Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ortaklığı ile yürütülen “Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi” projesi kapsamında düzenlenecek toplantıya, İtalya’dan Legor Group, BTT Italia ve LEM INDUSTRIES firmalarının temsilcileri ile Altınşehir ‘de bulunan kuyumculuk KOBİ’leri katılacak.

İşetmeden İşletmeye İş Görüşmeleri (B2B) toplantısının ilk günkü programı, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz’ün açılış konuşmasıyla başlayacak. “Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi” projesi Takım Lideri Massimo Forlanı’nin konuşmasının ardından İtalya’dan davet edilen konuk firmalar, bilgilendirme sunumlarını gerçekleştirecekler.  Sonrasında ise KOBİ’ler ve İtalyan firmalar arasındaki bire bir görüşmelere geçilecek.  Etkinliğin ilk günü, konuk firmaların Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi’ni ziyareti ile sona erecek. Toplantının ikinci günü ise, Altınşehir’deki kuyumculuk KOBİ’leri ile konuk firmalar arasındaki bire bir görüşmeler ile tamamlanacak.

İşletmeden İşletmeye İş Görüşmeleri etkinlikleri, KOBİ’lerin uluslararası bağlantılarını güçlendirmeleri; satış ve ihracatlarını arttırmaları hedefiyle düzenleniyor. Proje sonuna kadar bunun gibi 4 tane daha İşletmeden İşletmeye İş Görüşmesi toplantısı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

KAHRAMANMARAŞ ALTIN VE MÜCEVHER MERKEZİ PROJESİ
Kahramanmaraş̧ Altın ve Mücevher Merkezi Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Proje, kuyumculuk ve mücevherat sektörü̈ özelinde imalat sanayinin dönüşümüne ve küresel değerler zincirinde daha üst seviyelere çıkmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

İhracatın ve katma değerin artmasına katkı sağlanması hedefi doğrultusunda hayata geçirilen 3.5 milyon Euro bütçeli Proje, Haziran 2020’de başladı ve 30 ay süresince devam edecek.

Kahramanmaraş̧ kuyumculuk ve mücevher sektörünün ulusal ve uluslararası pazarda hak ettiği yeri bulmasına olanak sağlayacak ve rekabet gücünü̈ arttıracak pek çok faaliyeti içeren proje “Merkezin Hizmet Altyapısının Oluşturulması ve Merkezin Analiz ve Test Laboratuvarının Akreditasyonunu Desteklenmesi” ve “KOBİ Kapasite Arttırma Hizmetlerinim Geliştirilmesi ve Sunulması” bileşenlerinden oluşuyor.

Proje kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü içerisinde bulunan Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin altyapısı geliştirilerek kuyumculuk sektörünün tüm tasarım ve modelleme ihtiyacını karşılayacak hale getirilmiştir. Ayrıca Altınşehir içerisine değerli ve yarı değerli taşların analizini yaparak sertifika verebilecek niteliğe ve en son teknolojiye sahip uluslararası akredite “Gemoloji Laboratuvarı” ve Darphane onaylı “Altın Ayar Evi” kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Proje kapsamında ayrıca Kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere, tasarım ve modelleme eğitimleri ile koçluk ve ağ̆ geliştirme desteği verilecek.

Editör: Mahmut Beyaz