Devletle tanışacaksınız .İnsanlığın yüzlerce yıldır oluşturduğu kurumların sıralaması şöyle yapılabilir  : aile , dil ,din , ahlak , zanaatlar , bilimler ,ekonomi ve devlet.

Aile nin ilk başta gelmesi bize her zaman bir şeyler hatırlatmalı. Devlet denilince orada öyle bir durulmalı sonra bunun ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmadan da konuşmamalı. Toplum genelinde bilgisi olmadan konuşan onlarca insan daha sonra başlarına ne belalar alıyorlar ne belalar.

 Fikir sahibi olmak isteyen önce bilgi sahibi olmalıdır !

Kanun ve kurallarla tanıştığınızda önce biraz şaşıracak kuralların sizleri de kapsadığını anlayınca belki biraz da kızacak ve kırılacaksınız. Anne babanız isteklerinizi yerine getirirler ama sakın bunu diğer insanlardan beklemeyin. Toplum içinde her işin kendince bir yolu yordamı kuralı yönetmenliği dahası kanunları vardır.

Küsmeyin !

Devlet dairelerinde işlerinizi yaparken hak ve hukuka uyun ,  başkası uymasa bile siz hukuktan yazılı kurallardan yana olun ve gereksiz sokranmaları da bırakın. Her işin kendine özgü bir yapılışı ve o işin birde sorumlusu vardır bunu iyice öğrenin. Kurumların sosyal yapının birden bire öğrenilmesi mümkün değil bazı bedeller vererek bunu öğrenecek , kırılmalarda yaşayacaksınız.

Devlet denilince akan sular durur.

Hudutları belirli bir toprak parçası üzerinde yaşayan insanların düzenli hayat sürebilmeleri ,eldeki kaynakların mümkün olduğunca adil biçimde paylaşabilmelerini sağlayan siyasi ve hukuki kuruma devlet diyoruz.  Devleti korumak ve desteklemek gibi görevlerimizin olduğunu da unutmayalım. Devlet milletten oluşur . Ortak dil , din ,kültür bağı bulunan ,bir ülkü etrafında birleşmiş , aynı kaderi paylaşan ve bağımsız bir siyasi kimlikle aynı topraklar üzerinde yaşayan insanlar milleti oluşturur. Devletimiz ve milletimiz bizim her şeyimizdir onda doğar , onda yaşar ve orada  Hakka kavuşuruz.

Milletimize karşı ödevlerimizin başında çalışkan olmak gelir.Çalışma insan için doğal bir ödevdir ama ben size ÇALIŞKAN OLMAKTAN  bahsediyorum . Her işi yaparım devri bu gün için çok geride kaldı onlarca uzmanlık alanı bizleri bekliyor bir alanda uzman olup daha sonda bütün yapının tahlilini yapabilmelisiniz.

Çalışma ahlaki değerleri yüceltmeli insanı işin kölesi durumuna düşürmemelidir. İş dediğimiz sosyal alan bizi kendine esir etmemeli. Ülkemizde bu dengeyi kuramayan binlerce insan var .  Kendini işine kaptıran her sorulduğunda iş den bahseden ferdi ibadetlerini ihmal edip kendince “ benim işim de ibadet “ deyip giden insanlardan olmamalıyız .

Devlet imkanları adalet ilkesiyle kullanılmalı .

Adalet mülkün temelidir vecizesi ilerleyen yıllarda sizin de düsturunuz olsun.

Devletimiz başımızın tacıdır .