Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de bilinçlenmesini amaçlayan KAMED, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesi kapsamında seminerlerini sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatan KAMED tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde, alanında uzman kişiler bağımlılığı noktasında lise ve üniversite öğrencilerini bilgilendirdi. Seminere, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 30 liseden 10’ar öğrenci ve birer rehber öğretmen katılım gösterirken, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden ise 75 üniversite öğrencisi katıldı. Eğitim seminerinde, SADEFE Federasyonu’ndan Canan Topcu, ‘Öz Şevkat’ konusunda öğrencileri bilgilendirirken, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Ayşenur Gölge, ‘Bağımlılık nedir, belirtileri nelerdir’, Aile Danışmanı Ela Yemşen, ‘Bağımlılıkta Aile’nin Rolü’ ve İş ve Meslek Danışmanı Eyüp Bursalı ise ‘Bağımlılık Sonrası İşe Başlama’ noktasında katılımcılara bilgiler verdi.

“ÇOCUKLAR BİZİM GELECEĞİMİZ”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği (KAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, madde bağımlılığıyla mücadelede öğrencileri bilgilendirmenin önemine değindi. Hacıbebekoğlu, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı’nın da desteklediği ‘Bilinçli aile bağımsız gelecek’ projesi kapsamında yaptığımız etkinliklere devam ediyoruz. Derneğimizin kuruluş aşamasından bugüne kadar bizleri yalnız bırakmayan Valimiz Vahdettin Özkan’a, Vali Yardımcımız Faruk Eraslan’a ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür etmek istiyorum. Bu seminerlerimizi madde bağımlılığıyla mücadelede bilinçlenmeyi güçlendirmek için yapıyoruz. Bu çocuklar bizim geleceğimiz, geleceğimize sahip çıkalım. Daha önce seminerlerimizi muhtarlarımıza, iş dünyamıza, din görevlilerimize  isimlere yönelik gerçekleştirdik. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta bu sorunu çözmek için kararlıyız, çocuklarımızı bağımlıktan kurtarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“UYUŞTURUCU KULLANIMI BİR SUÇTUR”

Denetim Serbestliği Müdürlüğü’nde Görevli Sosyolog Şükrü Bilgiç, Uyuşturucu Madde Gerçeği konusunda yaptığı konuşmada, “Ülkemizde uyuşturucu madde kullanımı bir suç olarak görülüyor. Uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur.

Ancak kişi ilk defa uyuşturucu madde kullanmak için uyuşturucu bulunduruyorsa kişiye hapis cezası yerine denetimli serbestlik tedbiri veriliyor. Bu denetimli serbestlik tedbiri 1 yıl sürecinde de bize gönderiliyor. Biz kişilerin topluma kazandırılması sürecinde rehberlik yapıyoruz. Bu rehberlik yaptığımız süre zarfında onlara hem uyuşturucu maddenin zararları noktasında bilgi veriyoruz hem de yeniden uyuşturucuya ulaşmamaları için gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı kişiyi kapalı bir mekâna ceza evine göndermek yerine açıkta kendi ailesiyle birlikte işinin gücünün başında ama aynı zamanda bir hükümlü olarak nitelendiriliyor ve bu kişiye çeşitli sorumluluklar veriliyor. Verilen sorumluluklardan biriside bizim yaptığımız rehberlik görüşmelerine katılmasıdır” dedi.

“GENELLİKLE MERAK ETTİKLERİ İÇİN KULLANIYORLAR”

İnsanların büyük bir kısmının uyuşturucuyu merak ettiğini için kullandığını belirten Bilgiç, “Biz eğer uyuşturucu madde bağımlılarına yönelik onların hayatlarını anlama ve onları tedavi etme yeniden topluma kazandırma süreciyle ilgili bir paylaşımda bulunacaksak her şeyden önce onların niçin uyuşturucu madde içtiklerini bilmemiz gerekiyor. İnsanların büyük bir kısmı merak ettiği için uyuşturucu madde kullanıyor. Diğer kısmı ise bir gruba ait olmak için, eğlenmek için, sorunlarının çözümünü uyuşturucuda buldukları için, bir süre sonra bağımını koruyarak bağımlı oldukları için uyuşturucu madde kullanıyor ve kullanmaya devam ediyorlar. Ülkemizde 2 çeşit uyuşturucu madde kullanımı var. 1’cisi Kıyı kesimlerinde uyuşturucu madde kullanan insanların büyük bir çoğunluğu daha çok keyif verici bir etkenden dolayı uyuşturucu madde kullandıkları görülüyor. Geriye kalan iç kesim olarak nitelendirdiğimiz kısımda ise insanlar daha çok bir sorunu olduğu için uyuşturucu madde kullandığı görülüyor. Buda 2 hedef kitle olduğunu gösteriyor. Birisi uyuşturucu maddeyi sadece keyif için kullanan var. Diğeri ise uyuşturucu maddenin bir sorunun çözümü olarak gören bir kitle var. Bu gerçeği unutmamak gerekiyor. Son yıllarda keyif verici etki olarak uyuşturucu madde kullanımı hızla yükseliyor. Daha önce içiyorsak bir sebebi var sloganı yerine eğlenmek için uyuşturucu madde kullanımının söz konusu olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 87’Sİ ESRARLA BAŞLIYOR”

Uyuşturucu madde kullanan insanların yüzde 87’sinin uyuşturucuya esrar maddesini kullanarak başladığına değinen Bilgiç, “Uyuşturucu madde kullanımı birçok uyuşturucu madde olduğunu biliyorsunuz. Biz bazı şeyleri sakladık ve gizledik uyuşturucu kavramını bile kullanmazken bağımlılık diye nitelendirirken öğrencilerimizin basında, medyada, dizi filmlerde, sinema filmlerinde aslında birçok uyuşturucu maddenin ismini duyduğunu o yüzden bunu saklamanın bir anlamının olmadığını düşünerek uyuşturucu maddelerinin sadece isimlerini vererek geçeceğim. Uyuşturucu madde kullanan insanların yüzde 87’si uyuşturucu maddeye esrarla başlıyorlar. Çünkü esrar uyuşturucu maddelerin içinde en hafifidir. Uyuşturucu maddelerin bir kısmını sıraladığımızda bu uyuşturucu maddelerin içerisinde en hafifi en az etkili olanı esrardır. O yüzden uyuşturucu madde piyasasını elinde bulunduran insanlar bilinçli olarak uyuşturucu maddeye başlayan insanlara ilk önce esrar maddesini verirler. Çünkü ayaklarına sıkmak istemezler. Bir esnaf gibi düşünün eğer uyuşturucuya yeni başlayan birisine esrar yerine eroin veya kokain vermiş olsaydı o şahıs büyük ihtimalle ölürdü. Kimse müşterisinin ölmesini istemez. Bundan dolayı şahıslar hafif uyuşturucu uyuşturucu piyasasını elinde bulunduran mafya, terör, örgüt gibi bunlar daha çok hafif uyuşturucu maddelerle gerekirse bir süre ücretsiz verilmek suretiyle kişiyi uyuşturucu maddeye başlattıklarını görebiliyoruz. Uyuşturucu kullananlar üzerinde yapılan araştırmalarda uyuşturucu madde kullanan insanların yüzde 87’sinin uyuşturucu maddeye başladığı ilk maddenin esrar olduğunu görebiliyoruz.

“UYUŞTURUCU MADDE BİR ÇIKMAZDIR”

“Uyuşturucu madde bir çıkmazdır” diyen Bilgiç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Özellikle esrarla başlandığı için biz buna esrar çıkmazı diyoruz. Esrara uyuşturucu maddelerin en hafifi olarak söyledik ama masum olduğunu söyleyemeyiz. Bence uyuşturucu maddelerin içerisinde en hafifi esrardır ama aynı zamanda en tehlikesi de esrardır. Çünkü esrar olmasaydı insanlar diğer uyuşturucuları içmezlerdi. Bu nedenle esrar diğer uyuşturucu maddelerin içerisinde en tehlikelisidir. Biz aslında binlerce uyuşturucu madde kullananların hayatından yola çıkarak bizi uyuşturucu madde kullanmaya yönlendiren temel etkenler özellikle merak, eğlenmek, güldürmek mutlu olmak, sorunları unutturmak olarak nitelendirilen bize gerçek olarak gösterilen uyuşturucu maddelerin bir hayal olduğunu, sonunun olmadığını, bu yüzden bizim bu yola çıkmaz ismini özellikle esrar çıkmazı verdiğimiz bu yolun sonunun iyi olmadığını anlatmaya çalıştım. En iyisi hiç başlamamaktır. Başladığınız takdirde bunun sonunu getiremezsiniz. Uyuşturucunun bir kulu kölesi olduğunuz takdirde zaten her şeyinizi teslim ettiğiniz anlamına geliyor.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz