Kahramanmaraş’ın eğitimini canlandırmak amacıyla sorumluluk üstlenen ve yaptığı birbirinden önemli projeyle kente eğitimine büyük destek veren Onikişubat Belediyesi, çabalarının meyvesini alıyor. Gençleri eğitimin her alanında destekleyen Onikişubat Belediyesi, kentin birçok noktasında açtığı Sosyal Etkinlik Merkezleri ile 2017-2018 eğitim ve öğretim dönemine damga vurdu. Onikişubat Belediyesi tarafından tamamen ücretsiz olarak açılan Sosyal Etkinlik Merkezleri, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı sonucunda %70 oranında başarı sağlarken, 1 öğrenci Tıp Fakültesi olmak üzere, 3’ü Diş Hekimliği Fakültesi, 9 Hukuk Fakültesi, 15 Hemşirelik, 20 Öğretmenlik, 24 İlahiyat Fakültesi ve 23 öğrenci Mühendislik Fakültesi kazandı. Bunun yanı sıra İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Veterinerlik gibi alanlarda üniversite okumaya hak kazanan toplamda 276 öğrenci emeklerinin karşılığını en güzel şekilde aldı. Açılan kurslar sonrası üniversite girmeye hak kazanan öğrenciler ve aileleri Onikişubat Belediyesi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’nda düzenlenen kahvaltı programında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ile bir araya geldi.

“EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİYİ VE STRATEJİYLE ÇALIŞTIK”

Kahvaltı programının açılış konuşmasını Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek yaptı. Göreve geldikleri esnada strateji belirlediklerini dile getiren Başkan Mahçiçek, “Doğrusu dört buçuk yıllık görev dönemimiz içerisinde en mutlu olduğumuz günlerden birini yaşıyoruz. Dört buçuk sene önce göreve geldiğimizde bizim bölgemizdeki eksiklikleri tespit ettiğimizde, önümüze doneleri koyduğumuzda fiziki ihtiyaçların dışında yani fiziki olarak yapacaklarımızın dışında insan odaklı çalışmalarımızın çok daha önemli olduğunu kavradık. Yol yaptık, tüneller yaptık, her şeyi yaptık ama bizim için en önemlisi burada bulunmamızın gayesi olan eğitim. Bir strateji belirledik neler yapabiliriz diye. O stratejinin bağlamında bir program ve plan yaptık. Dedik ki, eğitimde ilk önce kırsal mahallelerimizdeki eksiklikleri giderelim. Okullarımızın içini düzenledik, eksikliklerini tamamladık. Her okulumuza oyun takımları koyduk ama oradaki çocuklarımızın ders çalışma imkanları çok zordu. Onlara ders çalışabilecek ortamlar hazırlamalıydık. Çocuklarımızın çok daha rahat ders çalışmalarına zemin hazırlamak anlamında 82 beldemizin 65 tanesinde Bilgi ve Kültür Evi yaptık. Geldik şehir merkezine, bugüne kadar 7-8 tane Bilgi ve Kültür Evi yaptık. Ama bir taraftan da özellikle kırsalda daha önce belde olan yerlerdeki okul eksikliklerini tamamladık. Bir merkez seçerek etrafındaki beldelere ortaokullar ve liseler yaptık. İnşallah önümüzdeki hafta Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni açacağız. Tabi bütün bunların yanında orada okuyacak çocuklarımızın kalacak yerleri olmalıydı” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKENİN İYİ YETİŞMİŞ İNSANLARA İHTİYACI YOK”

Türkiye’nin iyi yetişmiş ve donanımlı gençlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Başkan Mahçiçek, “Okulların tümünde hemen yan taraflarına yurtlar yaptık. Hem taşıma zorluğu yaşamayacaklardı hem de çok rahat okuma imkanları olacaktı. Bunları yaptık, daha sonra, bu çocuklarımıza üniversite kazandırmamız lazım dedik ve Sosyal Etkinlik Merkez açtık dört noktada. Dört noktada bütün masrafları, bütün ihtiyaçları biz karşılayarak üniversite hazırlık kursları başlattık. Bir taraftan da TEOG sınavları kaldırılmıştı biliyorsunuz, tekrar kursları yaptık. Gördük ki elhamdülillah o kursların sonunda üniversite imtihanlarında yüzde 71 başarı sağlamışız. Tekrarlama kurslarında ise yüzde 81 başarı oranını yakalamışız. Bu sıkıntıları yaşayarak gelen bir insan olarak, üniversite kazanan bütün çocuklarımızı gönülden kutluyorum. Bu sene 2 bin 400 öğrencimiz vardı, önümüzdeki sene İnşallah bunları katlayacağız, üniversite hazırlık kurslarını çok daha iyi hale getireceğiz. Bizim için en önemli mutluluk budur. Sembolik olarak ise çam sakızı çoban armağanı olarak, üniversiteye başvururken ödediğiniz harçlar vardı ya, kazanan öğrencilerimiz hesap numaralarını belediyemize bildirecekler, onların 100 TL harç parasını ödeyeceğiz İnşallah. Bu ülkenin iyi yetişmiş, nitelikli insanlara ihtiyaçları var. Bu ülkeyi çok daha iyi yerlere taşıyacak, daha iyi yönetecek donanımlı insanlara ihtiyacı var. Onikişubat Belediyesi olarak bu duruma küçük bir katkı sağlarsak bizler için en büyük mutluluk olacak” dedi.

“NEREDEN NEREYE”

54. Hükümet Milli Eğitim Bakanı ve eski Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın geçmişte eğitim noktasında çok zor günler geçirdiğini anlattı. Sağlam sözlerine şu şekilde devam etti, “Eğitimciler adına çok mutlu bir gündeyiz. Hemen sağ tarafımızda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi yükseliyor, şehrimiz ikinci üniversitesini de açmak üzere. Düşünün ki yıllar önce köyünde ilkokul, ortaokul okuyanlar liseye gelebilmek için önce Kahramanmaraş’a sonra da ilçe merkezlerine gelmek zorundaydı. Köyde okuyanlar iki şeyle karşı karşıyaydı, ya okumayacak ya da eğer ailesinin durumu müsaitse en yakın ilçeye veya ile gidecek orada lise okuyacak. 13 yaşında çocuk düşünün evinden ayrılacak, ortaokul okuyacak. Bu bir mucizeydi ve onun için de birçok insan okuyamazdı, ülkemizin okur yazar oranı da dünyaya göre çok geride kalırdı. O günler geride kaldı. Benim ağabeyimin okuduğu yıllarda Kahramanmaraş’ta lise bile yoktu, Antakya Lisesi’nde okuyorlardı. Bakınız çocuklarımız belediyelerimizin yardımıyla kurslara gitmişler, tıp, hukuk ve mühendislik fakülteleri kazanmışlar. Nereden nereye. Benim hatırladığım ortaokula giderken Göksun’da elektrik yoktu. Belediye deyince biz bazen süpürgeci adamlar görürdük, arkasından da bayrak astınız mı diye esnafları ziyaret eden zabıtalar görürdük. Şimdi dün bir sosyal tesis açtık, arkasından yine bir spor tesisi açtık. Dünya çapında modern salonlar bunlar, burada görüyoruz ki gelişmemizin temeli olan eğitime yatırım olarak teşvikler başlamış. Bu bugünün dünyasındaki çağdaş seviyenin bile üstünde bir durum.”

“ONİKİŞUBAT BELEDİYEMİZİ TEBRİK EDİYORUM”

Kahvaltı programında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal’da yaptığı konuşmada “Çocuklarımızın bayramı olan bu üniversite heyecanı hepinize hayırlı ve uğurlu olsun. Bizler beşikten mezara ilim emreden bir dinin mensubuyuz. İlim öğrenme noktasında sorumluluğumuz var. Başarı listesine baktığımızda kız öğrencilerimizin fazla olduğunu gördüm. Kız çocuklarımızı tebrik ediyorum. Geçmiş dönemde yaşadığımız eğitim sıkıntılarından dolayı bugün bu tabloyu görmekten mutluluk duydum.  İnanıyorum ki bu gençler Kahramanmaraş’ın en iyi temsilcileri olacak. Üniversiteye yerleşen çocuklarımızın yurt sorunları olduğunu biliyoruz. Elimizden geldiğince de bu konuda destek vereceğiz. Belediyelerimizin eğitim konusunda katkıları azımsanmayacak niteliktedir. Bu noktada başta Onikişubat olmak üzere bütün belediyelerimizi tebrik ediyorum. Çocuklarımıza hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

“BİR ÜLKEYİ VE ŞEHRİ SADECE EVLATLARI AYAĞA KALDIRIR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ise bir şehri ayağa kaldıracak olanın yine o şehrin çocukları olduğunu söyledi. Gençlere uyarılarda bulunan Ünal, rakiplerinin farklı ülkelerde öğrenciler olduğunu belirterek, “Hep söylediğimiz bir şey var, bir şehri ayağa kaldıracak olan o şehrin yetiştirdiği evlatlarıdır. Bir ülkeyi de ayağa kaldıracak olan yine o ülkenin evlatlarıdır. Gençler, birbirinizle rekabet etmek için değil, başka ülkelerin gençleriyle rekabet etmek için kendinizi yetiştirmek durumundasınız. Artık yeni dünyada rakibiniz yanı başınızdakiler değil, rakibiniz diğer ülkelerin, başka gelişmişlik endeksi mücadelesi içerisinde olan ülkelerin gençleri. Çünkü geleceğin dünyasında ayakta kalmamız için sizin bu gün aldığınız eğitim belirleyici oluyor. Yani 2023, 2053, 2071 hedeflerini Cumhurbaşkanımız sizler için koydu. Çünkü bu ülke eğer 2053’de, 2071’de ayakta olacaksa ve nasıl ki siz bizim çocuklarımızsınız ve sizin çocuklarınız da sizden bu ülkeyi emanet alacaksa sizlerin 2053’e, 2071’e ve o günün hedeflerine göre yetişmeniz gerekiyor. O yüzden bu kadar çaba sarf ediyoruz. O yüzden bu mücadeleyi bu kavgayı veriyoruz, o yüzden 15 Temmuz’da çıplak ellerimizle sokakları dökülüyoruz. Aslında kavga, mücadele ve dert neyin derdi biliyor musunuz, istikbalimizi ve istiklalimizi koruma mücadelesi. Ancak sizin sayenizde biz istiklalimizi koruyabiliriz ve bir istikbalimiz olabilir” şeklinde konuştu.

“RECEP TAYYİP ERDOĞAN BELEDİYECİLİĞİN TANIMINI DEĞİŞTİRDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte belediyeciliğin tanımının değiştiğini anlatan Ünal, “Biz bugün burada niye bulunuyoruz, biz yerel belediyecilik anlayışında adeta bir hizmetkar gibi neden davranıyoruz. Belediyecilik geçmişte zabıtanın törenlerde bayrak asılıp asılmamasını kontrol etmesinden ibaretti. 1994’te Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız İstanbul Belediye Başkanı olduğunda belediyelerin üç tane temel sorunu vardı. Çöp, çukur ve çamur. Üç Ç diyorlardı. Yani belediye bizi çöpten, çukurdan, çamurdan kurtarsın yeter diyorlardı. Çünkü mahallelerde çöpler toplanıyor, yollar çukur ve çamur içerisindeydi, insana hizmet, sosyal donatı alanları, peyzaj, bilgi evleri, kültür merkezleri, burslar, bunların hiçbirisi yoktu. Bunlar nasıl geldi, Recep Tayyip Erdoğan diye bir adam yetiştirdi bu ülke ve Recep Tayyip Erdoğan bu ülkenin anlayışını, bakış açısını, paradigmasını, aşkını, sevdasını değiştirdi. O yüzden AK Parti’nin hikayesi, bir millet aşkı hikayesidir. Recep Tayyip Erdoğan’ın hikayesi de milletine aşık bir adamın hikayesidir. Recep Tayyip Erdoğan’a baktığınız zaman, milletine aşık olduğunda neler yapabileceğini görürsünüz. O yüzden her birinizin görevi bu ülkeye, bu millete aşık olmaktır, aşkla bağlanmaktır kardeşlerim” dedi.

“GENÇLER; ÜLKENİZİ, AİLENİZİ AŞKLA SEVİN”

Konuşmasının devamında gençlere öğütler veren Ünal, “Şimdi ben bakıyorum bazı etki ajanları sizlerin zihinlerine giriyor. Bu savunma sanayiindeki gelişmeler de neymiş, insani alandaki gelişmeler de neymiş, bakın Amerika ne yapıyor, Japonya ne yapıyor, Almanya ne yapıyor diye sürekli olarak bu etki ajanlarının ülkemizdeki çalışmaları ve gelişmeleri aşağılamak ve sizlerin zihinlerinde ülkelerine duydukları aidiyeti itibarsızlaştırmak için ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını görüyorum. Hatta bazı gençlerde bundan etkileniyor onu da görüyoruz. Gençler, kendinize değer vereceksiniz, ailenize değer vereceksiniz ve ailenizi aşkla seveceksiniz. Şehrinizi ve ülkenizi aşkla seveceksiniz. Bu benim ülkem diyeceksiniz, acısıyla, tatlısıyla, derdiyle, tasasıyla benim ülkem, bu ülke benim ayağa kaldıracağım ülke diyeceksiniz. Amacınız olacak, derdiniz olacak, kavganız olacak ki ülkeyi ayağa kaldıracaksınız. Biz bunu yaptık mı yaptım. 16 yıllık bir hikaye var mı, ilham verecek bir hikaye var mı? Var. Baktığınızda adeta bunu üzerinde tecessüm ettirmiş bir lider var mı, var. Böyle bir hikaye dünyanın hiçbir yerinde yok. Biz Recep Tayyip Erdoğan’ın istikametine tecessüm etmişler olarak sadece görev ve sorumluluklarımızı biliriz. Bunun sonucu da, bunun mükafatını da sadece ve sadece Allah’tan bekleriz, kuldan hiçbir beklentimiz yoktur” açıklamalarında bulundu.

Kahvaltı programına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 54. Hükümet Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri; Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Habibe Öçal, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel, Kadın Kolları Başkanı Banu Pakdil, öğrenciler ve aileleri de katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz