Kurban Bayramına çok az bir süre kaldı. Birçok kişi kurban öncesi temizlik yapmama taraftarı olsama da bayram temizliği bizlere atalarımızdan miras kalan bir gelenek.  Tabi temizlik yapma tarafında olmayanlarda bir nevi kendince haklı sonuçta yorucu bir bayram ve kurbandan dolayı evler daha bir kirleniyor. Ama olsun biz Türk kadını temizlik yapmadan rahat etmeyiz.

Hadi gelin sizlere bayram temizliği ile ilgili birkaç tüyo verelim: Gelen gidenin eksik olmadığı, mutfakta yoğun hazırlıkların yapıldığı bayramlarda evlerin temiz olması önem taşır. Peki, etkili ve pratik bayram temizliği nasıl yapılır? Daha kısa sürede, nokta atışları yapılarak evin tamamı nasıl temizlenebilir? Siz de aşağıdaki adımları ve püf noktalarını takip ederek bayramı ferah ve tertemiz şekilde karşılayabilirsiniz.

Temizliğe başlamadan önce kullanacağınız malzemeleri hazır bulundurursanız çok daha kısa sürede ve planlı şekilde temizliği bitirebilirsiniz. Temizliğe sabahın erken saatlerinde ya da enerjinizin en üst seviyede olduğu zaman diliminde başlamak daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Başlamadan önce bir iş listesi yaparak ve işler bitirdikçe üzerlerini çizip bir diğerine geçerek süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Temizliğin İlk Kuralı: Dağınıklığı Alt Etmek

Dip köşe temizlik vakit alan, doğru sıralamayla yapılmadığı takdirde işleri daha da zorlaştıran bir süreçtir. Bu sebeple temizliğe doğru yerden başlamak oldukça önemlidir. Peki, bayram temizliğine nereden başlanır? Kapsamlı ev temizliği için ilk yapmanız gereken temizliği yapılacak alanların net bir şekilde ortaya çıkması için ortalıktaki dağınıklığı temizlemek olmalı. Yerlerinde olmayan eşyalar yerlerine kaldırılmalı, yıkanması gereken çamaşırlar ya da bulaşıklar makineye yerleştirilmeli.

Çamaşır yıkamak vakit alıyorsa kısa programda bile kusursuz leke çıkarma gücüne sahip Omo Active gibi kaliteli bir sıvı deterjan kullanarak süreyi kısaltabilirsiniz. Bayramda giysilerinizin ve özellikle misafir havlularınızın mis gibi kokması içinse parfüm uzmanları tarafından geliştirilmiş Yumoş Extra’yı tercih edebilir, özel olarak geliştirilmiş formülü sayesinde kumaşlarınızın rengini uzun süre korurken, aynı zamanda yumuşacık olmalarını da sağlayabilirsiniz. İşe Camlardan Başlayın

Temizliğe başlarken sıralama konusunda kafanız karışık olabilir. Telaşa kapılmadan, işe öncelikle oda sıralaması yaparak başlayın. Kafa karışıklığını ve gereksiz yorgunluğu önlemek için önce bir odayı, daha sonra başka bir odayı temizleyerek size ev düzeniniz doğrultusunda mantıklı gelen bir sıralama oluşturun.

Bu sıralamayı yazılı olarak listeleyin ve görebileceğiniz bir yere asın. Bu sıralamadan sonra her bir oda için önce camları temizlemeye başlamanızda fayda var. Camlarda oluşmuş yağmur damlası lekelerini, kuşların sebep olduğu kirleri temizlemek için Cif Sprey Ultra Hijyen gibi çok amaçlı bir sprey temizleyicileri kullanabilirsiniz.

Dolapları Düzenleyin, Perdeleri Yıkayın

Camları hallettikten sonra dolap temizliğine başlayabilirsiniz. Dolabınız ahşapsa yüzey üzerindeki parmak izlerini ve olası lekeleri ahşap yüzeyler için özel olarak tasarlanan koruma sprey ürünleriyle alt edebilirsiniz. Dolap içlerinin tozunu almak isterseniz de kıyafetlerinizi boşaltıp yeniden yerleştirmeniz gerekecek. Eğer zamanınız varsa sizi iyi hissettirecek bu adımı uygulamanızı tavsiye ederiz.

Dolapları düzenledikten sonra perdelerin yıkama işlemiyle işe devam edebilirsiniz. Temiz perdeler bir ortamın temiz ve güzel görünmesinde önemli rol oynar ve bulunduğu odayı aydınlatır. En azından kısa programda perdelerinizi yıkayıp makinede bekletmeden ıslak şekilde asarsanız perdeleriniz hem kırışmaz hem de odanızı mis gibi kokutur. Böylece temizlik ve ferahlık hissi her yere yayılır. Perde yıkamanın püf noktaları için bu yazımıza göz atın.

Halı ve Koltuklardaki Leke ve Tozları Affetmeyin

Sıra halılara geldi. Malum tozu ve kiri en çok tutan ve onları her yere taşımamıza neden olan ev eşyaları arasında halıların önüne geçebilen yok. Halılar ne kadar temizse ev ortamı da o kadar temiz ve sağlıklı demektir.

Her hafta ya da her ay halıları yıkamak elbette mümkün değil; ancak geniş çaplı ve uzun aralıklarla yapılan bu temizlik günlerinde halıları unutmak olmaz. Temizliğe başlamadan önce tüm halılarınızı yıkamaya vermek ya da yıkamak çok daha mantıklı olacağından bu işlemi birkaç gün öncesinden organize etmenizde fayda var.