Okulların yaz tatiline girip kapanmasının ardından öğrenciler yaklaşık 3 ayı aşkın bir süredir tatil yapıyorlardı. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı 17 Eylül’de başlayacak. Okul öncesi eğitimle öğrenim hayatına başlayacak olan ve 1. Sınıfta okuyacak minik öğrenciler ise okula bir hafta daha erken başlayacaklar. Okulların acımasına 10 gün kala velilerin ve öğrencilerin okul alışverişi de yoğunluk kazandı. Okul kıyafeti, defter ve kalem gibi diğer kırtasiye ürünlerine talep hızla artıyor. Alışveriş hacmi, online kanalda yoğunlaşırken, tüketicilerin daha çok mobil cihazlardan alışveriş yaptığı da dikkat çekti. Uzmanlar ise kırtasiye alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler noktasında tavsiyelerde bulunuyor. Yurt dışından ithal edilen ürünlerin birçoğunda sağlığa zararlı boya kullanıldığının hatırlatmasını yapan uzmanlar, özellikle ana sınıfı ile ilköğretim öğrencilerinin kalem, boya, silgi, oyun hamuru gibi ürünlerle temasının yoğun olması sebebiyle daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. Ticaret Bakanlığı ise yurt içinde üretilen kırtasiye ürünlerinin yüzde 99’unun güvenli olduğuna dikkat çekiyor. Bakanlık yetkilileri, merdiven altı ürünlerden uzak durulması öneriliyor. Markası ve nerede üretildiği belli olmayan, CE ve TSE belgesi bulunmayan ürünlerin çocuklarda cilt hastalıklarına yakalanma sıklığını artırdığını, sağlığa zararlı ithal ürünlere karşı mücadelenin de devam ettiğini ifade ediliyor!

ALBENİSİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DİKKAT!

Alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarlarda çok sayıda marka ve çeşitte kırtasiye malzemesinin satışa sunulduğuna dikkat çeken uzmanlar, reyonlarda genellikle çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş, albenisi yüksek, renkli kırtasiye ürünlerinin bulunduğunu bildirdi. Çocukların ilgisini çeken bu ürünlerden bir kısmı markasız ya da kaynağı belirsiz ürünler olması nedeniyle çok ucuz fiyatlardan satışa sunulduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Ancak çocuklar için albenisi, veliler için fiyatları nedeniyle cazip görünen bu ürünler sağlık açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir” değerlendirmesinde bulundu. TSE’nin standardizasyon ve kalite alanlarındaki çalışmalarının velilere okul alışverişinde yardımcı olacağına inandıklarını dile getiren uzmanlar, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığın bozulmasına neden olabilecek riskler taşıdığını vurguladılar.

EN ÖNEMLİ KISAS; TSE

Okul alışverişinde velilerin özellikle dikkat etmesi gereken noktanın TSE markası olduğunu belirten uzmanlar, “Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilir. Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir. Okul alışverişlerinde velilerimizin özellikle dikkat etmesi gereken marka TSE markasıdır. Tüketicilerin okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda araması gereken bir başka marka ise CE işaretidir. Bu iki temel işaretin dışında velilerin aldıkları ürünlerin üzerinde, ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1, yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve diğer oyuncak güvenliği standartlarını da aramaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

KALİTELİ ALIN, BİR KERE ALIN!

Ayrıca, kalitesiz ürünlerin uzun süre kullanılamayacağını, sağlık sorunlarının yanında ekonomik olarak da aileye ekstra külfet getireceğini aktaran uzmanlar, ürünlerin az miktarda ama kaliteli alınması gerektiğine işaret etti. Türkiye’de alım gücünün yükseldiğini ve bazı ürünlerin tüketiciye çok pahalı gelmediğini aktaran uzmanlar, “Gidip ucuz ürünleri alarak hem çocukların sağlığını tehlikeye atmayın hem de paranızı boş yere harcamayın. Kalitesiz ürün alan, şubat tatilinde tekrar kırtasiyenin yolunu tutacaktır. Az alın ama iyi alın. Öğretmenler tarafından çocuklara verilen malzeme listeleri aileler tarafından eksiksiz alınıyor. Tüm ürünleri bir arada gören çocukta tasarruf kültürü gelişmiyor. Çocukların alınan bütün ürünleri düzenli kullanması mümkün değil” önerilerinde bulundu.

BAKAN PEKCAN, ‘SIFIR TOLERANS’ DEDİ!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kırtasiye malzemelerinin ve okul kıyafetlerinin insan sağlığı açısından çeşitli testlere tabi tutulduğunu ve sağlığa zararlı hiçbir ürüne tolerans göstermediklerini söyledi. Bu kapsamda, ülke genelinde kırtasiye ve ofis malzemeleriyle okul kıyafetleri ve çocuklar tarafından kullanılan ürün gruplarını etkin bir şekilde denetlediklerine dikkati çeken Pekcan, ürünlerde fitalat, kadmiyum, kurşun ve azoboyar gibi kullanımı kısıtlanmış kimyasalların bulunup bulunmadığının akredite laboratuvarlarda test edildiğini anlattı. Pekcan, tekstil ve ayakkabı ürünlerinde etiketlerin de denetlendiğine işaret ederek, güvensiz bulunan ürünlerin piyasadan toplatıldığını, bu ürünlerin üreticilerine veya ithalatçılarına 2018 yılında her farklı ürün için ayrı ayrı olmak üzere 21 bin 749 lira ile 286 bin 175 lira arasında idari para cezası uygulandığını bildirdi. Bakanlığın, güvensizliği tespit edilen ürünlere ilişkin bilgileri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" internet sitelerinden tüketicilerle paylaştığını aktaran Pekcan, “Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde Türkiye genelinde kırtasiye ve ofis malzemeleri denetimlerine hız verdik. Denetimlerde sadece ürün güvenliğine değil, arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarına, spekülatif fiyat hareketlerine de dikkat ediliyor. Sahada denetimler sürerken, ticaret il müdürlükleri tarafından illerde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor.” diye konuştu.

VELİLER ŞUNLARA DİKKAT ETMELİ

-Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalı. Ürünlerin üzerinde ya da ambalajlarında mutlaka üretici ya da ithalatçıya ait ulaşılabilir adres ve telefonların bulunması gerekiyor. Üründe herhangi bir sorun olduğunda firmanın ulaşılabilir olması önem taşıyor.

-Yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmeli.

-Kokulu ürünler tercih edilmemeli. Oyuncaklarda, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işareti aranmalı.

-Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalı.

-Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmeli. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalı.

-Markasız boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataralar tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirten ibareler aranmalıdır.

-Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmeli.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz