Yazımda başlarken öncelikle ilgimi çeken bir haberi sizlerle paylaşacağım. Paul Pelosi “tutuklanmış”. Şimdi ne var bunda diyenlerdenseniz bu yazı hiç ilginç (ilgi ve dikkat çekici olan, enteresan) gelmeyebilir size. Ama olayın kendisinin ilginç olduğunu düşünüyorum. Habere konu olan internet sitelerinde ayrıntılı şekilde bulabileceğiniz olay şu:

Habere konu olan olay ABD’de gerçekleşiyor. “Paul Pelosi’nin Cumartesi gecesi uyuşturucu madde etkisi altında araç kullandığı gerekçesiyle Kaliforniya’daki Napa County bölgesinde tutuklandı. İlgilinin 82 yaşında olduğu, alkollü araç kullanmak ve kanında 0.08’in üstünde tespit edilen alkol seviyesiyle araç kullanma suçlamalarıyla ceza evine gönderildiği bildirildi. Tutuklanan Pelosi’nin gece ceza evinde kaldığı, daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Tutuklama kayıtlarına göre Pelosi’nin iki suçlama için kefalet ücretinin 5 bin dolar olarak belirlendiği belirtildi. (30 Mayıs 2022 tarihli Gazeteler).”

Olaya 82 yaşında bir ihtiyarın başına gelenler olarak bakarsanız (gene de yaşlı biri için ilginç) çokta etkilenmezsiniz. Şimdi Paul Pelosi’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kocası olduğunu söylersem biraz daha ilginç hale gelebilir. Olayı anlamak için Bayan Nancy’i biraz yakından tanıyalım.

Meclisi başkanı

Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi (d. 26 Mart 1940), Amerikalı siyasetçi ve Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi başkanı. Pelosi 2007’de Demokratik Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesi sonucu, Meclis oturumuyla yapılan oylamayı kazanarak ABD tarihinde bu göreve seçilen ilk kadın olmuştur. Pelosi, ABD tarihinde devlet kademelerinde en üst düzeye ulaşmış bir kadındır. Şimdiye kadar Meclis başkanı görevine seçilen ilk Kaliforniyalı ve ilk İtalyan kökenli Amerikalı olma ayrıcalıklarını da elinde tutmaktadır. Bayan Pelosi’nin 5 de çocuğu var. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Nancy_Pelosi). Başkandan sonra Amerika’nın en güçlü koltuğu olduğu söylenen Meclis Başkanlığı'nı 2007 yılından beri Demokratların çoğunluğu kazandığı dönemlerde yürüten 82 yaşındaki Nancy Pelosi yaklaşan 2022 kongre ara seçimlerinden sonra ayrılmayı planlıyor.

2021 itibariyle, Pelosi'nin şirketinin net değeri 120 milyon dolar değerinde ve bu değer O’nu Kongre'deki en zengin 6. kişi yaptı.

Pelosi, İtalyan Amerikan Kadınları Ulusal Örgütü'nün yönetim kurulu üyesidir.

Anlayacağınız siyasi ve ekonomik “güç” oldukça yüksek. Ama tutuklanmakta kurtulamamış. Alkollü araç kullanmak olumlu bulunacak bir davranış olmadığın belirterek (konumuz bu değil) tutuklanması üzerine durumu irdelemeye devam edelim.

Bu durum doğuda olabilir miydi?

Şaşkın Doğu

Bu soruyu anlamak için önce Doğu derken, Ortadoğu, Hindistan, Orta Asya, Çin, Kuzey Kore gibi coğrafyalarda bulunan toplum ve devlet organizasyonlarını kast ediyorum. Doğulu kültür açısından bu olay ilginç değil mi?

Aslında ilginci bir tarafa bırak Doğulu biri için garibe giden bir olay. “Garibine gitmek” şaşırmak, yadırgamak veya kendine yabancı gelen bir durum anlamında. Doğulu bakış açısı ile bu tür olaylar tuhaf ve anlaşılmaz olarak nitelenmektedir (Garip bulmak).

Şaşırmamak mümkün mü?

Doğuda küçük bir köydeki güvenlik bürokrasisinin birinci, ikinci derece yakını değil bir dostuna bu muameleyi yapmak mümkün mü? Galiba bu Amerikalılar işi bilmiyor (!). Ya da bürokratın, eşrafın, siyasetçinin, azizlerin kıymetini yeterince takdir edemiyor (!).

Şaşırdım! Ne yapmak gerektiğini bilemedim, işin içinden çıkamadım. Doğu mu ya da Batımı Doğru? Galiba Doğunun sorunu, doğru, gerçek ve gerekli olanı ayırt edemeyecek duruma gelmiş olması. Belki de beğenilen bir şeye gıpta etmekten başka bir şey yapmaması.

Son söz: İmrenen imrendiğinde daha iyi durumda değildir.