur maaşı 3 bin 3 bin 400 TL civarında. Bütün yük işçinin sırtında. Bu insanı gerçekten çileden çıkartıyor. Gidin bir asgari ücretle çalışan insanın evine bakın. Kesinlikle asgari ücretten memnun değil. Asgari ücretin en az 2 bin TL olması lazım. Açlık sınırı bildiğim kadarıyla 2 bin 600 TL. 2 bin 600 TL kazanan adam aç kalıyor yada kafa kafaya gidiyor, bin 600 TL ile bu adam nasıl ayakta kalsın.

“2 BİN TL AZ DA OLSA RAHATLATIR”

İbrahim Ceritlioğlu

Bende şuan asgari ücretle çalışan bir gencim. Bekar olmadığım için az da olsa yetiyor ama evli olsam yetmez. Hem evli hem de çocuklu olup da asgari ücret çalışanın Allah yardımcısı olsun. Günümüz şartlarında asgari ücretin yetmesi için en az 2 bin TL olması lazım. Evimin kirasına, faturalara, borçlarıma yetsin yeterli. Bin 600 TL ile işlerimizin tamamını halledemiyoruz ama 2 bin TL az da olsa gerçekten rahatlatır. 2 bin TL’den düşük olup da çoluğu çocuğu olan adamlar nasıl yetiştirsinler ki, yetiştiremezler.

“AÇLIKLA MÜCADELE EDİLMESİ İÇİN EN 2 BİN 500”

Hüseyin Samancı

Bence asgari ücret kesinlikle yeterli değil. Bin 600 TL ile kim geçinir, siz geçinebilir misiniz? Ne yapar, nasıl para kazanır. Asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması lazım açlıkla mücadele edebilmesi için. Bin 200 TL emekli maaşı alan vatandaşlarımız, tanıdıklarım var. Diyelim ki adamın başka hiçbir geliri yok, nasıl geçinecek. Benim tanıdığım adamlar var, hem de ev kirası ödüyor. Bin 600 TL ile çalışıyor, evlenecek oğlu var, kızı var. Ne yapması lazım bu adamın, nasıl geçinebilir ya?

“HÜKÜMETİMİZ SESSİZ KALMAYACAKTIR”

Ramazan Karabacak

Bende ilk olarak çalışmaya asgari ücretle başlamıştım, ilk başta gerçekten zorlandım tabi ki. Bin 600 TL ile ev geçindirmek kolay mı? Şuan maaşım biraz yükseldi ama yine de yetersiz. Asgari ücretin en 2 bin ile 2 bin 200 arasında olması lazım. Biraz daha yükselirse insanlar rahatlar, hükümetimizin sessiz kalacağını düşünmüyorum.

“HERŞEY ÇOK PAHALI, MARKETLERE GİRİLMİYOR”

Muzaffer Kale

Asgari ücretle çalışıyorum vallahi bana yetmiyor. Her şey çok pahalı, marketlere bile girileceği yok ki. Şuan asgari ücretin yükseleceği konuşuluyor, haberlerde takip ediyorum merakla. Bizim isteğimiz olmaz, bize ne kadar çok verirsen o kadar daha isteriz. Bulunduğumuz ortama göre en az 2 bin 500 TL olması gerekli. 2 bin 500 TL olursa asgari ücret bir nebze yeter. Yüksek maaş alanlarında tabi ki kendisine göre sıkıntıları var ama güzel bir artış yapılmalı.

“ASGARİ ÜCRETLE BİR AİLENİN GEÇİNMESİ ÇOK İMKANSIZ”

Celal Bilgi

Şuanda ki bin 600 TL’lik asgari ücret dört kişilik bir ailenin geçinmesi için çok imkansız, yeterli değil. Bir alışveriş yapmaya çıktığınızda fiyatları görüyorsunuz, piyasa nasıl görüyorsunuz. Yemesi içmesi diye düşünsek o para onları bile karşılamaz. Bana göre asgari ücretin 2 bin 300 TL’den aşağı olmaması gerekiyor. Minimum bu tabi ki, Pazar alışverişinizden tutun kira gibi diğer zaruri ihtilaçlarınıza kadar hesaba döktüğünüzde sonuç ortaya çıkar. Bu işin matematiğini yapmak da kolay. 

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz