BUNA KİM DUR DİYECEK

Türkiye’nin dört bir yanında şubeleşme yarışına giren ve market adı altında 20’ye yakın sektörün ürünlerini satan A-101, BİM ve ŞOK gibi zincir marketler her yerde mantar gibi çoğalarak küçük esnafın ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz pendemi nedeniyle ayrıca bir zorluk yaşayan küçük esnaf, bu duruma ne kadara dayanır bilmiyorum.

Geçtiğimiz gün her şeyi satan zincir marketlerden biri olan Bim’e girdiğimde sevgililer gününün yaklaşmasıyla çiçek de satmaya başladığını gördüm. Tabi her şeyi satan marketten bunu yapmasına şaşırmamak gerekiyor ama artık birinin buna dur demesi gerekiyor. (Diğer A101 ve Şok çiçek satıyor mu bilmiyorum)

2 gün önce çiçekçi esnafının nabzını tutmak üzere yaptığım röportajda çiçekçilerin pandemiden dolayı zor günler yaşadığını kendi ağızlarından duydum. Yaptığım röportaj üzerine bu durumla karşılaşmam beni bi hayli üzdü diyebilirim. Zaten bütün her şeyi satıyorsun bırak bunu da satmayı ver.

Biz, gelen müşteriye komşu esnaf siftah yapmadı ondan alışveriş yap diyen ataların evlatlarıyız. Bu konuda zincir marketlerin daha duyarlı olmasını bekliyorum.
 

DEVLET BÜYÜKLERİNİN DUR DEMESİ GEREKİYOR?

Devlet büyüklerinin bu duruma dur demesi lazım. Küçük esnafa sahip çıkılması için gerekli adımların atılması gerekiyor. Mesela MHP’li Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, bölgesinde zincir marketlerin şubeleşmesine bir sınırlama getirmişti. Bu uygulanabilir. Üzerimizde para olmadığında veresiye alabildiğimiz, emanet bırakabildiğimiz, ‘En Son Kaça Olur’ diyerek pazarlık yapabildiğimiz yerel esnafın zor durumda olduğu bu bugünlerde bir şeylerin yapılması şart.