KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) koordinesinde Sudan Khartoum Üniversitesi ve Cezayir Tlemcen Üniversitesi işbirliğinde, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Kahramanmaraş Şubesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Lojistik Derneği, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla düzenlenen “2023 Hedefleri Doğrultusunda Uluslararası Ticaret ve Lojistik” temalı “2.Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim Ekonomi ve Siyaset Kongresi”  (KAYES) KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış oturumuyla başladı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek kongrede, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi ile Uluslararası Ticaret alanlarında veya disiplinler arası yapılan özgün çalışmalar sözlü olarak sunuldu. Kongrede Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Örnek birer konuşma yaptı.

SUDAN VE CEZAYİR ÜNİVERSİTELERİ DEKANLARI BİLGİLENDİRME YAPTI
Protokol konuşmaları kapsamında Cezayir Tlemcen Üniversitesinden Dekan Pr. Mohammed Benbouziane ve Sudan Khartoum Üniversitesinden Dekan Dr. Elwasila Saeed Elamin Mohasmad birer konuşma yaparak Türkiye ile işbirlikleri ve üniversitelerinin mevcut durumuna ilişkin bilgiler verdi.

TÜRKOĞLU LOJİSTİK MERKEZİ İÇİN ÖZEL OTURUM YAPILDI
Protokol konuşmalarının ardından “Türkoğlu Lojistik Merkezi” başlıklı özel oturuma geçilirken oturumun başkanlığını KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Gümüşer yaptı. Oturumda konuşmacı olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş. Lojistik Daire Başkanı Mehmet Altınsoy, TCDD 6’ncı Bölge Müdürü Oğuz Saygılı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Gaziantep 7’nci Bölge Müdürü Seyyit Miçillioğlu katıldı. Türkoğlu Lojistik Merkezi’nin geleceğinin masaya yatırıldığı özel oturumda merkezin eksikliklerinin bir an önce girdirilmesi ve akabinde faaliyetlere başlaması gibi konular ele alınırken, yapılan sunum ve bilgilendirmeler doğrultusunda çok önemli kazanımlar elde edildi.

İKİNCİ ÖZEL OTURUMDA “ULUSLARARASI TİCARET” KONUSU ELE ALINDI
Protokol konuşmaları ve ardından “Türkoğlu Lojistik Merkezi” başlıklı özel oturumun sonrasında kongrenin ikinci oturumu “Uluslararası Ticaret” konusu ile devam etti. Sudan Ticaret Müşaviri Göktuğ Bayrı’nın başkanlık yaptığı oturuma konuşmacı olarak; Cezayir Ticaret Müşaviri Bahadır Erkan, ADOPEN Uluslararası Yatırım Yönetim Kurulu Danışmanı Cezayir İş Konseyi Temsilcisi Eren Hançerlioğlu ve Türk Eximbank Gaziantep Şube Müdürü Metin Çelik katıldı. 

28 AKADEMİK OTURUMDA 127 BİLDİRİ SUNULACAK
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve KSÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Örnek, Kongrenin Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle özellikle Sudan ve Cezayir’le ticari, akademik ve siyasi işbirliğine büyük katkılar sunacağını söyledi. Prof. Dr. İbrahim Örnek,  kongrede 10 farklı ülkeden akademisyenin 127 bildiri sunacağını belirtti.

İşte 2’nci Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi Ve Siyaset Kongresi’ne katılanların konuşmalarından satır başları şu şekilde;

“BÖYLE BİR ÇALIŞMA MEMLEKETİMİZ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ZENGİNLİK”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan
Böyle bir çalışmanın şehrimizde yapılması memleketimiz açısından büyük bir zenginlik. Esasen bütün dünya insanları açısından dünyanın huzuru ve sosyal refah seviyesinin yükselmesi açısından önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Biz öncelikle bütün insanlar olarak bulunduğumuz konum nedir, neler yapacağız, bulunduğumuz şartları en iyi şekilde değerlendirerek nasıl sosyal refahı pekiştirecek bir girdi olacağız, çocuklarımıza, gençlerimize nasıl bir eğitim hizmeti sunacağız. Tüm insanlığın aslında müşterek bir iyileştirmesi gereken alanı budur diye düşünüyorum. Bu yönüyle de üniversitemizin çok taraflı olarak, hem ekonomide hem siyasette hem de yönetimde iyileştirilmesi gereken alanların analiz edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Bu alanlarla ilgili iyileştirilmesi gereken konular nelerdir, bunlarla ilgili bireysel hedeflerimiz neler olmalı, üniversitemizin hedefi ne olmalı, ülkemizin hedefi ne olmalı, dünya insanlığının üzerinde irtihak ederek ortak belirlenecek alanların iyileştirilmesi nelerdir bunların tespiti yönünde önemli bir pozisyon ifade ediyor bu tür kongreler. Bu çalışmanın öğrencisiyle, akademisyenleriyle, ticaret erbabıyla, kamu yöneticileriyle, akademisyenlerle beraber çok sektörlü multi disipliner bir anlayışla yapılabiliyor olması çok önemli. Uluslararası alanda kendi bölümünde yetkin olan insanlarımız da burada. Çeşitli üniversitelerden, değişik ülkelerden gelen misafirlerimiz de burada, inanıyorum ki çok önemli katkılar sunacaklardır. Aynı zamanda etkileşimin bu tür çalışmalara çok büyük bir fayda sağlayacağı malumunuz. Bu yönüyle de bu kongrenin çok anlamlı ve önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Kongrenin ilimiz ve insanlık için hayır ve bereket getirmesini diliyorum.

“MADDİ VE MANEVİ KALKINMAYI GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN BİLİM ÇOK ÖNEMLİ”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç
Siyaset, insanlığı ilgilendiren her bir şeye ilgi duyup gereğini yapmaktır. Ekonomi, bütün varlıkları usulünce üretmek ve ekonominin kuralları gereğince korumak, iletmek ve insanlığın faydasına sunmaktır. Yönetim ise bütün insanlık faaliyetlerini ehliyetle, liyakatle, dirayetle yürütmek ve insanlığa huzur ve mutluluk getirmektir. Bu anlamda idaresi olmayanın müdarası olur demişlerdir. Yani idaresini, işini kendisi yürütemeyenlerin işini başkaları yürütürler ama başkaları bu işi yürütürken de yapacaklarını yaparlar. Sözde geçmişte yaşanan o aydınlanmanın sahipleri dünyayı başka türlü idare ettiler ve ekonomi adına sömürüyü ortaya koydular. İnsanlığın iki temel sorunu var, batının sorunu ahlaki çöküş yani manevi fakirlik, doğunun sorunu ekonomik çöküş yani maddi fakirlik. Bu ikisini bir araya getirmeden insanlık huzur bulamamıştır bugüne kadar, bundan sonra da asla huzur bulamayacaktır. Nitekim ülkemizde yerli ve milli siyasetçilerimiz hep maddi ve manevi kalkınma demişlerdir. İnsanlığın huzura kavuşması, yeniden mutlu olmasının en temeli bu iki hususa dayanır. Maddi ve manevi kalkınmayı gerçekleştirebilmek için bilim çok önemlidir. Bilimin merkezi olan üniversitemizdeyiz. Dünyadan gelen üniversite temsilcilerimiz buralardalar, bilim, iletişim, ulaşım, üretilen ürünlerin insanlığın hizmetine sunulması çok önemli. Bu kongrede bütün bu konular enine boyuna müzakere edilecektir.

“LOJİSTİĞİ HIZLANDIRILABİLECEK NE VARSA İNŞALLAH BU SÜREÇTE TAMAMLAYACAĞIZ”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal
Öncelikle rektörlüğümüze teşekkür ediyorum. Ayrıca İbrahim Örnek hocamıza teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta Yönetim Ekonomi ve Siyaset Kongresi düzenlendi. Burada özellikle ilk gün açılış programında bizim için önemli olan lojistik merkezi ve taşımacılıkla ilgili kısmıydı. Burada sanayicilerimizin de katkısı oldu. Önümüzdeki dönemde Kahramanmaraş’taki lojistik merkezini faaliyete geçirilmesi, gümrükleme alanının kurulması ve buradan İskenderun ile Hatay Erzin’deki limana karayolu taşımacılığından daha uygun fiyatla taşıma yapılabilir mi? sanayicimizin ve Kahramanmaraş’ın lehine neler yapılabilir? Ayrıca Nurdağ-Kahramanmaraş hızlı tren hattının inşallah 2019 yılı içerisinde tamamlanması ve 2023’e kadar bu hattın tamamen faaliyete geçmesi, buradan İstanbul’a kadar hızlı tren ve yüksek hızlı trenle İstanbul’a kadar ulaşım sağlayabilmesi anlamında bir oturum gerçekleşti. Bu oturumun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın 2023’e kadar hem ticari faaliyetleri hem de taşıma faaliyetlerinin etkin bir şekilde tamamlanacağı kanaati bizde oluştu. Tabii bizde burada siyasetçiler olarak önümüzdeki dönemde hem demiryolu genel müdürlüğümüzle, bölge müdürlüğümüzle hem de Lojistik Genel Müdürümüzle irtibatta olacağız ve bu kongrenin fayda sağlaması adına hızlandırılabilecek ne varsa inşallah bu süreçte tamamlayacağız.

“EKONOMİ İÇERİSİNDE ULUSLARARASI TİCARET TABİ ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can
Belirlediğimiz 2023 hedefleri doğrultusunda uluslararası ticaret ve lojistik temalı 2. Uluslararası Kahramanmaraş Ekonomi, Yönetim ve Siyaset Kongresi’ne hepiniz hoş geldiniz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak Kahramanmaraş’ımızın, bölgemizin, Türkiye’mizin her meselesini kendi meselemiz olarak görüyor, bunu ulusal ve uluslararası zeminde bilimsel sempozyumlar ve kongrelerde tartışıyoruz. Bildiğiniz gibi ülkeleri öne çıkaran en önemli değerlerden bir tanesi ekonomidir. Ekonomi içerisinde uluslararası ticaret tabi çok önem arz ediyor. Bundan dolayı biz bu kongremizin temasını Uluslararası Ticaret Ve Lojistik olarak belirledik.

“KONGREMİZİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM”
Uluslararası ticaret tabi ki ekonominin içerisinde çok önemli bir gösterge ve değere sahip. Lojistik de yine aynı şekildedir. Lojistik denilince taşımacılık anlaşılıyor, tabi beraberinde lojistik taşımacılık yanında üretimlerimizin envanteri, depolanması, paketlenmesi, bunların bir ekonomik süreçler içerisinde yürütülmesi ve gerçekleştirilmesini de içeriyor lojistik. Sen çok önemli bir üretimi gerçekleştirdin, üretiminin kalitesi çok önemi bununla ilgili sağlıklı bir envanter geliştiremediğin, albenisi ve taşımacılığı yüksek bir paketleme yapmadığın, müşterinin memnuniyetini artıracak şekilde bu taşımacılığı gerçekleştiremediğin takdirde o çok değerli üretimin amacına ulaşmıyor. Bu bakımdan bu kongrede sadece bilim insanlarımızı değil aynı zamanda bürokratlarımızı, kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerini de bir araya getirdik. Kongremizin en önemli özelliklerinden bir tanesi de budur. Şehrimizin, bölgemizin önemli firmalarının, bölge ve genel müdürleriyle birlikte bu konuları tartışıyoruz. Kongremizin hayırlara vesile olmasını diliyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

“LOJİSTİK MERKEZİNİ AKTİF BİR ŞEKİLDE KULLANMA KONUSUNDA KARAR ALDIK”
Kipaş Yönetim Kurulu Üyesi ve “Türkoğlu Lojistik Merkezi” konulu Özel Oturum Başkanı Hikmet Gümüşer
Bugün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde 2’inci Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim Ekonomi ve Siyaset Kongresini yoğun bir katılımla gerçekleşirdik. Kongremizin ana maddesi Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda Uluslararası Ticaret ve Lojistik oldu. Lojistik anlamında ise geçtiğimiz yıllarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Türkoğlu Lojistik Merkezimizin açılışını gerçekleştirmiştik. Ama Türkoğlu Lojistik Merkezi’ni açıldığı günden bu yana kullanamadık. Bunun en önemli sebebi Kahramanmaraş’ta bir konteyner merkezinin olmaması, aynı zamanda limanla fabrikalar arasında bir iletim hattının olmaması gibi sebeplerden dolayı biz Türkoğlu Lojistik Merkezi’ni işletemiyorduk. Fakat son günlerde bununla ilgili önemli adımlar attık. Ticaret ve Sanayi Odası’nın nezdinde Kahramanmaraş’ın önemli ithalat, ihracat şirketleriyle bir araya gelip lojistik merkezini aktif bir şekilde kullanma konusunda karar aldık.

“TÜRKOĞLU LOJİSTİK MERKEZİ ÇOK STRATEJİK BİR MERKEZ HALİNE GELECEK”
Lojistik Merkezi Kahramanmaraş’ın üretmiş olduğu ürünleri daha rahat bir şekilde Mersin, İskenderun limanlarına götürebilmesine, daha kolay bir operasyon olarak gerçekleştirebilmesine ve aynı zamanda Kahramanmaraş’ımızda üretilen ürünlerin yeni Demir İpek Yolu Projesi kapsamında Türki cumhuriyetlere, Rusya’ya, Çin’e ürün gönderebilmemizi sağlayacak. Biz yavaş yavaş kullanaraktan Türkoğlu Lojistik Merkezi’ni canlandıracağız ama 10 yıl içerisinde Kahramanmaraş’ın çok stratejik bir lojistik merkezi haline gelecek. Bugünkü seminerde bu konunun kilit isimlerini ağırladık. Bunlardan bir tanesi Lojistik Daire Başkanımız Sayın Mehmet Altınsoy idi. Mehmet Beyin yanı sıra TCDD 6’ncı Bölge Müdürü Sayın Oğuz Saygılı’yı ağırladık. Onun da bu seminere çok büyük katkıları oldu. Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Gaziantep 7’nci Bölge Müdürü Seyyit Miçillioğlu vardı.  Bu isimler bize çok önemli kazanımlar sundular. Demiryolunun Türkiye’nin geleceği ile ilgili önemli bir yer tutacağına dair önemli bilgilere yer verdiler. Böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinde başta rektörümüz olmak üzere İşletme Fakültesi Dekanına, öğretim üyelerine, İİBF Dekanına, öğretim üyelerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Lojistik Merkezi’nin vatana, millete hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

“KAHRAMANMARAŞ’IMIZA HAYIRLI OLSUN”
Müsiad Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu
Bugün Sütçü İmam Üniversitesindeyiz. Sütçü İmam Üniversitesi’nin işbirliğinde Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset Kongresi düzenleniyor. Bizde biliyorsunuz Müsiad olarak bu organizasyona sponsor olmuştuk. Kahramanmaraş Türkoğlu’nda kurulan taşımacılık, lojistik ile ilgili bir panel düzenlendi. Bu panele bizde Müsiad olarak iştirak ettik. Yurt içinden ve dışından gelen katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ımızda misafirlerimizi ağırladık. Gerçekten şehrimize Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun diyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın ekonomik pakete ilişkin açıklamaları güzel oldu. Müsiad olarak biz destekliyoruz. Türkiye’de güzel bir seçim atlattık. Bundan sonra inşallah sanayici olarak Müsiad olarak yatırımlara hız verelim diyoruz. Tabii ki bu seçim Türkiye’mize Kahramanmaraş’ımıza hayırlar getirmesini diliyorum. Kahramanmaraş’ta seçilen belediye başkanlarımıza üstün başarıları diliyorum.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz