2012 yılından bu yana hem bünyesinde faaliyet gösteren firmaların tasarım kapasitelerinin arttırılması ve yarattıkları katma değeri arttırmak hem de başta bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelindeki öğrencilerin yaratıcılıklarını desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın Ön Jüri Değerlendirme Toplantısı bu yıl Kahramanmaraş’ta yapıldı.

38 BAŞVURU ALINDI

Şu ana kadar Türkiye’deki tüm üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinin Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümlerinde, Sanat ve Tasarım- Mimarlık ve Tasarım Fakültelerinin Tekstil, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümlerinde,  Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilere açık olan yarışmaya 38 başvuru alındı.

800’E YAKIN GENÇ TASARIMCI İLE BULUŞTU

9. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında belirlenen “Kendi Temanı Kendin Belirle” sloganı ile yola çıkan Türkiye’nin dokuma kumaş tasarımı alanındaki tek yarışması olan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, 2012 yılından bugüne 800’e yakın genç tasarımcı ile buluştu.

BAŞARILI BULUNAN KUMAŞLAR ADANA VE KAHRAMANMARAŞ’TA DOKUNACAK

Yapılacak ön jüri değerlendirmesi ile seçilen 10 finalist, LCW Kurumsal Akademi işbirliği ile yine bu sene ATHİB Finalistlerine özel düzenlenecek olan Trend Takibi ve Analizi, Dokuma Kumaş Tasarımı ve Kişisel Gelişim Eğitimi alacak. Eğitim sonrasında en geç yıl sonuna kadar yapılması planlanan final değerlendirmesi ve derecelerin belirlenmesi gününe kadar belirlenen süreçlerden en önemlisi olan endüstriyel üretim sürecine geçilecek ve 10 finaliste ait 40 tasarım Türkiye’nin en önemli dokuma kumaş üreticileri olan firmalarda geliştirilerek üretilecek

FİNALİSTLERİN TAMAMINA NUMUNE DOKUMA TEZGÂHI HEDİYE EDİLECEK

Yarışma ödülleri kapsamında finale kalan 10 kişi masa üstü numune dokuma tezgâhı, LCW Kurumsal Akademi eğitimi ve Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’nı ziyaret etme hakkını kazanacak.  Final değerlendirmesinde dereceye giren ilk 3 finalist ise para ödülü ile ödüllendirilecek ve dereceye girecek olan finalistlerden biri Ticaret Bakanlığı desteği ile dünyanın en prestijli tasarım okullarından birinde 2 yıl yurtdışı eğitim hakkı kazanacak.

ÖRGÜ KUMAŞ YARIŞMASINI BEKLİYORUZ”

Programda açılış konuşması yapan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu şunları söyledi: “Bu program bizim için önemli. Gönlümüz isterdi ki burada örgü kumaşında yarışmasını yapalım. Bunun için tüm başkanlarımızdan özellikle KMTSO olarak ricamızı bir kez daha yineliyoruz. Lütfen en kısa zamanda örgü kumaşla ilgili yarışmayı bekliyoruz.”

“İŞ DÜNYASINI HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ”
TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şunları dedi: “Biz iş adamlarımıza her platformda saygı duyuyoruz, seviyoruz ve takdir ediyoruz. Çünkü Türkiye’nin en önemli sorunu istihdam, kalkınma, ihracat ve bizim ülkemiz istihdamın dinamosu olarak özel sektörü görüyor. Biz ideoloji olarak iş dünyasının desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2002’den bu yana Türk özel sektörüne verdiğimiz desteklerin karşılığını bu ülke çok fazla almaya başladı. 2002’de çok mütevazi olarak kurulan işyerlerimiz bugün ciddi ihracatçı firmalar oldu. Rakamlara baktığımızda istihdamda 10 kata çıkanlar oldu. İhracatta 10 kata çıkanlar oldu. Demek ki doğru yoldayız. Demek ki bu ülkenin insanının önü açılırsa yapamayacağı bir şey yok. İnsan kaynaklarımız bu anlamda zengindir. 18 yıllık iktidar dönemi bu anlamda bizlere çok önemli bir gösterge oldu.”

“GELİŞTİRİLEN TASARIMLARIN NİTELİĞİ VE NİCELİĞİ EN ÖNEMLİ ÖLÇÜT OLACAK”
ATHİP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türk tekstil sektörü dünya ihracatında önemli üretici ülkeler arasındadır. Dünya tekstil sektöründe üretim teknolojisi ve ürün özelliklerine bağlı olarak yaratılan ciddi rekabet ortamında Türk tekstil sektörünün her geçen gün payını artırabilmesi ve dünyada hak ettiği konuma ulaşabilmesi için rekabet şartlarının gereğini sağlaması gerekmektedir. Türk tekstil sektörünün rekabetçi olması ancak sektörün teknoloji düzeyinin geliştirilmesi, ilgili alanlardaki eğitim düzeyinin artırılması inovasyon yeteneğinin yükseltilmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması ve moda ve marka yaratılması ile mümkün görünmektedir. Tekstil ve hammaddeleri sektörü için 2023 İhracat Strateji Haritası’nda tasarım ve koleksiyonları çeşitlendirme, takip çelikten Trend belirleyici olmaya geçme hedefi belirlenmiştir. Bu hedefe ulaşmada geliştirilen tasarımların niteliği ve niceliği en önemli ölçüt olacaktır. Bu kapsamda bölgemizde faaliyet gösteren firmaların hem tasarım kapasitelerinin artırılması hem de oluşturdukları katma değerli arttırmaları amacıyla öncelikle bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelinde ki üniversitelerin tekstil ve tasarım fakültelerinden mezun olan öğrencilerinin ve sektörde profesyonel olarak çalışan herkesin sahip oldukları kabiliyetlerini sektöre kazandırmak adına her yıl olduğu gibi bu yıl da Akdeniz Tekstil ve Hammadde İhracatçılar Birliği, malum dokuma kumaş tasarım yarışması düzenlemektedir.

“FİRMA VE GENÇLERİMİZİN KADERİNİ DEĞİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”
ATHİP olarak en değerli faaliyetlerimizden biri olan Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ile her yıl daha fazla genç tasarımcıya ulaşarak hem gençlerin hem de firmalarımızın kaderini değiştirmeye devam ediyoruz. ATHİP Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, bugün sadece bölgemizin değil ülkemizin de sayılı tasarım yarışmalarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Ger geçen yıl gerek ulaştığımız gençlerin sayısı gerekse dokuma tasarım çeşitliliğiyle Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerine tasarımcı yetiştirmenin heyecanı içerisindeyiz. Sektörümüzün geleceğinin teminatı olan genç tasarımcılarımıza enerjilerini tekstil sektörüne aktarabilmeleri için ihtiyaç duydukları hem eğitim hem de üretim deneyimlerini katmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bugün burada siz değerli üyelerimizin puanlamasından sonra belirlenecek 10 finalistimiz ürünlerini Adana ve Kahramanmaraş'ta sponsor firmalarımıza dokuyarak final gecesinde dereceye girebilmek için hazırlanacaklardır.”

“İHRACATIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili, ATHİP Yarışma, Yönetme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ise şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş ilimiz tekstil ve hammadde sektörümüzde başarılı illerimizin başında gelmektedir. 2018 yılında toplamda 616 milyon dolar, 2019 yılında 552 milyon dolar, 2020 yılında ilk 8 ayında pandemiye rağmen 280 milyon dolar tekstil ürünleri ihraç etmeyi başarmış ve devam ettiren bir ilimizdir. Bundan dolayı da ilimizden sektörümüzden gurur duyuyoruz. Ayrıca belirtmek isterim ki Kahramanmaraş Türkiye'nin tekstil sektöründeki ihracat performansı dikkate alındığında her zaman ilk 10 il içerisinde olmuştur ve artarak ihracatımız devam etmektedir.

“BAŞARILI OLAN ÖĞRENCİLERİMİZİ YURTDIŞINDA EĞİTİME GÖNDERİYORUZ”
2012 yılında biz kumaş tasarım yarışmasına başladığımızda nasıl yapacağız diye nasıl olacak diye çok tereddütlerimiz oldu. Hamdolsun bugün bu pandemiye rağmen bazı düşüncede olan arkadaşlarımız ‘Bunu yapmayalım sıkıntı olur yapmayalım etmeyelim” dediler. Ama sağ olsun yönetim kurulumuz dirayet gösterdi. Çünkü buradan başarılı olan öğrencilerimizi yurtdışında eğitime gönderiyoruz. En azından dedik bu öğrenci olan arkadaşlarımızın haklarını zayi olmasın. Biz gerekirse pandemi kurallarıyla bugünkü burada yaptığımız gibi yarışmamızı yapalım, kimsenin hakkı hukuku zayi olmasın, biz de özellikle bunu yapmaya karar verdik ve bugün 9’uncusunu yapıyoruz.

“BUGÜNE KADAR 800 ÖĞRENCİ AĞIRLADIK”
Bugüne kadar 800 öğrenci ağırladık 3 bin 200 tane de farklı kumaş tasarımı sergiledik. Bunların da birçoğunu işletmelerimiz de üretime sunduk. Dereceye giren öğrencilerimizi biraz önce de ifade ettiğim gibi 2 yıl tam burslu olarak sektörümüz okutuyor. Biz Türkiye'deki tekstil üniversitelerine giren öğrencilerimize karşılıksız bir asgari ücrete kadar burs veriyoruz. Sektörümüz bu yönden başarılı. Bütün sektörlere de örnek oluyor. Bizden bunu gören sektörlerde kendi içerisinde acaba biz öğrencilerimize nasıl destek veririz çabasına girdiler. Bundan dolayı da gururluyuz. İnşallah bundan sonra da sektörümüz eğitime katkı ya devam eder bunu da devam ettireceğimize inanıyorum.

“TASARIMDA EN BAŞARILI ÜLKE İTALYA”
Nitekim 9 yıl içinde seçilen öğrencilerimizin hemen hemen hepsi sektörümüzde işbaşı yapmış. Şimdi biz kumaş üretiyoruz, iplik üretiyoruz, konfeksiyon üretiyoruz ama tasarımda en başarılı olan ülke İtalya. İtalya’da tekstil gün geçtikçe kan kaybediyor ama bizde daha da iyiye gidiyor. Aynı hammaddeyi kullanıyoruz. Aynı iplikten kumaş üretiyoruz. Uzakdoğu'da kumaş 5 lira bizde 25 lira İtalya'da 75 lira. Biz de inşallah tasarımlarımızla bu seviyelere geleceğimize inanıyoruz. Bu yarışmamızda sadece tasarım için yapılıyor. Biraz önce başkanım örme kumaş ile ilgili söyledi. Biz örme kumaşla ilgili tasarımı yapmak istediğimizde ülkenin kaynakları kıt olduğu için her sektörde bir tane yarışma düzenleniyor. Örme kumaşı İstanbul'a dokuma kumaşı bize verdiler. Plaj ve deniz malzemelerini Denizli'ye verdiler. Ev tekstilini de Bursa’ya verdiler. Biz burada 10 tane yarışmacımızı finale bırakacağız. Finale kalan yarışmacılarımızı da Türkiye'nin ve dünyanın en önemli prestijli fuarı olan Premıere Vısıon bu arkadaşlarımızı götürüp fuar döneminde ürünlerini sergiliyoruz. Tüm dünyadan gelen tekstilcilere kendi ürettikleri ürünleri sergiliyoruz.”

HABER: MESUT BENLİ

Editör: Mahmut Beyaz