2008 yılında Japon bir mühendis tarafından deneysel olarak başlatılan ve piyasaya çıktığı ilk günden bugüne kadar geçen sürede değerini arttırarak devam eden sanal para birimi Bitcoin’in önüne geçilemiyor. Euro ve dolar gibi değeri son derece yüksek para birimlerini geride bırakarak, günümüz piyasasındaki en popüler para birimi olmayı başaran Bitcoin, gelecek neslin para birimi olarak tanımlanıyor. Gün geçtikçe değer arttırması akabinde başta Japonya olmak üzere birçok dünya ülkesi tarafından tanınan ve akabinde yasalarla düzenlenen Bitcoin’in sadece bir tanesi 49 bin dolar olarak işlem görüyor. Öte yandan yine son dönemlerde hayatımıza giren Metaverse kavramı da oldukça ilgi uyandırdı. Yeni dünya düzeni olarak tanımlanan Metaverse projeleri, coin borsalarında oldukça ilgi görüyor.

“NEDEN YÜKSELİYOR NE KADAR DAHA YÜKSELECEK?”

Konuyla ilgili konuşan Paxon Trade Kripto Varlık Platformu Kurucusu İlhan Karasu, şu ifadelere yer verdi: “Son zamanlarda herkesin dilinde olan kulaktan kulağa hızla yayılan bitcon öncülüğünde yükselen kripto paralar. Peki, neden yükseliyor ne kadar daha yükselecek? Bilindiği üzere 2020 yılında tüm dünyanın derinden etkilendiği covit-19 korona virüsü ile başta ekonomiler ve sosyal yasalarımız yeniden yapılandı şekillendi.

“COVİD-19’DAN DOLAYI TÜM PİYASALARDA SER GERİ ÇEKİŞMELER YAŞANDI”

Küresel bazda covit-19 vakaları arttıkça tüm piyasalarda sert geri çekilmeler yaşandı. Devletlerin covit-19’la mücadelesi maalesef karşılıksız para basmaları artan enflasyona sebep oldu bu ekonomik revizyonda kısıtlamalardan ve karantina uygulamalarından dolayı ticari yatırım alanlarının daralması ithalat ve ihracat dengesizliğe birde işsizlik rakamları eklenince krediye kolay ulaşım olanakları sağlandı. Aktif nakit rezervleri artan enflasyona karşı eriyen küresel yatırımcıların kaçış noktası ABD tahvilleri dolar/altın yatırımlarına bir yenisi eklendi bitcoin. Merkeziyetiz yapısı sınırlı arzı yarılanma ile de kendi enflasyonunu ortadan kaldıran bitcoin yeni tanınsa da aslında 2010 yılından beri hayatımızda. Peki, neden değerli varlıklar arasında bitcoin yer aldı.

BİTCOİN’İ DEĞERLİ KILAN BLOCKCHAİN’DİR
Aslında bitcoin’i değerli kılan altındaki teknolojik gücü olan Blockchain’dir. 
Blokchain para birimi Bitcoin’dir herhangi bir kurum, kuruluş, otoriteye, merkez bankasına bağlı olmayan yapısı akıllı kontratlarla kendi doğrulamalarını ve güvenliğini sağlar blockchain tabanlı bitcoin çoğaltılamaz kopyalanamaz ortadan yok edilemez. Bitcoin sabit protokolle her 4 yılda bir halving gerçekleşir  (halving)  blok üretim ödül yarılanmasıdır. Bu yarılanma ile bitcoin madencileri yani blok üreticileri kazım sonucu elde ettikleri Bitcoin’lerde yarı azalma yaşar bu yarılanma bitcoin enflasyonunu ortadan kaldırır toplamda sınırlı arzı 21 milyon la sınırlı olan bitcoin şuan dolaşımdaki arzı 18.888 milyon dur. 4 yılda bir olan yarılanma ödülü 2020 mayıs ayında 6 adet den 3’e düşmüştür. 2024 yılında ise 1,5 adet bitcoine düşecektir. 2104 yılından sonra 21 milyon uncu bitcoin üretilecek ve sona erecektir.

“BİTCOİN BENİMSENMİŞ KÜRESEL BİR PARA BİRİMİDİR”

2021 yılında dünyanın büyük kurumsal yatırım fonları sigorta şirketleri henüz regüle edilmemiş devletler ülkeler tarafından benimsenmemiş bitcoin yatırımı yapmak ve yatırımcılarına fon sağlamak için ETF başvuruları yapmıştır. Hali hazırda küresel sermaye yöneten yaklaşık 50 trilyon dolar üstü hacmi olan 27 şirket bitcoin yatırım izni talep etmiştir.

Hali hazırda doğrudan bitcoin ETF’si olan Microstrategy şirket cüzdanlarında 114,000 adet bitcoin tutuyor. Almanya federal mecliste aldığı kararla Almanya merkezli şirketler de nakit varlılarının yüzde 3-5 oranında kripto varlık yatırım yapma izni verilmiştir. Dolayısı ile bitcoin artık benimsenmiş küresel bir para birimidir.

“KRİPTO PARALARINDA RİSKLERİ VARDIR”

Kripto paralarında riskleri vardır. 7/24 açık ve işlem yapılabilen kripto para borsaları alıcılar ile satıcıları bir araya getiren merkeziyetsiz platformlardır. Bu işlem hacimlerinden kaynaklı çok fazla volatilite yaşanmaktadır. Kripto market de yaklaşık 7 bin 800 adet kripto varlık vardır ve yüzde 90’ı tamamen insanların paralarını almak için kurgulanmış projesi olmayan sahte kriptolardır. Kripto varlık yatırımı yapan yatırımcıların yatırım yapmadan önce hangi borsada işlem yapacağı hangi kriptoları alacağı ile alakalı detaylı bir araştırma yapması gerekmektedir aksi takdirde maalesef ki sosyal medyada belirli gruplar tarafından yükseleceği yönünde açıklamalara uyup yatırım yaparak zarar eden oldukça fazla yatırımcı vardır. Kripto varlıklar bir şirketin hisse senedi’dir aslında belirli projeleri olan akıllı kontratlarla Blokchain teknolojisi ile sınırlı arzı olmalıdır. Kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmiş yatırım yapılmış kriptolara yatırım yapmak gerekmektedir. 2020 yılında tüm dünyada oldukça fazla talep gören kripto varlıklar bu süreçte çeşitlenerek farklı sektörler ortaya çıkmıştır

NFT PROJELERİ

Değiştirilemez tokken? Bir tablo, bir nesnenin Blokchain üzerinde dijitalleştirilmiş değerli emtialar arasında sınıflandırılmış nft projeleri.

METAVERSE

Son günlerde facebook’un duyurduğu meta-verse aslında yeni değil 1990 yılından beri sanal dünya oyunlarında var olan metaverse kripto market projelerine smart contract ortaklığı duyurunca oyun sektörleri hızla giriş yaptı kripto markete SANDBOX –MANA-AXS-ENJ gibi oyun şirketleri ile ortaklık açıklamalarından sonra yaklaşık x100 yatırım aldılar.

Metaverse projelerini sadece oyun pariteleri ile sınırlamamak gerek önümüzdeki günlerde onlarca yeni projeler hayatımıza dâhil olacak. Metaverse Blokchain tabanlı arttırılmış sanal gerçeklik alanlarında bir sürü farklı alanlarda aktivite olanağı sağlayan yeni yapılar ortaya çıkıyor. Büyük teknoloji şirketlerinin hem kendi projeleri hem ortaklık projeleri ile kripto market de oldukça yüksek hacim alacak sektör haline geliyor. Yine yatırımcıların dikkat etmesi gereken metaverse yatırımları güçlü teknoloji şirketlerinin ürettiği projeler olmalı. Zira bu sektörde de oldukça sahte projeler var.”

Haber: Emre Akkış
 

Editör: Mahmut Beyaz