Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, sınavla ilgili öğrenci ve velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Şu ana kadar kim ne kadar çalıştıysa çalıştı. Uzun, stresli, yoğun ve yorucu bir sınav hazırlığı süreci yaşandı. Bu aşamadan sonra artık zaman yaklaştı. Kalan iki günü hem sınava iyi hazırlananlar hem az hazırlananlar hem de hazırlanamayanlar için söylüyorum; kalan zamanı dikkatli geçirmek gerekiyor. Bazen 8 ay 10 ay hatta daha fazla süre sınava hazırlanıp son günlerde hani bir kovayı iyice doldurup en son bir tane tekme vurup kovanın içindekileri dökmek gibi bir akıbetle karşı karşıya kalmamak için temel birkaç hususa dikkat etmeleri gerektiğini onlara öneriyorum. Bu sınav sürecinde en çok dikkat edilmesi gerek. Çocuklarımız bu sınava gece gündüz çalıştı. Artık şu andan itibaren gece çalışmalarını bir tarafa bıraksınlar. Günün belli saatinde biyolojik olarak sabahleyin zinde ve rahat uyanacak şekilde; kalkabilecek şekilde akşamdan yatmaları gerekiyor. Vakitli yatmaları gerekiyor, gece yarılarına kadar 3’e kadar 4’e kadar çalışıp sabahleyin 12’de 13’te kalkıpta kaldığı yerden devam etmeye çalışırlarsa bu biyolojik olarak vücut alıştığı için sınav sabahı da saat 11’de, 12’de kalkmayı arzulayacaklardır. O saatte sınav bitmiş olur, yanlarına kar kalmaz. Şimdi sınav vaktinde kalkılacak şekilde hazırlıklarını yapmalılar.

“‘ZATEN BEN BİLİYORUM, BİZİM MAHALLEDE’ DEMESİNLER”

Sınava gireceği yeri mutlaka önceden görmeleri lazım. ‘Zaten ben biliyorum, bizim mahallede’ falan demesinler, emin olsunlar. Sınav kâğıtlarında çıkan bazı okul isimlerinde benzerlikler olabiliyor. Evet, şehrimizde her yere kısa sürede ulaşılabiliyor ama paniğe, telaşa sebebiyet veriyor. Paniğe, telaşa sebebiyet vermemek için hangi okulda sınava girecekler, sınava girecekleri okulun yerine, adresini ne kadar mesafede, nasıl gidildiğini öğrensinler. O gün sabahleyin sokağa çıkma yasağı olduğu için büyük bir avantaj belki büyük engellerle karşılaşmayacaklar ama araç sayılarının çokluğu azlığı vesaire dikkate alarak sınava girecekleri yerle ilgili mutlaka gidip görmeleri tavsiye ediyoruz. Şu andan itibaren olumsuz düşünen, olumsuzluğa sebebiyet verecek ortamlardan kişilerden programlardan, müziklerden etkinliklerden uzak dursunlar. Zihin çünkü negatif düşünmeye başlarsa o düşünce zihni yorar. Yorgun bir zihinle de ya da ümitsiz bir zihinle de dinamik, dinç bir sınav gününe çıkmak mümkün değil. Çevresinde özellikle olumsuz etkileyen insanlardan uzak durmaları lazım.

UYKU DÜZENİ ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Uyku düzeni çok çok önemli. Özellikle söylüyorum bu en önemli unsurlardan bir tanesidir: Uyku düzenlerine dikkat etsinler. Bu günden itibaren gündelik yedikleri yemek ne ise onu tercih etsinler. Yeni bir şey denemesinler. Midelerini bozacak, sağlıklarını olumsuz etkileyecek ya da ishaldir vesairedir sınav esnasında onları sıkıntıya sokacak olan yiyecek ve içeceklerden uzak dursunlar. Bu da ilginçmiş, yeni gelmiş, filanca gönderdi gibi onları olumsuz etkileyecek yiyecek ve içeceklerden uzak olsunlar. Günlük ne yiyorlarsa onları yesinler.

BİR TÖREN HALİNE GETİRİLMESİNE GEREK YOK”

Birde sınav sabahı ya da sınavdan bir gün önce çevrede birçok insan tabi üniversite sınavları çocuklarımızın hayatlarıyla ilgili karar vermede önemli bir sınav. Çevredeki bir kısım insanların iyi niyet olarak eş, dost, akraba, halası, teyzesi, amcası, ninesi, yavrum ‘ben sana güveniyorum, evladım sen yapacaksın’ tamam iyi niyetle dua temenni niteliğinde şey söylüyorlar ama bu sınava girecek olan kişide stres birikmesine, telaşlanmasına, kaygısının artmasına, beklentilerin yüksek olmasına sebebiyet veriyor. Allah Muvaffak etsin, başarılar diliyorum yeterli ama bunu böyle bir herkesin bir tören haline getirilmesine gerek yoktur. Herkes dua etsin duanın bereketiyle çalışan dua ile beraberde kazanır İnşallah.

AKACAK KAN DAMARDA DURMAZ”

Sınav saatine kadar huzurlu geçirmek için bedenen ve zihnen sıkıntıya gireceği davranışlardan uzak olsun. Şimdiye kadar yapmadığı bir sporu biraz dinamik olayım diye spor yapmaya kalkarsa kolunu bacağını kırar ve bütün çalışması heder olur. Allah korusun tabi akacak kan damarda durmaz derler ama gereksiz lüzumsuz işlerden uzak dursunlar. Kasmaya da gerek yok, onu yapma, bunu yapma şunu yapma eve hapsolsunlar değil, havalar gayet güzel geçiyor, her taraf yemyeşil park bahçe gibi yerlere tadını ve ölçüsünü kaçırmadan çevrede gezilmesinde, dolaşılmasında fayda var. Bir gün kala ders çalışmayı bir tarafa bıraksınlar tekrarların bir faydası yoktur.

Akşam yatarken sınav giriş belgelerini, özellikle kimliklerini, kimliklerinin üzerindeki resmin onların olduğunu ortaya koyacak şekilde değilsen şimdiden hazırlıklarını yapmalılar ve kimliklerini değiştireceklerse değiştirsinler. Sınavın olduğu günde Nüfus Müdürlükleri açık oluyor, acil bir durum olduğunda gidip değiştiriyor ama o psikolojiyle gidip sınav kimliğini değiştirip getirip girecek olandan bir hayır gelmez. Öncesinden bütün tedbirleri almak lazım. Sınava giriş belgelerinin tamamını hazırlamak lazım ve bunları evde görünür bir yere koymak lazım.

BEN CANLI ŞAHİTİM”

Bizim evimiz küçük zaten sabahleyin giderken alırım değil, evde görünür bir yere koymak lazım. Onlarca gencin sabahleyin gözünün alındaki evrakları görmeyip telaşlandığını, paniklediklerine ben canlı şahitim. Onun içinde hakikaten herkesin gördüğü bir yerde olmalı ama herkesin derken evde çoluk çocuk olur, kardeşler olur bir tanesi merak eder karalar, bir tanesi çizer, bir tanesi yırtar bunlar olmaz şeyler değil, tekrarı mümkün olmayan şeyler. Onun için evraklarını görünür bir yerde olması ve sabahleyin onları alıp besmeleyi çekip gayret ettiyse, yola düşmesi lazım.

PANİĞE VE TELAŞA GEREK YOK”

Gençlerimiz sınava girdiğinde özellikle talaşa gerek yok, denemelerde çözdüğü soruların benzerleri çıkacaktır. Ben çıkanlardan bir şey anlamadım diyorsa çalışmadın demektir. Kendisini de bizi de kandırmasının bir manası yok. Çünkü sorular bundan önceki yıllarda ne çıkıyorsa onlar çıkacak ve özellikle bu sene farklı olarak 1. dönemden sorular çıkacak, 2. dönem konuları daha zor ve ağırdır, 2. dönem konuları çıkmayacak Bu bakımdan da avantajlılar bir bakıma. Paniğe ve telaşa gerek yok. Sınava girdikleri ilk anlarda biraz stres olabilir, telaş olabilir, bunu kısa bir süre hemen hemen herkes yaşar, bunu abartmasınlar. O ilk anlardaki telaşı bir tarafa bıraksınlar, kendilerini iyi hissedecek şekilde, kaygıyı azaltıcı derin nefes alarak başlasınlar.

SORU KÖKÜNÜ ÇOK İYİ ANLAMASI LAZIM”

Soruyu doğru anladığımız zaman doğru cevabı buluruz. Soruyu anlamadan cevapları ne kadar okursak okuyalım doğru cevabı bulmak şansımız yoktur. Soru kökünü çok iyi anlaması lazım. Uzun sorularda önce soruyu okuyup uzun sorularda korkmasınlar soruyu okumak lazım. Dolayısıyla da sınavın ilk anlarından itibaren sınavın köklerine çok dikkat etmek gerekiyor.

SINAV DA O SORULARLA KAZANILIR”

Şekil sorular uzun sorular ifade ettiğim gibi biraz az çalışanları korkutur ama çok keyifli sorulardır ve sınav da o sorularla kazanılır. Diğer soruları herkes çözer. Onlar içinde telaşlanmalarına gerek yoktur, bununla ilgili yeterince açıklama vardır. O açıklamalara dikkat ederlerse çözsünler. Özellikle sayısal soruları çözdüklerinde soruyla inatlaşmasınlar, illa da bunu çözeceğim demesinler. 5 dakika geçmiş bir soruya takılmışsın diğer soruları ne zaman çözeceksin? Soruyu çözemiyorsa o soruya işaret koysun, vakti kalırsa o soruları çözsün. Sayısal soruları çözdüğü zaman üzerinde düzeltmeye kalkmasın başka bir sayfayı çevirip yeniden çözsün ya da silsin, temiz olan bir yerde çözsün. Çünkü yanlışın üzerinde düzeltmeye çalıştığı zaman hep o yanlışa takıntı oluyor, zaman kaybı oluyor. Soruyla inatlaşıp yanlış üzerinde ısrar edilmemesinde fayda var. İşlem gerektiren sorularda özellikle cevap şıklarında çözümü yok ise başka bir sayfaya geçmek ya da silip baştan yapmakta fayda var, bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum.

LÜZUMSUZ TARTIŞMALAR MORAL BOZAR”

Karşılarında saat olacak zaten sınava girerken elektrik elektronik, saat, yüzük, kolye kitapçıklarda neleri yanında götürmeyeceği ile ilgili bilgiler var. Onları yanında götürüp girişteki personelle tartışmanın bir manası yok. Lüzumsuz tartışmalar moral bozar. Onunda zararı kendisine olur personel yarım saat sonra işine gücene bakar. O sıkıntıyla, stresle sınava girer, o kaybeder.

Sınav saatleri zaten salonlarda olacaktır. Her üç soru çözdükten sonra saat kaç olmuş, ikide bir saate bakarak stresini artırmasın. Ara ara diyelim ki Türkçe sorularını çözdü, kaç dakika gerekiyor atıyorum 40 dakika gerekiyor ne kadar çözmüşüz 35 dakika evet artı 5 dakika karım var ya da 40 dakika eksi 5 dakika geçmiş ona göre hızlanma, yavaşlama ya da diğer sorulara yeniden dönme gibi şıklara bakmaları lazım.

YAN GELİP YATMIŞSA YATMAYA DEVAM ETSİN”

Ben yıllarca üniversite sınavlarına öğrenci hazırladım. Resmi görevimiz olarak Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde okullarda çocuklarımızı hazırlıyoruz. Daha öncesinde dershanede, özel kurslarda vesaire yöneticilik yaptım. Binlerce öğrencinin üniversiteyi kazanmasını sağladık. Şunu yapsınlar, bunu yapmasınlar, şuna çalışsınlar, buna çalışmasınlar, onu yapsınlar, bunu yapsınlar bunların hepsini söylüyoruz. İşi özeti şudur yatan uyur, çalışan kazanır. 2,80 yan gelip yatmışsa yatmaya devam etsin, çalışmışsa şu ana kadar çalıştıklarındaki sistem yöntem ne ise eline, gözüne, kulağına, kalbine sakin bir şekilde hakim olsun. Zarar görmeden sınava girsin, besmeleyi çekip çözsün, başka bir şeyde gerek yoktur. Sınav bittikten sonra alacağı puana göre tercihleri noktasında biz rehber öğretmenlerimiz, okullarımız, RAM Müdürlüğündeki ekiplerimiz yardımcı olacaktır. Sınav bittikten sonra da zaten kapalı alanda sürekli kaldıkları için, sürekli stres yaşadıkları için önce büyüklerinin ziyaretine gitsinler. Sosyal mesafe maske ve hijyen kurallarına dikkat ederek tabiatla iç içe olsunlar ben sınava girecek olan bütün gençlerimize tekrar başarılar diliyorum. Allah yardımcıları olsun. Eğer inanıyorlarsa, inanarak çalışmışlarsa, istiyorlarsa başaracaklardır bundan emin olsunlar.”

Editör: Mahmut Beyaz