Abuzer Demir in BURADAN BÖYLE BİR YAŞAM  kitabı hakkında yazmam gerekiyor çünkü hayatın binbir çilesini yaşayan yazar bu günlere nasıl geldiği hakkında samimi bilgilerle çoğu insanın yapmadığını yapmış son elli  yılın  görünmez tarihine tanıklık etmiştir.

1954 yılında doğan yazar köyde yaşar. İlk okul sıralarında Adıyamana taşınır. Aile içi sıkıntının yoğun yaşandığı her çocuğun bir an önce büyüyüp aileden ayrılmak istediği bu ailede babanın iki evliliği , başına buyruk hayatı, sert tabiatı , çıkarlara dayalı iş hayatı , iltimas ve feodal huyları yazarın hayatını etkileyen olayların merkezinde yer alır. Daha çocukluk döneminde yoğun psikolojik baskılara maruz kalan yazar birden bire konuşma zorlukları ile karşılaşır derdini anlatamaz” kekeme “olur bununla yaşamak onu içine kapar ve kilitler. Okul hayatının ilk yılları pek başarılı geçmeyen yazar yatılı okulların imtihanını kazanır ama yaş engeline takılıp bu hakkından neredeyse yararlanamayacakken bir şekilde yaşı dört yaş büyütülür ve okula başlar . Mevcut yasalarla sorunları ne şekilde aşacağı hakkında farklı bir bilgiyle yoluna devam eden yazar daha sonraki yıllarda mevzuat dan da çok çekecektir. Fark derslerini vererek Tıp fakültesini kazanan Abuzer Demir e babası her ay göndereceği 500 lira karşılığında 5000 liralık senetler imzalatır ki bu da kopma anının son noktasıdır. Tıp fakültesine solcu olarak başlamanın avantajlarından yararlanmak isteği onu bu gün bile yaşayacağı badirelerin kucağına atar.Sözüm ona babasının sağ düşüncesi ne kadar hayattan uzaksa sol düşüncenin ülke gerçekleriyle birleşmesi de o kadar imkansızdır.

İnsan beden ve ruh bütünlüğünü yaşayayan özgür iradeli bir beşerdir. Toplum içinde yaşayan insan kurumlar içine doğar bu kurumlar ; aile, dil ,din ,ahlak , zaanatlar ,  bilimler , iktisat  ve devlet tir.Değerler halinde yaşadığımız hayat bize varlık imkanı sunar değerleri şöyle sıralayacak olursak ; yasa, tanrı,adalet, bilgi, beslenme, düzen, korku, kimlik, güç,hak, savaş ı sırayabiliriz. Dini, ahlaki ,hukuki , ekonomik, estetik değerleri bütün olarak yaşarken bütün değerlerin ekonomik hayattan çıktığını ileri sürmek bilime ve akla hiç ama hiç uymaz.

Adana tıp fakültesinde hoca olan FARUK L . ÖZER in yeri ayrı bir yazı konusu onu sonra yazacağım. Adıyaman da yaşayan ALİ DENİZ ise gün görmüş bir insan Abuzer Demir i yaşadığı topraklara bağlayanın Ali Deniz ve yaşam biçimi olduğunu görüyorum.

Din adına yapılan bazı uygulamalar örf adet kabilinden olaylarken bunu dinmiş gibi görmek insafa sığmaz bazı şeyhlerin sosyal münasebette yaptıkları dinle bağdaşmazken buradan insan ilişkilerini yorumlamak topluma insanı yabancılaştırır.

Kitapta yer alan bazı tesbitler önemli . Doktorluk  yapan insanların para – ekomomi hakkındaki öncelikleri , sıradan insanların makam ve mevki ile edindikleri çıkarlar ,  mevzuat ta olmayan olgularla yapılan ticari hayat , aile , yaşam alanındaki kara düzen ilişkiler ağı, kadın erkek münasebetlerindeki püf noktalar , yapılan iki evlilik ve ülkemizdeki kadın erkek rolleri, feodal düzen, on iki eylül askeri darbesi ve yaşananlar, para kazanma , günlük hayatta var oluş mücadelesi gibi onlarca konu bu kitapta sizleri bekliyor.

Hatıraların yazıldığı bu kitap ta eksik gördüğüm noktalara gelince.

1-Şahıs indeksinin olmayışı .

2-Detaylı bir içindekilere bölümünün yazılmaması.

3- Temsil yapısı içinde insan gücünün ezik anlatımı .

Abuzer Demir e bundan sonraki hayatında esenlikler dilerim böylesi bir hayattan bu güne gelmiş olması onu KIRMIZI ŞERİTLİ MADALYA ile taltif etmemi şart kılıyor. Yolun esen olsun !