Son birkaç yılda ülke içi ve dışı gelişen birçok olgu karşısında bir düşüp bir yükselen ancak pandeminin başlamasıyla birlikte yükselme seyrini her geçen gün artıran altın, uzun bir sürenin ardından nihayet düşüşe geçti. Altındaki gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar ise yaşanan düşüş sonrası yatırımlarını bir kez daha altına yöneltti. Vatandaşların altına yönelmesiyle beraber kuyum sektörü canlandı. Piyasada yaşanan hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraşlı kuyumcular, iş yapabildikleri için mutlu olduklarını söylediler.

“LİRA ALTINA KARŞI BİR TALEP OLDU”
Kuyumcu esnafı Onur Dayıoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte sektörde beklediğimiz hareketlenme olmadı. Ama yine de bu düşüş altın almak isteyenleri bir nebzede olsa bize yöneltti. Bir kısım vatandaşlar altın aldı bir kısım vatandaş alıp almamak kararsızlığında bir kısmı düşüşün devam etmesini bekliyor. Bu düşüş oldu, altın birden yükseldi ve birden de düştü. Ama ileriki zamanlar için altın gördüğü fiyatı yine görür. Ancak şöyle de bir gerçek var; altın uzun vadede yatırımcısını üzmez. Vatandaşlarımızdan özellikle lira altına karşı bir talep oldu. Altının ani düşüş ve yükselişlerinde bu duraklamalar olur. Altın alacak olan vatandaş alıp almamakta kararsızdır. Satacak olan vatandaşta satıp satmamak konusunda kararsızdır. Bundan sonraki süreçte işimiz artık daha iyi olur gözüyle bakamıyoruz.

“ALTIN YATIRIMCISININ YÜZÜNÜ HER ZAMAN GÜLDÜRÜYOR”
Tüm olumsuzluklara rağmen altın yine de yatırımcısının yüzünü her zaman güldürüyor. Güldürdüğü için insanlar altına yönelik yatırım yapıyor. Kâğıt yanar, doğal afetlerde yatırımlarınızın hepsi gidebilir ama sel de olsa, yangında olsa, afette olsa altın yine para eder. Kuyumcudan içeri girdiğiniz zaman onun bir alış bir satış rakamı vardır. Hiçbir zaman kapı kapı götürüp ucuza mal edecek bir sıkıntısı yoktur. İnsanların anında paraya dönüştürebileceği bir araç olan altın, alıcısının da satıcısının da yüzünü güldürür.”

“EN GÜZEL İŞ YAPTIĞIMIZ DÖNEM ALTININ STABİL OLDUĞU DÖNEMLERDİR”
Diğer bir kuyumcu esnafı Sezai Çevirici ise şöyle konuştu: “Dünyada ekonomik dengeler değişti. Tabii bunun arkasında Rusya’nın farklı bir ekonomik modeline geçmesi var. Dünya bir ekonomik çıkmaza sürükleniyor. Rusya’nın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi ülkelerde üretimlerini arttırmak üzere milli ekonomini modelini kullanmaya başladı ve dünya rezerv para olarak dolardan çıktı şu an değerli madenlere yatırım yapıyor. Dolayısıyla bu durum altın fiyatlarını bir hayli yükseltti. Bugün insanlar kredilerle ev araba alarak yatırımlarını bu yönde yapıyorlar. Dolayısıyla altına rağbet kalmadı. Altındaki düşüşün işlerimizi oldukça hareketlendirmesi lazım ama insanımızın alım gücü azaldı. Ama yine de işlerimiz bir nebzede olsa hareketlendi. Şunu söylemek lazım; altındaki ani düşüş ve yükselmelerde yatırımcı bekler. Bizim en güzel iş yaptığımız dönem altının stabil olduğu dönemlerdir.”  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz