Ramazan ayında içerisindeyiz! Bu ayın tüm insanlığa hayırlar getirmesini dilerim. Ramazan’da sahur ve iftarların ayrı bir yeri vardır. Sahura kalkılması teşvik edilir. Sahur (Arapça saḥūr) Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemek anlamına gelmektedir. Bu faaliyetin ibadete hazırlıkta olsa önemli kısmı sindirim sistemi ile ilgilidir. Bu yemeği yemek için başka imkânlar olsa da davul ile uyan(dırıl)ma yaygındır. Geçen gün bizim mahallenin davulcusunun uyandırma çabası beni farklı düşüncelere sevk etti. Davulcu davul çalan kimsedir. Yazımda uyandıran anlamında kullanacağım. Önce şu uyku konusuna kısaca bir değineyim.

Uyku

Derin uyku dinlenme durumu için önemlidir. İnsan biyolojisi açısından çok da faydalıdır. Bireysel olarak farklılıklar olmakla birlikte uzmanlar günde 6-8 saat uyumayı önermektedir.

Burada metafor olarak insan oğlunun derin uykusuna dikkat çekmek isterim. Uyku mecaz olarak çevrede olup bitenin farkında olmama, gaflet, aymazlık anlamındadır. Bazı insanlar gerçeği görememe gibi bir derin uyku halindedir. Modern çağda 800 milyon insan açlıkla boğuşurken insanoğlunun (en azından önemli bir kısmının) nasıl derin bir uykuda olduğunu görmemek mümkün değildir. Bu derin uykudan uyandırmak için davul mu çalmak gerekir?

Uyandıran (Davulcu)

Davul çalmak (veya dövmek) mecazen bir şeyi herkesin haber alabileceği biçimde ortalığa yaymak anlamına gelmekte. Yani davul çalan bir haber verebilir, insanları derin uygusunda uyandırabilir. Bu anlamda davulculuk kutsal bir meslek olması yanında oldukça risklidir.

Bir bilge şu anekdotu aktarmakta: Çocukken yan komşumuzun bir horozu vardı. Sabah erkenden ötüyordu, sonra sesi kesildi. Komşumuza horozu sordum, Dedi ki; sabahları bizi uyandırdığı için kestik.

Yıllar sonra üniversiteye katıldığımda anladım ki, kim insanları uyandırıyorsa, maalesef kesilmeye mahkumdur.

Başlıktaki sorunun bir cevabı bu olabilir. En iyi davulcu (uyarıcı) sizi derin uykunuzdan uyandırabilendir.

İnsanları uykusundan uyandırmak veya insanların yüzyılların derin uykusundan uyanması elbette kolay bir şey değildir. Bu satırları okurken sadece uyandırmak yeterli mi sorusunu sorabilirsiniz. Elbette uykudan uyandıktan sonra bir bilinçlenme süreci yaşanmalıdır.

Gerçek

Uykudan uyanan gerçekleri görmemiş ise uyur gezer konumundadır. Gerçek (hakikat) yalan olmayan, doğru olan şey anlamındadır. Bu noktada insanları derin uygusunda uyandırma iyi de uyandırdıktan sonra önüne bir şey konulmalı, bir yolculuktan sonra iftar edilmelidir.

Dilimizde “davulu biz çaldık, parsayı başkası topladı” diye bir söz vardır. Yani `biz çalıştık, uğraştık, başkası yararlandı` anlamında kullanılan bir sözdür bu. Birileri sizi uyandırıp, tarlayı sürdürüp ürünü yetiştirtirim, hasadı yaptırıp, sonunda ürünü kendi ambarına (mahallesine) taşıyorsa uykuda mı ya da uyanık mı olunduğu iyi düşünmeli. Genellikle ideolojiler böyle çalışmaz  mı?

En iyi Davulcu hangisi soruna bir başka cevabım şudur: “Sizi uyandırıp da umutlarınızı (emeğinizi) çalmayandır.”

Sağlıklı bir insan kendi kendine uyumasını ve uyanmasını bilmelidir. Yoksa davulu boynunuza asıp çomağı eline alıp her makamı çalarlar.

Son söz: En iyi davulcu ihtiyaç duyulmayan davulcudur.