Evet sevgili okurlar okulların açıldığı hafta çocuk beslenmesinden bahsetmezsek olmaz diye düşündüm. Geleceğimizin varisi çocuklarımızın hem sağlıklı bir birey olması hem de okul başarısı adına yeterli ve dengeli beslenmeleri en önemli hususlardan bir tanesidir. Çocuk beslenmesi ile ilgili hepinizin bilgidiğini düşündüğüm fakat hatırlatılması gerekebilecek olan öneriler size gelsin anneler… Bakalımbunlar nelermiş ? Çocuklarda çokk farklı besin türlerin  tüketimi enerji sağlamanın yanında, çocukların ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlar. Besin çeşitliliğinin öneminin farkındalığının sağlanması adına farklı besin gruplarında inceleyecek olursak; 
**Süt, peynir ve yoğurt çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmasını sağlamak için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Bu gruptan günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
** Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye güçlü kaslar ve sağlıklı birey için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. Bu besinlerden günde imkanlar dahilinde ve yaş gruplarına göre 2- 3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir. Obezite gibi durumlara yol açmamak için miktarı konusunda kesinlikle bir diyetisyenden yardım alınması tercihimdir. ** Ekmek, tahıl ve makarna B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi bir karbonhidrat kaynağıdırlar ve çocukların gün içerisindeki aktiviteleri için gereken enerjiyi sağlarlar. Bu grup besinlerden günde 4-9 porsiyon tüketilmesi öneririm. (Miktar yaş gruplarına, boya ve kiloya göre değişmektedir.) **Sebzeler A vitamini, C vitamini  ve posa içerir. Ayrıca belirli miktarlarda B vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir. Günde 3-4 porsiyon tüketilebilir. ** Meyveler; çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitamini, potasyum ve diğer mineralleri içerir. Meyveler ayrıca karbonhidrat ve posa da içerir. Çocuklar genellikle günde 2-3 porsiyon meyve tüketmelidirler. Ayıca bir çok çocuk için en iyisi düzenli bir program ile beslenmesidir. Çünkü açlığa yetişkinler kadar dayanamazlar. Yemekler düzenli olmadığında çocuklar gün boyunca daha fazla abur cubur yeme eğiliminde olur ve yemek zamanları daha az aç olurlar. Bu nedenle öğün saatlerine kesinlikle dikkat edilmelidir. **Çocuklar güne iyi bir başlangıç yapabilmek için kahvaltıya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca çocuklar aileleriyle birlikte yemek yediklerinde genellikle daha çeşitli ve besleyici yemekler yerler.  Çünkü ebeveynlerini rol model olarak görürler. Çocuklar evde olduğu dönemlerde yemekleri birlikte yemeye özen gösteriniz. ** Çocukların kendi besin seçimlerini yapmalarına izin verilmelidir. Çocuklara neyi, ne kadar yiyeceklerine karar verme konusunda da şans tanıyın. Ayrıca onların kişisel besin tercihlerine ve damak zevklerine saygı gösterin. Onlara yemek istemedikleri yemekleri kibarca reddetme fırsatı verin. **Çocuklar planlanmasına ve hazırlanmasına katkıda bulundukları  besinleri daha çok severler. **Onları zorlamadan yeni besinler denemeye teşvik edin. ** Çocuklar sık olarak tükettikleri besinleri daha çok severler. Çocuklarınıza düzenli olarak meyve ve sebze verirseniz ve kendiniz de yerseniz zamanla onları seveceklerdir. **Büyüme çağında ara öğünlerde süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi tercihimdir.                                                                                               SAĞLIKLI GÜNLER…