Türkiye’nin enerji üssü olmaya aday olan Kahramanmaraş’ın Elbistan Belediyesi yenilenebilir enerji konusunda önemli yatırımlar almaya başlayacak. İB Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bağrıaçık, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ile ileride ki yapılacak projelerin ön görüşmesini sağlayarak, ilçenin enerji haritasının çıkması sağlanacağı bildirdi. Türkiye’nin en büyük dördüncü ovası olan Elbistan yenilenebilir enerjinin kalbi olmak için gün sayıyor. Ülkemizde, 2 bin 900 saatin üstünde güneş alan üçüncü il olan Kahramanmaraş bu potansiyelini kullanmak için harekete geçti. 2050 yılına kadar dünyanın yüzde 80’inin kullanacağı düşünülen güneş enerjisi için Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz çalışma başlattı. İB Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bağrıaçık ve saha ekibi ile görüşme sağlayan Gürbüz, ilçenin güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapması için fikir alışverişinde bulundu.

ELBİSTAN YEŞİL ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Konu hakkında bir açıklama yapan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz: “Türkiye’nin ve dünyanın yeni enerji konsepti artık buna döndü. Fosil yakıtlar artık bitme noktasına geldi. Petrolün yerini artık, Güneş enerjisi ve türevleri aldı. Türkiye yenilenebilir enerji konusunda ilerleme kaydetti. Elbistan Belediyesi olarak ilçe için çok hızlı çalışmalara başladık. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi Konya ve Van’dan sonra üçüncü en çok güneş ışığı alan bir yer. Bizde belediye olarak ilçemizin fizibilitesini çıkarıp güneş enerjisine döneceğiz. Şu anda ilçemizde Kahramanmaraş Elbistan Güneş Enerji Santrali 6,87 MW güç üreten bir santral bulunmakta. Bunun sayısını arttırmak için İB Enerji ile görüşme sağladık” dedi.

ALMANYA GİBİ OLMALIYIZ

İB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bağrıaçık ise yeşil enerjinin dünya enerji konseptinin bel kemiğini oluşturacağını belirterek şöyle konuştu: “Dünya enerji konsepti artık yeni bir hal aldı. 100 yıl önce petrolü elinde bulunduran enerji lideriyken bu durum artık değişti. Güneş, rüzgar ve tüm yenilenebilir enerjiyi elinde bulunduran lider konumuna gelecek. Almanya yenilenebilir enerji konusunda dünya lideri. Federal Ağ Ajansı (BNetzA) ve Agora Energiewende’nin verilerine göre, geçen yıl Almanya’nın elektrik üretiminde rüzgâr, fotovoltaik güneş ve diğer yenilenebilir kaynaklar fosil yakıtları geride bıraktı. Ülkede 2020 yılında yenilenebilir enerji üretimi arttı ve ilk kez kömür, doğal gaz ve petrol üretiminin üzerine çıktı. Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik durgunluk nedeniyle kömür, petrol ve doğal gaz tüketiminde yaşanan bu azalma sayesinde geçen yıl sera gazı emisyonlarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı

YENİLENEBİLİR ENERJİ ŞUANDA DÜNYA ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 28’İNİ ÜRETİYOR

Bu oranın 2045 yılına kadar yüzde 48 olması bekleniyor. Uluslar arası yenilenebilir Enerji Ajansına göre 2050 yılında ise bu oran yüzde 86’ıyı bulacak. Şu anda yenilenebilir enerjiyi kullanmada Almanya birinci sırada. Almanya bu enerjinin yüzde 12.74’ünü,  İngiltere yüzde 11.95’ini, İsveç yüzde 10. 96’sını, Türkiye ise yüzde 5. 25’ini kullanıyor.  Türkiye, yenilenebilir enerji kullanan ülkeler sıralamasında sekizinci olurken çok ciddi yatırımlarda yapıyor. Ülkemiz enerji arzının en fazla yaşandığı ülkelerin başından geliyor. Bunu gören devletimizde çalışmalarına hız verdi. İB Enerji olarak Kahramanmaraş ve çevresi başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine güneş enerjisi kuran bir firma haline geldik. Güneş enerjisi olarak ülkemizde ciddi gelişmeler yaşanıyor

 ÇEŞİTLİLİĞİMİZ SÖZ KONUSU

Kahramanmaraş’ta 17 GES, 2 RES, 2 biyogaz, 39 HES, 11 Doğalgaz, 4 kömür işletmesi ile günlük 14 milyon konutu aydınlatıyor. İzmir ile üretim miktarında yarışıyoruz. Yıllın belli dönemlerinde birinci İzmir bazen de Kahramanmaraş oluyor. Şu anda Kahramanmaraş’ta Kurulu güç bakımından 4.348 MW, Yıllık yaklaşık üretimi 8.406 GWh ve üretim tüketim oranı ise yüzde 162’dir. 7 coğrafi bölgenin içinde 4’üncü sırada yer almaktayız”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz