Ülkemizde çok satılan kitaplardan biride BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE adlı kitaptır. Son yüzyılda yazılan bu kitap zaman zaman gündeme gelir okunup yorumlanır dersler çıkarılır yapılması gerekenler üzerine insanlar kafa yorar.

       Maraşta da bu kitap basıldı ve binlerce adet dağıtıldı.

       Okundu mu işte ondan hiç ama hiç emin değilim . Kitap FİNLANDİYA  merkezli bir ulus oluşturma projesinin önemli bir ayağı ama bu kitabın bizim ülkemiz için hangi misyonu üstlenebilir ? Avrupa kıtasının uç noktasında yer alan FİNLANDİYA ile bizim coğrafi bir münasebetimiz ortak bir kültür değerimiz var mı ? Daha dün denilebilecek bir vakitte dünya ölçeğinde bir medeniyet olan milletimizin bu yüzyılda yaşadıkları ile Fin halkının kesişme noktasını aramak zor .

         Yazar Grigoriy Petrov un kaleme aldığı  bu kitap bir halk önderi olan JOHAN SNELMAN ın çaba ve gayretlerinin yapıcı sonuçlarını ulusu için değerlendirmeleri açısından önemli . Kendi halkını çok iyi tahlil eden SNELMAN tespitleri ile FİN halkına önderlik edip bu yüzyıla damgasını vuran bir kahraman ama onun yaptığını bizim ülkemizde üstlenen o kadar çok insan var ki . Ahmet Cevdet Paşa bunlardan sadece birisi onun hukuk reformu için yaptıkları SNELMAN ın  yanında bir güneş gibi iken bunları bilmemek çok garip.

 Kitap için şu ölçekler ihmal edildi ;

  1. Gerçek , hakikat ve değer denilen olguların farklı olması .
  2. Milletimizin köklü tarihinde dünya ölçeğinde işleri imza atması .
  3. Avrupa milletlerinin yayılmacı ve emperyalist fikirlerinin bu yüzyıla damga vurup coğrafyamızda yapılan yalan dolan ve iftiralar.
  4. İslam ve Hristiyanlık çatışması ve Vatikan merkezli hakimiyet alanlarının topraklarımızda uygulanması.
  5. Yeni bir ulus oluşturma adına kadroların yaptıkları çabaların pozitivist ve materyalist dünya görüşüyle örtüşüp buradan teknolojiye yol bulma handikabı.
  6. Ekonomi ağırlıklı yapıların abartılıp her şeyin çok çalışma ile düzelebileceğinin zannedilmesi.
  7. Dünden yarına devam eden şu kurumların ihmal edilmesi ;

A-Aile B- Dil C- Ahlak D- Din E-Zanaatlar F-Bilimler G-Ekonomi H- Devlet

  1. Allah,  Bilgi  , korku , beslenme ,güvenlik , savaş , güç , hak , adalet , yasa , düzen , kimlik gibi değerlerin ülkemiz için ne manaya geldiğinin göz ardı edilmesi. 

Türk milleti çalışkandır.

Son yüzyılda yapılan ekonomik gayretlerin daha iyi sonuçları olabilirdi ama dünyayı sarsan iki büyük savaş , fikir çatışmaları , içinde bulunulan blokları dost zannedip onların havariliğine soyunma , bilim zihniyetinin değerlere kaynaklık ettiğinin yarattığı vehim , elde edilen zenginliğin adaletli dağıtılmaması , örf ve adetlerin din zannedilip milletin özdeğerleriyle yapılan çatışma, din denilen büyük gücün mizah yer yerde ironiyle ele alınıp deli ve meczuplar üzerinden din tanımı yapılması gibi şimdilik yapacağım tesbitler hayatımıza farklı yön verdi.

Yüzdelik dilimlerle yapılan ölçmeler maalesef bizi bilim zihniyetinin dışına atmakta yüzde beş üzerinden yorumlanan zeka katsayısının ölçümünde büyük hatalara göz göre göre yer verilerek hatalar katlanmaktadır.

    Kitaplar okunmuyor dahası kitaplar değerlendirilmiyor bu gün ülkemiz baştan sona ders kitaplarının okunması sorununu yaşıyor önceliğimiz okul ders kitaplarının okunması , yorumlanması olmalıdır.