Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı günden bu yana dünya kamuoyunu kasıp kavuran koronavirüs (COVİD-19) enfeksiyonu Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların çalışmalarına rağmen dün itibiriyle Türkiye’de de görüldü. Gece saatlerinde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi.

Küresel salgınların kaçınılmaz tarafları olduğuna dikkati çeken Koca, şöyle devam etti: “İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım. Bu an burada olmamın nedeni, bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır” ifadelerini kullandı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DA ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bakan Koca’nın açıklamalarını geç saatler olmasına rağmen milyonlarca insan takip etti. Açıklama yapıldığı esnada milyonlarca öğrencinin okullar eğitim görmesinin, onları risk grubuna sokacağını belirten vatandaşlar, okulların tatil edildiğine yönelik paylaşımlar yaptı. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı yaptığı açıklamayla, Bakanlıktan yapılan resmi açıklamalar dışındaki hiçbir açıklamaya velilerin itibar göstermemesi gerektiğini belirtti. Sabah saatlerinde Onikişubat Necip Fazıl İlkokulu’nda düzenlenen programa katılan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BÜTÜN OKULLARIMIZDA DEZENFEKTE ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın koronavirüs önlemlerine ilişkin uygulama başlattığını ve kentin 11 ilçesinde bulunan okullarda dezenfekte çalışmalarının hızlı bir şekilde başladığını belirten Cemal Yılmaz, “Korona virüsünden korunmayla ilgili bakanlığımızın belirlemiş olduğu okullarımızda uygulamamız gereken bir program var. Bakanlığımız bize bildirdi. Hafta başından itibaren başlamıştık. Bugünden itibaren de şu anda 11 ilçemizde bütün okullarımızda dezenfekte çalışmaları hızlı bir şekilde başlatıldı. Bu sürekli tekrar edecek. Korona virüsten korumayla ilgili Elhamdulillah ilimizde öğrencilerimizde herhangi bir durum söz konusu değil. Zaten sorun olmaması için de tedbir alıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürülüğü olarak bizim kendi imkanlarımızı genel ve yerel imkanları kullanmak suretiyle bütün okullarımızda en taşradaki köy okulumuzdan şehir merkezindeki okulumuza kadar dezenfekte çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattık. Bununla ilgili bağımsız bir grup kurduk. Bu grupta günlük dakika dakika nerede ne çalışma yapılayor eksi noksanlık neler onları tamamlamak için hızlı bir şekilde çalışıyorlar. İnşallah hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadan bu süreci atlatacağız. Çalışmalarımız yoğun ve ciddi bir şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz