Türk tekstilinin başkenti olarak tanımlanan Kahramanmaraş’ta 5’ncisi düzenlenen 2019 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı, Türk tekstil ve konfeksiyon üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı bölge ile dünyadaki temsilcilerini buluşturması açısından konumu itibari ile en önemli bölgesel fuarlar arasında yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon üretiminin önemli merkezleri Adana, Osmaniye, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın buluştuğu nokta olan Kahramanmaraş, bu nitelikte bir fuar için önemli bir merkez konumunda. Uluslararası KTM 2019 Fuarı ile yüzlerce firma, direkt pazarın kalbinde müşterileri ile buluşurken, başa baş görüşmeler eşliğinde, yeni teknolojilerini sergileme fırsatı yakaladı. Türkiye’nin en önemli tekstil, hazır giyim, kumaş ve iplik firmalarının yetkilileri, satın almacılar, dernek temsilcileri, eğitimciler ve öğrenciler; makine ve aksesuar üreticileri ile üç gün boyunca Kahramanmaraş’ta bir araya gelecek. Sektörün önemli paydaşlarını bir araya getiren Uluslararası KTM 2019 Fuarında katılımcı firmaların temsilcileri, fuarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İşte katılımcı firmaların temsilcilerinin KTM 2019 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı ile ilgili görüşleri şu şekilde;

Aydın Özışıklıoğlu

Biz KTM 2019’a Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinden katılıyoruz. Yaklaşık 20 yıldır Trakya bölgesinde faaliyette olan bir firmayız. Kahramanmaraş, yakın zamanda tekstilin, özellikle terbiye tesislerinin çok büyük kapasitelerde çalışacağı bir alan olacaktır. Bu konuda biz Türkiye’nin geleceğini bu bölgede görüyoruz. Onun için Kahramanmaraş’ı çok önemsiyoruz ve bu tür faaliyetlerin tamamına katılma ihtiyacı hissediyoruz. Makinalarımızı göstermek, tanıtmak ve pazar payımızı artırmak için Kahramanmaraş’ı çok önemli bir nokta olarak görüyoruz. Kahramanmaraş’ta fuara daha önce 3 kez katıldık. Tekstilde Türkiye’de bölge olarak Trakya-Çorlu, Bursa ve Denizli bölgesi ile Kahramanmaraş bölgesi geleceğin en büyük tekstil merkezi olacaktır. Kahramanmaraş bence tekstilde rol model bir şehir olabilir, Organize Sanayi Bölgeleri’nin artırılması ve alt yapılarının tamamlanmasıyla bu çok da zirveye ulaşacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’de yerli makine üreticileri son 10-15 yılda büyük atak yaptı. Daha önce yurt dışına bağımlı olan tekstilimiz, şuan aşağı yukarı yüzde 50-50 seviyesindedir. Bu dışarıya bağımlılık git gide daha da azalmaktadır, bu da sevindirici bir haberdir. Bizim gibi yerel firmaların ARGE departmanlarını özellikle çok geliştirerek, çevreci, daha az su kullanan makinaları piyasaya çıkararak önemli bir mesafe kat edecektir. Bu tür çalışmaların desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.

Emin Arslan
Biz Kahramanmaraş’ta düzenlenen Tekstil Makinaları Fuarı’na ikinci kez katılıyoruz. İki yıl önce katılıp, bir yıl ara vermiştik. Bu yıl yeniden katılma kararı aldık ve buradayız. Açıkçası bu fuarın daha aktif olabileceğini düşünüyorum ama ilk günkü gözlemlerimize bakarak Kahramanmaraş’tan çok fazla katılımın olmadığını görüyoruz. Bugün için özellikle Gaziantep, Malatya, Adana ve Kahramanmaraş’tan katılımların artacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş tekstilde kaliteyi artırarak, üzerine koyarak giderse bu sektörde bir rol model olur. Burada gördüğünüz makine tamamen yerli üretimdir, bu makinayı projelendirirken ilk başta suyu kontrol altına alalım demiştik. Suyu kontrol altına aldığınız zaman zaten enerjiyi de, kimyasal tüketimi de kontrol altına alıyorsunuz. Biz bunu başardık, şuan da dünyanın en iyisi diyebilirim. Avrupa’daki makinalar ya da yurt dışındaki makinalar olarak bizim imalatımızın yüzde 80’i ihracat ağırlıklı. Biz Avrupalı firmalardan daha öndeyiz, bizim karşımızda duramıyorlar kalite olarak.

Derya Kandemir

Kahramanmaraş Tekstil Makinaları Fuarı’na ilk kez katılıyorum, beklediğimden daha küçük bir fuar. Kahramanmaraş daha büyük fuarları hak ediyor diye düşünüyorum. Tekstilde önemli 4-5 şehirden bir tanesi Kahramanmaraş. Gelişme ve yatırım olarak en yeni fabrikalar bu bölgede kuruldu. Öyle ya da böyle farklı ekonomik sebeplerden ama burada bizim katılmamız için buradaki insanların da buna rağbet göstermesi gerekiyor. Buradaki kuruluşların, fuarı düzenleyenlerin buna göre alt yapı oluşturması lazım. Biz sadece buraya gelip sizin misafiriniz oluyoruz. Burası ne kadar aktif ve geri dönüşü ne kadar iyi olursa fuar o kadar değerli hale gelir. Yerel bir fuar görüntüsü var ama katılan firmalara bakarsanız da Almanya’dan, İsviçre’den, Avrupa’nın farklı ülkelerinden bir sürü firma var. Burası iplik fabrikalarının ağırlıklı olduğu bir bölge. O yüzden burayı ziyaret eden insanlar olsun, sanayiciler olsun buradaki fabrika sahiplerinin burayı biraz daha önemsemesi lazım.

Gürcan İmdat

Belçika firmasıyız, Picanol tekstil makinaları olarak Türkiye’de İstanbul’da faaliyet gösteriyoruz. 83 yıllık geçmişe sahip olan bir firmayız, yılda yaklaşık 11 bin civarında makine üretim kapasitemiz var. Dokuma makinaları üretiyoruz. Bizim için Türkiye, Çin’den sonraki ikinci pazarımız ve bu pazarda önemli bir rol üstlenmekteyiz. Yaklaşık yüzde 60-70 bir pazar payımız mevcut. Türkiye içerisinde ise özellikle Kahramanmaraş bizim için ayrı bir yer tutmaktadır. Bu bölgede özellikle pamuğun ve iplikçiliğin de artmasıyla beraber dokuma sektöründe neredeyse yüzde yüze yakın bir makine parkımız var ev biz Kahramanmaraşlı sanayicinin bize olan ilgisinden ve tekstile olan ilgisinden memnunuz. Bu fuara her ne kadar ilk kez katılıyor olsak da, bölgedeki sanayicinin düşünceleri ve onların geleceğe bakış açılarına bizde katkıda bulunmak istiyoruz ve piyasayı daha çok desteklemek istiyoruz.

Mürsel Özgür

Uster Teknoloji yaklaşık 90 yıllık İsviçreli bir firma. Kalite kontrol cihazları, iplik fabrikaları için kalite kontrol cihazları ve bobin makinalarını üzerindeki iplik temizleyicilerini üreten bir firmayız. Bunun yanı sıra kumaş kalite kontrolüyle ilgili de cihazlar üretmekteyiz. Sektörde 90 yıllık tecrübesi olan firmalara kalite desteği sağlayan, kalite tedarikçisi bir firmayız. Biz her sene bu fuara katılıyoruz, fuardan memnunuz. Buradaki müşterilerimizle tanışma, buluşma fırsatımız oluyor. İlişkilerimizin daha da güçlendiğini düşünüyoruz her sene. Ayriyeten yeni teknolojileri de dünyada oluşan bu alanda konuşma şansımız oluyor. Bunları müşterilerimizle paylaşıyoruz, onların beklentilerini özellikle dinliyoruz. Bunların hepsini harmanlamış oluyoruz, bunların hepsinin Barcelona’daki fuardan sonra oluyor olması da daha iyi oldu. Orada çünkü bütün firmaların tanıttığı yeni teknolojiler var. Onların üzerinden burada tekrar geçme şansı bulduk.


 

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz