Önce Küresel köyden bahsedeyim, Küresel köy kavramını Kanadalı filozof yazar Marshall McLuhan, 1970’li yıllarda dünyanın pek çok yerindeki insanlar, televizyon programları yoluyla aynı anda haber ve olayları izleyebileceğini öngörmüştü.  Teknolojinin hızla ilerlemesiyle bu öngörü fazlasıyla doğru çıktı. 1990’lu yıllarda internetin dünyada yaygınlaşmaya başlamasıyla, dünya küresel köy olma yolunda hızla ilerledi ve kısa zaman içerisinde dünya tam anlamıyla bir köy haline geldi. Dünyanın neresinde olursanız olun, dünyadaki herhangi bir olayı çok kısa bir zaman içerisinde öğrenebilme imkânına sahibiz internet sayesinde. Mesela 2011 yılında Japonya’daki tsunami felaketi, bu felaketten neredeyse anında haberdar olduk. Bundan sonra da böyle olmaya haberdar olmaya devam edeceğiz.

***

Buraya kadar okeyiz! Küresel köyü anlattık. İnternetteki web 1 ve web 2 teknolojisinden de bahsedeyim, sonrasında finale geleceğim! Web 1 teknolojisi: Tek taraflı iletişime denir, yani bir kaynaktan içerikler üretiliyor ve kullanıcılar oluşturulan içeriklere ulaşabiliyordu. Web 2 teknolojisinin ortaya çıkmasıyla kullanıcılar arası etkileşim oluştu. Sosyal medyaların temelinde de web 2 teknolojisi vardır. Yani web 2 teknolojisiyle internet kullanıcıları çok rahat ve çok kolay bir şekilde içerikler üretebilir hale geldi. Herkes kendi oluşturduğu sosyal medya sayfalarında ve kendi oluşturduğu blog sayfalarında kendi fikirlerini özgürce ifade edebiliyor. Burası da tamam şimdi finale gelelim.

***

Final! Şimdi, herkes istediği gibi özgürce fikirlerini düşüncelerini ifade edebiliyor ya, bana göre bunun faydası olduğu kadar zararı da var. Tabi ki zararı var diyenleri duyar gibiyim. Biraz faydalarından bahsedelim, geleneksel medyanın yani gazetelerin televizyonların yayınlayamayacağı içerikler ve bilgiler bu mecrada paylaşılabiliyor. Peki zararları? Yalan yanlış bilgilerde hızlıca yayılabiliyor ve kamuoyu yalan-yanlış içi boş olan düşüncelerle zehirlenebiliyor. Kaynak belirtmeksizin paylaşılan birçok haberlerde mevcut tabi ki bu mecrada. Böylelikle, bilgi kakofonisi yani bilgi kirliği oluşuyor. Bu bilgi kirliliklerinin zararını saymakla bitiremeyiz aslında, gözle görülür böyle gözümüzün içine girenleri anlatayım. Bir kullanıcı altı boş bir içerik paylaşıyor ona katılanlar ve katılmayanlar oluyor. Katılanlar ile katılmayanlar karşı karşıya geliyor, bazen birbirlerine hakaretler bile edebiliyorlar. İnsanları kutuplaştırmanın bir yolu da web 2 teknolojisinin oluşturduğu karşılıklı etkileşimdir aslında.  Bunu asıl aşarız? Kullanıcılar daha duyarlı, daha anlayışlı ve daha bilinçli olduğu vakit, bu kutuplaşmanın önüne geçeriz. Hepsi bu kadar, sadece biraz sağduyu…