İstanbul’da gerçekleştirilen ve teknoloji alanında en iyilerin katıldığı Teknofest’e bu yıl Kahramanmaraşlı lise öğrencisi Nasuhi Günal’da katıldı. Geliştirdiği Mobil Damar Görüntüleme Cihazı projesiyle standına 5 bin ziyaretçi çekmeyi başaran Günal, İstanbul’da hem okulunu hem de Kahramanmaraş’ı büyük bir gururla temsil etti. Günal’ın bu başarısının ardından Özel Simya Eğitim Kurumlarında program düzenlendi. Programa; KSÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Okumuş, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen ve Teknokent Sorumlusu Oğuz Ciğerlioğlu katıldı.

STANDIMI 5 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ”
Programda konuşan ve başından geçen süreci anlatan Nasuhi Günal, şöyle konuştu: “ 16 yaşındayım lise 2. Sınıftayım Kahramanmaraş özel simya fen lisesinde okuyorum. Ben bu konulara çok küçükken den bu yana meraklıyım. Hem insanlara yardım etmek, hem de yeni şeyler yapmak konusunda meraklıydım. Bu merakım beni buralara getirdi. Teknofest yarışmasına katıldım bu sene. Ona Mobil Damar Görüntüleme Cihazı adlı projemle katıldım. Bu projenin amacı ise, bazı hastaların damarları dışardan pek görünemiyor benim kuzenim lösemi hastası onunda damarları zor bulunuyor bende bu soruna karşılık bu projeyi geliştirdim. Ben bu projede çeşitli kızılötesi sistemleri kullandım. Işınları yolluyoruz ve damarlarda ki hemoglobin hücresi bunu absorte ediyor ve bunu görüntüleyebiliyoruz. Bu projenin yararlı olacağını düşünüyorum çünkü araştırmalarıma göre dünya nüfusunun yüzde 15’i bu sorunu yaşıyor. Bu da yaklaşık 1 milyar insan ediyor. Onun için bu projenin önünün çok açık olduğunu düşünüyorum. Dünyada buna benzer uygulamalar var, damar görüntülemeye yarayan fakat bunlar çok pahalı. Teknofest de çok ilgi gördü birçok kişi ayrıntılarını öğrenmek istedi. Projeyi geliştirmek ve maddi destek vermek isteyen insanlarda yine vardı. Standımı yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Anlattığım veya deneyen kişi sayısı 2 bin kişi civarıydı. Benim hedefim, bu projeyi geliştirip daha iyi hala getirmek fakat sadece bu projeyle yetinmek istemiyorum. Daha iyi veya daha iyi olmasa bile daha yeni fikirler bulup geliştirmek istiyorum. Esas hedefim ise, Prof. Dr. Aziz Sancar gibi Nobel Ödülü almak. Hem okuluma, hem aileme güveniyorum. Görüntü işleme dersi benim için çok iyi olur. Çeşitli laboratuvarlara ulaşabilmek de benim için çok iyi olurdu. Her ne kadar babam çok yardımcı olsa da, elinden gelen her şeyi yapıyor ama yine de desteğe ihtiyacım var. Ben birşeyler yapacağım zaman onu araştırmam gerekiyor ve sormak istediklerimi sorabileceğim biri olursa çok iyi olur.

ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”
KSÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Okumuş, şunları kaydetti: “Öncelikle Nasuhi’yi tebrik ediyorum. Gençlerimizin teknolojiye meraklı olması geleceğimiz için umut verici bir şey. Bizim ihtiyacımız olan şey bu. Ben okullara, üniversitelere bölüm tanıtımına gidiyorum. Buralar da en çok vurguladığım şey, Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan şey iyi mühendisler. Bu yüzden teknik becerisi bu yaşlarda bu seviyede olan öğrencilerin ileride bizim ülkemizin geleceği olacağı inancındayım. Üniversite olarak görüntü işleme konusunda hem de Teknokent’e malzeme desteği konusunda elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Nasuhi’nin geleceği parlak görünüyor. Teşekkür ediyorum.”

İNŞALLAH GELECEĞİN AZİZ SANCAR’I OLMA HEDEFİNE ULAŞIR”
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, şunları dedi: “Nasuhi öğrencimizi Teknokent’e katıldığı için tebrik ediyoruz. Ödül ile döndü. Bizi de burada bilgilendirdi. Damar sıkıntısı hepimizin karşılaştığı bir sıkıntı, damarlarımız bulunamayıp delik deşik oluyoruz. Önü açık olsun diyorum öncelikle; Üniversiteler bizlere laboratuvarlarını açıyorlar ve öğretmenlerin desteği ile yeni mucitler çıkarmaya çalışıyoruz. Değerli hocalarımız Nasuhi gelsin ona yardımcı olalım dediler bu bağlamda onlara da teşekkür ediyorum. Başta simya kurumları olmak üzere, ailesini ve emek veren tüm öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Yolu açık olsun. İnşallah geleceğin Aziz Sancar’ı olma hedefine ulaşır.”

BİR HAYALİ VAR, BU HAYALİ GERÇEKLEŞTİRMESİ ZOR DEĞİL”
Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen ise, “Bir şeyi icat etmek veya icat edilen bir şeyi geliştirmek için merak lazım, hayal lazım, emek lazım. Maşallah evladımızda hepsi var bugünde üniversitemizin desteğini aldı. Tüm emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir hayali var, bu hayali gerçekleştirmesi zor değil. Aziz Sancar olmak veya ona yaklaşmak kabiliyeti içerisinde. Bu hedeflerine emin adımlarla ulaşacaktır. Ben kendisine de ailesine sağlık ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

NASUHİLERİN SAYILARININ ARTMALARINI İSTİYORUZ”

Simya Koleji Genel Müdürü Muhammed Kasap, şunları söyledi: “Hoş geldiniz bizleri yalnız bırakmadınız, destek oldunuz. Nasuhi gelecek vaat eden bir öğrencilerimizden. Simya Eğitim Kurumları olarak her zaman arkalarındayız. Bundan sonra üniversitemizde bize destek olacaktır. Nasuhilerin sayılarının artmalarını istiyoruz. Bir ülkenin geleceği çocukların aldığı eğitime bağlıdır. Bizde bu doğrultuda çocuklarımızı destekliyoruz. Özellikle öğrencimizin başarısının devamını diliyoruz. Teknokentler ağ görevi görüyor gerek üniversite olsun gerek iş sahası olsun. Biz her zaman birlikte çalışmaya ve başarılara öğrencilerimizi davet ediyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz