Gençler ve çocukların artık Youtube, Facebook ve İnstagram gibi sosyal medya platformlarında vakit geçirmesi, bununla beraber popüler olan kişileri takip edip, onları örnek alarak kendi yaşamlarına yön vermesi tehlikeli boyutlara ulaşırken, Uzman Klinik Psikolog Fulya Arabacı konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gençlerin artık rol model aldıkları kişilerin anne-babaları değil, sosyal medya fenomenleri olduğuna dikkat çeken Arabacı, “.  Sanal dünyanın risklerine, benlikte açabileceği yaralara, kaygılara, yüksek ve gerçek dışı beklentilere götürme olasılıklarını karşı aileler de gençlerde bilinçli davranmalılar” şeklinde konuştu.

“SOSYAL MEDYADA FAZLA VAKİT GEÇİRMEK…”
Arabacı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sosyal medya kullanımı her yaşta oldukça yaygın olsa da özellikle gençler tarafından daha yaygın kullanılıyor. Telefon edinme yaşı da aşağı indi, evlerimizde birçok teknolojik cihaz var, yaşadığımız çağ içinde ekran dijital platformlar elektronik cihazlar gitgide önemini ve kullanımını artırıyor. Çocukların ve gençlerin sosyal medyada geçirdiği sürenin fazlalığı onları gerçek dünya dışında bir dünyaya taşıyor. Her şeyin daha kolay olduğu daha erişilebilir olduğu daha gösterişli olduğu ve daha mutlu olduğu bir dünya.

“GERÇEK DÜNYA YADIRGANMAYA BAŞLANIYOR”
Bu duruma çok fazla maruz kalan gençler bulundukları ortamı bazen yabancılaşmaya başlıyorlar ve bir döngü haline geliyor. Fazla sanal dünyada kalma gerçek dünyayı yadırgama yadırgadıkça tekrar sanal dünyada kalma isteği uyanıyor. Böylece bazı gençler gerçek kimliklerinden uzaklaşıp yeni ve gerçek olmayan bir kimliğe bürünüyorlar. Odalarında yalnız geçirdikleri süre de git gide artmış oluyor. Bu tabloya bir de sanal arkadaşlıklar eklenince yeni bir boyut kazanıyor sosyal medya.

“DOĞRU İÇERİK, UYGUN EKRAN SÜRESİ”
Gençlerin model aldığı kimlikler günümüzün kahramanları, idolleri, başarılı insanları ya da anne-babaları olmaktan çıkıp iyi Youtube videosu çeken, farklı dijital içerik hazırlayan fenomenler oldu. Bu durumda bazen onlara cazip geliyor ve hedefledikleri kazanım haline geliyor. Bütün bu açılardan baktığımızda doğru içeriklere ve uygun ekran süresine maruz kalmalıyız hepimiz özellikle de gençler ve çocuklar. İnternet, ekran ve sosyal medya doğru kullanıldığında faydalı, yanlış kullanıldığında zararlı; basit ve öz.

EBEVEYNLER DİKKAT!
Çocuklarımıza bu konuda tavsiye vermek istediğimizde öncelikle ebeveynlerin kendi ekran sürelerini ve içeriklerini düzenleyerek örnek olmaları gerekiyor. Aynı zamanda süre belirlemek için çocuğun yaşı çarpı (*)  10 dakikalık kuralı kullanılabilir.  Sanal dünyanın risklerine, benlikte açabileceği yaralara, kaygılara, yüksek ve gerçek dışı beklentilere götürme olasılıklarını karşı aileler de gençlerde bilinçli davranmalılar.” 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz