Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü görevine geldiği günden itibaren kentin eğitim seviyesini yükseltmek adına yoğun mesai harcayan, her yıl üstüne eklediği altın projelerle de eğitimdeki seviyeyi arttıran Mehmet Emin Akkurt, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Dönemi öncesi Manşet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Geçen yıl oldukça güzel ve önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Akkurt, bunun da meyvesini fazlasıyla aldıklarını kaydetti. Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitim camiasının içerisinden geldiğini ve toplumun tüm kesimlerinin yeni bakana karşı mükemmel bir teveccühünün olduğunu ifade eden Akkurt, yaptıkları ve yapacakları projeleri anlattı.

BAKANIMIZ EĞİTİMLİ VE ÇOKCA DENEYİMİ OLAN BİRİSİ”
Akkurt, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yeni Milli Eğitim Bakanımız eğitim camiasının içinden gelen, uzun süre Milli Eğitim Bakanlığı’nda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yapmış ve eğitim camiasıyla ilgili olarak özel sektör içerisinde çokça deneyimleri olan bir eğitimci. Bakanımız hiçbir zaman bu camianın içerisinden kopmadı gerek seminerler, gerek toplantılar içerisinde bulunarak sürekli eğitimcilerle bir arada oldu. Böyle bir eğitimci olmasından ötürü Kamuoyu da bakanımızın eğitimciliğini ve bu camiaya olan çalışmalarını biliyor. Bakanımızın bu göreve geldiği belli olduğunda hem eğitim camiasında hem de öğrenci velilerimiz de çok ciddi bir sinerji oluştu.”

“ADİL OLACAĞIZ…”

Ziya Selçuk Bakanımız son 16 yıldan bu yana ilk defa liyakat usulüyle Milli Eğitim Bakanlığına atanan bir bakan ve eğitim camiasının içinden gelen birisi. Kamuoyundan gelen bu olumlu yönde tepkilerin hepsi de bundan dolayı zaten. Bakanımızın eğitim camiasında göreve gelir gelmez olumlu yönde katkıları oldu ve ilerleyen süreçte de bu katkıların devam edeceğini düşünüyoruz. Göreve geldikten kısa bir süre sonra bakanımızın başkanlığında il müdürleri ile yapılan toplantıya ben de katılmıştım. Bu toplantıda kurum ve kuruluşlarla ilgili bizlere birkaç tane önemli talimatlar verdi. Bizlere, adil olacağız ilkesini koydu ve ‘eğer adaleti sağlarsak, adil olursak şuan da karşımıza çıkan sorunların yüzde 50’sini aşmış olacağız’ dedi. Türkiye’nin liyakat sorununu çözmesi gerekiyor. Eğitim camiası olarak bizim, ülkemiz için yetiştirmek istediğimiz, eğitim için çalıştırmak istediğimiz, insan tipi liyakat vurgusunun oluşacağı ve bu bilincin gelişmiş olduğu insan tipidir. Öğretmenlerimizle ilgili bakanımız şunları söyledi;  “Öğretmenlik mesleği, kişinin kendisini geliştirme ve ifade etme mesleğidir, kişi kendi öğrenimini gerçekleştirdiği süreç içerisinde durağanlıktan çıkar. Bir öğretmen sadece öğretmekle yükümlü olduğu kadarını öğrenciye verirse, kendine ve öğrencisine ekstra bir şey katmazsa, her yıl aynı şeyleri tekrar ederse bu meslek çok sıkıcı olur. Siz eğitimcilerin her geçen gün yeni yeni öğrenme ve öğretme yöntemleri geliştirmeniz gerekiyor, işinizi ancak bu şekilde cazip ve heyecanlı bir meslek haline dönüştürebilirsiniz” dedi.

“1 MİLYON OKUMA ORANINA ULAŞTIK

Geçtiğimiz yıl eğitim öğretim faaliyetleriyle ilgili Kahramanmaraş olarak çok ciddi çalışmalar yaptık. Projelerimizden bir tanesi olan ‘Kahramanmaraş bilgiyle buluşuyor’ geçtiğimiz yıl itibari ile 1 milyon okuma oranına ulaştı. Her okulda, her sınıfta bizim öğrencilerimize verdiğimiz bir takım kitaplar var. Bu kitapları öğrencilerimiz okuyor ve bu çalışmanın Kahramanmaraş’ın kültür ve sanat alp yapısına ciddi anlamda katkı sağladığını düşünüyorum bu sürecin.   Projelerimizin bir ikincisi ise ‘başarıyı okul ile yakala’ projesidir. Bu çalışmayı Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütüyoruz. Bu proje içerisinde değişen sistem ile ilgili olarak sınavlar yaptık. Öğrencilerimizin eğitim öğretimlerinde ihtiyaç duydukları kurs materyallerini temin ettik ve bunun üzerine de öğrencilerimizi Çanakkale gezisine gönderdik. Yaklaşık olarak 4 yıldan bu yana bu projeyi başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz. Lise öğrencilerimizi uçakla ortaokul öğrencilerimiz de otobüs ile gönderiyoruz. Bu proje bize çok ciddi anlamda katkı ve kazanım sağlıyor. Öğrencilerimiz hem tarihimize, kültürümüze, medeniyet algımıza yolculuk ediyorlar hem de diğer coğrafyaları görme fırsatı yakalıyorlar. Bu gibi projelere öğrencilerimizi seçerken yukardan aşağı gibi bir sıralama değil de, her okuldan bir öğrenci gibi bir sıralamayı esas alarak seçiyoruz. Dolayısıyla kendi ölçeği içerisinde olabildiğince adaletli bir seçim yapılıyor.

“DERSLİKLERDEKİ YIĞILMAYI AZALTTIK”

Bu projeler dışında çeşitli yarışmalar ve faaliyetler de düzenliyoruz. Yıl içerisinde öğrencilerimize, eğitim öğretim hayatlarını dolu dolu geçirmelerini sağlıyoruz. Üniversitelerle sürekli etkileşim içerisindeyiz. Öğretmenlerimizi ve mesleğe yeni başlayan stajyer öğretmenlerimizi eğitim kurslarına yönlendiriyoruz bu sayede kendilerini geliştirme süreçlerine katkıda bulunmuş oluyoruz. İlimiz de düzenlenen kitap fuarıyla birlikte şehrimize gelen şairleri ilimizde ağırladık, okullarımızda misafir ettik ve öğrencilerimizle buluşturduk. Olabildiğince verimli bir süreç geçirdik. Yeni dönemde de bu projelerimizi, çalışmalarımızı aynı şekilde üzerine biraz daha bir şeyler koyarak devam ettirteceğiz. Üniversitemizle bu yıl yine öğretmen yetiştirme süreci üzerine bir protokol hazırlık sürecimiz var. Öğretmen yetiştirme süreçlerinde ne kadar kaliteli, bilgili, birikimli ve öğrenmeyi öğrenmiş biri yetiştirirseniz o yetiştirdiğimiz insan da kendi öğrenme serüvenini aktarabilecek bir yapıya gelecektir. Kahramanmaraş diğer illere oranla büyük oranda farklılıkları olan bir kent. İnşaat alanında da kendimizi geliştirdik ve öğrencilerimize birçok yeni derslikler kazandırdık bu konudaki yığılmayı azalttık.

“EN İYİ HİZMETİ VEREBİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Ben şöyle bir strateji geliştirdim, yönetici olarak atadığım arkadaşlara ve kendime hep hedefler koydum. Bunlardan bir tanesi de şuydu; başladığınız yerin şikâyetini yapmak yerine başladığınız yerden nerelere gittiğinizi konuşmamız gerekiyor diye bir strateji. Ben İl Milli Eğitim Müdürü olarak burada göreve başladığımda yapmış olduğum toplantılarda okul müdürlerimize şunu yönlendirdim ‘Siz bugün bu durumdasınız bundan sonrası için

için önemli olan bu durumuz değil sonrası için ne yaptığınız, geldiğiniz ve geliştirdiğiniz noktalar bizim açımızdan önemlidir. Bu anlamda özellikle ilçelerimize ve ilçelerimizdeki okullarımıza çok dikkat ediyorum. Biz de her konuda ivme gün geçtikçe yukarıya doğru gidiyor. Mesela geçen sene sınav başarılarında ilk 1000’e giren öğrenci sayımız ile bu sene ilk 1000’e giren öğrenci sayımızda ciddi bir artış var. Öğrencilerimizi ve öğreticilerimiz bu anlamda her zaman motive etmeye çalışıyoruz. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz ve yapacağımız bütün bu projeler, çalışmalar hepsi bu ivmeyi daha yukarılara taşımak için. Bunu kimse tek başına yapmıyor zaten yapamaz da. Bu iş hep birlikte topyekûn yaptığımız bir iş. Velilerimizin, öğretmenlerimizin, bizlerin bu konuda çok ciddi bir şekilde çabaları ve emekleri var. Biz de bu süreçte karşılaşılan sorunları sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bize ve eğitimci arkadaşlarımıza güvenmeye devam etsinler, hepimiz en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyoruz.

AFŞİN’E ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MÜJDESİ!
Kahramanmaraş’a bir müjde olarak verebileceğimiz güzel işlerden bir tanesi önümüzdeki yıl inşaatına Afşin ilçemizde başlayacağımız endüstri meslek lisesi. Lisemizin alt yapısını hazırladık, sözleşmesini imzaladık ve yer teslimi aşamasına geldik. Önümüzdeki yıl ilçemize güzel bir meslek lisesi yapıp hem öğrencilerimize hem ilçemize hem de ilimize kazandıracağız. Önümüzdeki dönemde ilimiz için üzerinde duracağımız bir projemiz var. Yapmamızın mümkün olduğu derslerin tüm materyallerini elektronik ortama aktarmak istiyoruz. Bilgisayar bu işin içerisinde oldukça aktif hale gelmeli. Millî eğitim Bakanlığı’nın EBA bilişim sistemi de bunlardan bir tanesidir. Eğer bir öğrenci herhangi bir gün okula gidemediyse, sistem üzerinde kendi şifresi ile giriş yapıp derslerini takip edebilecek ve değerlendirme durumunda olacak. Bunların alt yapılarını ve imkânlarını önümüzdeki günlerde sunmaya çalışacağız. Üniversite sınavı için kurs merkezlerine öğrencilerimizi ve velilerimiz mahkûm etmeyeceğiz. Kendi kurumlarımızda, belediyelere ait kurumlarda ve iş birliği içerisinde olduğumuz diğer kurumlarda öğrencilerimize imkân sağlayacağız.”

Haber: Emre AKKIŞ

                                                                                                                                                   

Editör: Mahmut Beyaz