Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) uygulanan okula uyum haftası, öğrencilerin okul kaygılarını gidermek ve okul ortamını sevdirmek, öğrenme ortamını, öğretmen ve arkadaşlarını tanımalarını sağlamak amacıyla 2006-2007 eğitim öğretim yılından bu yana sürüyor. Kahramanmaraş’ta da yeni eğitim ve öğretim sezonu, okul öncesi, birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıf öğrencileri için okula uyum haftasıyla başlarken, kitap ve kırtasiyecilerde hareketli günler yaşanıyor. Dövize bağlı olarak kırtasiye ürünlerindeki bir artış olsa da milli ve yerli bir duruş sergileyen Kahramanmaraş’taki kitap ve kırtasiyeciler velilerin cebini yakmamak için fiyatlarında çok büyük artış yapmıyor. Dövizin yükselmesi nedeniyle kırtasiye ürünlerine gelen zamlar velileri düşündürse de, Kahramanmaraş’taki kitap ve kırtasiyeciler bunu halka yansıtmıyor. Kitap ve kırtasiyecilerdeki yoğunluk uyum haftasının başlamasıyla artarken, bu alanda kentin en önemli firmalarından biri olan Hedef Kitap ve Kırtasiye’de eğitim-öğretim dönemi için hazırlıklar tamamlandı. Kitap ve kırtasiye satışlarıyla ilgili Hedef Kitap ve Kırtasiye sorumlusu İlker Apaydın, okulların tamamen açılmasıyla birlikte yoğunluğun zirve yapacağını belirtti. Yerli ve milli bir duruş sergileyerek fiyatlarda artış yaşansa da ABD ambargosu karşısında vatandaşların cebine bu durumu çok fazla yansıtmayacaklarını dile getiren Apaydın, “Bu zor günlerde vatandaşlarımızın bütçesini göz ardı etmeyeceğiz” dedi.

HEDEF KIRTASİYE OLARAK HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM”

Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren İlker Apaydın, “Bildiğiniz üzere okullarımızda uyum haftası başladı. Anaokulu, birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıflar eğitim ve öğretim hayatına bir hafta önceden start verdi. Biz de Kurban Bayramı’nın hemen ardından hatta daha da öncesinden kırtasiye hazırlıklarına başlamıştık. Bütün ihtiyaçları az çok biliyoruz, Hedef Kitap Kırtasiye olarak uzun yıllar bu şehirde kırtasiye sektöründe öncülük etmiş bir kurumuz. O yüzden az çok anaokulu, ilköğretim ve lisede ne tür kitaplara ihtiyaçlar olur bunların farkındayız. Hazırlıklarımızı da tamamladık. Biri toptan olmak üzere üç şubemizle çalışıyoruz. Uyum haftasında şöyle bir süreç bizi bekliyordu. Aşırı yoğun olacağını düşünmüyorduk, fazla bir yoğunluk yok fakat yavaş yavaş hareketlilik başlıyor. Önümüzdeki hafta okulların tamamen açılması, öğretmenlerin öğrencilere listeleri tamamen vermesiyle birlikte daha yoğun bir Eylül ayı bizi bekliyor. Hedef Kitap Kırtasiye olarak bu sürece hazırız” dedi.

DALGALANMA VE KRİZ SPEKÜLASYON TABANLI”

Türk ekonomisinin Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Apaydın, “Ülkemiz belki de Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir spekülasyonla karşı karşıya kaldı. Dolar tarihinde görmediği seviyelere geldi. Yerli ve milli paramız olan Türk Lirası, dolar karşısında eridi, bitti. Fakat bunun kriz tabanlı, ekonomi tabanlı olmadığını bu vatandaş, bu millet biliyor. Bir saldırı olduğunu biliyoruz, çok da uzatmayacağım ama Amerika Başkanı Donald Trump ve diğer yetkililer her ortamda Türkiye’yi tehdit eden söylemlerde bulunuyorlar. Bu dalgalanma ve kriz süreci tamamen spekülasyon tabanlı. Fiyatlarımızı nasıl etkiledi diye sorarsanız, tabi ki etkiledi. Etkilemedi desek yanlış olur. Çünkü ürünlerimizin, mesela biz A4 kağıdı üretebiliyoruz ama A4 kağıdının içerisindeki bir solüsyon maddesini yurt dışından almak durumundayız. Biz de kırtasiyeciler ve toptancılar olarak fiyatları pahalı aldığımızda bu durum vatandaşların da cebini ister istemez etkiliyor. Çünkü biz alırken kaybediyoruz. Vatandaşlara da bu fiyat olarak yansıyor. A4 kağıdından örnek verirsem eğer, A4 kağıdı tamamen dolar bazlı bir ürün. Bizde 17,5 liradan şubelerimizde satışı var fakat piyasayı dolaştığınızda 17,5’dan alamayabilirler. Biz alırken Hedef Kırtasiye olarak 5 tır alıyoruz, daha küçük bir esnaf bir tır bile alamıyor. O yüzden bizim aldığımız fiyatla o küçük esnafın aldığı fiyat farkı bir olmuyor. Bizde o yüzden A4 kağıdı uygun” ifadelerini kullandı.

SALDIRILARA RAĞMEN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ”

Gürünlerin genelinde bir artış olduğunu fakat üzerlerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını dile getiren Apaydın, “Ürünlerin genelinde bir dalgalanma var, fiyatlarda bir artış var. Biz kırtasiyeciler olarak yani bu işin içinde biri olarak söylüyorum biz alırken de fazla paraya aldık. Bir de şuna dikkat çekmek istiyorum, bu süreci fırsat bilip özelliklede fiyatlarda fahiş artışa giden esnaflar oluyor. Biz de görüyoruz, bir markete gittiğimizde, AVM’lere gittiğimizde bir ay önce 5 TL’ye olan ürünün 10 TL’ye, 12 TL’ye çıktığını görüyoruz. Bakanlık bununla ilgili önlem aldı, bu anlamda biz de kendi şubemizde bu tür şeylere fırsat vermiyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalı, birbirimizi desteklemeliyiz. Ekonomik anlamda zor bir süreçten geçiyoruz fakat bu bizim atlatamayacağımız bir süreç değil. Biz esnaflar olarak bu şehirde üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Üzerimize düşen de saldırılara ve provokasyonlara rağmen daha uygun fiyatlarla ulaştırma. Bizler üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

YERLİ VE MİLLİ DURUŞ SERGİLEYEREK...”

Ortalama bir öğrencinin kırtasiye giderinin ne kadar olduğunu anlatan Apaydın, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Ortalama bir öğrencinin kırtasiye gideri ne kadar oluyor diye sorarsanız, liste olmadan net bir fiyat söylemek çok doğru olmaz. Mesela anaokulu öğrencileri için fiyatlar biraz daha yüksek. Çünkü daha çok ürün var. Beslenme çantası, matarası, okul çantası gibi farklı şeyler var. Birde bazı listelerde biz şunu görüyoruz, mesela öğretmen demiş ki Faber Castell kalem olacak. Faber Castell kalemin fiyatı uçlu kalem isterse 17,5 TL, fakat Adel’in de kalemi var 5 TL. Net bir fiyat söylememiz çok doğru olmaz fakat fiyatların piyasaya göre, kendi kurumumuz adına söylüyorum, uygun tutmaya çalışıyoruz. Okullar tam anlamıyla önümüzdeki hafta açıldığında daha net listeler oluşmuş olur. İhtiyaçlara ve vatandaşlarımızın taleplerine göre belli oranda talepleri karşılamaya çalışacağız. Altını çiziyorum fiyatlarda bir artış söz konusu fakat biz bu süreç içerisinde yerli ve milli duruşumuzu sergileyerek elimizden geldiğince bunu vatandaşlarımızın cebine yansıtmamaya çalışıyoruz. Yeni eğitim-öğretim sezonunun tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz