Kahramanmaraş olarak yeni haftaya gündemi meşgul eden iki gelişme ile başlıyoruz. Bunlardan ilki; muhtarların Başkan Erkoç’un yeniden aday gösterilmesi için topladıkları imzalar ve Ankara’daki kulis faaliyetleri. İkincisi ise; emekli bir itfaiyecinin İtfaiye Daire Başkanlığı binasında gerçekleştirdiği ‘canlı mankenli’ moda defilesi.

Pazar günü her zamanki gibi bugün yayımlanacak köşe yazısını hazırlamak için bilgisayar başına geçtiğimde konumuz yine siyaset olacaktı. Ancak telefonumuz hiç boş durmadı. Arayanlar itfaiye daire başkanlığı binasında gerçekleştirilen defileyi soruyor ve ateş püskürüyordu. ‘Müşteri her zaman haklıdır’ düsturundan hareketle siz okuyucularımızın talebi üzerine yazımıza bu konu ile başlayacağız.

Doğan Haber Ajansı (DHA) temsilciliğim dönemimde uzun yıllar önce çalışma arkadaşım Lütfi Yıkan kardeşim ile birlikte Türkiye gündemine ‘Stilist İtfaiyeci’ başlığı ile taşıdığımız itfaiye personeli Veysel Önal, emekli olduktan sonra moda işinde ağırlık verdi. Bu kapsamda hazırladığı kıyafetlerden oluşan kreasyonu, İtfaiye Daire Başkanlığı binasında mankenlere giydirerek defile yaptı. Kendince, uzun yıllar hizmet ettiği itfaiye teşkilatını ‘onore’ etmek istedi. Sosyal medyada görenleriniz vardır; itfaiye araçları önünde bulunan ‘turkuaz’ renkli halının üzerinde yürüyen mini etekli mankenler. Tüm bu olup bitenleri Daire Başkanı Cahit Küçükönder de en önde izliyor.

AK Parti’nin iktidara geliş tarihi olan 3 Kasım’ın yıldönümüne denk gelen bu defile, sosyal medyada kızılca kıyametin koparılmasına yol açtı. İtfaiye binasında defileye izin veren ve ‘Milli Görüş’ geleneğinden geldiği bilinen Daire Başkanı Cahit Küçükönder’e –haklı olarak- çok yoğun tepki gösterildi. Ve bu ‘nahoş’ olayı duyar duymaz Başkan Fatih Mehmet Erkoç, hemen gereğini yaptı. Bu organizasyondan daha doğrusu ‘muhafazakâr’ bir insan olarak bilinen ve hatta bir dostumuzun tabiri ile ‘suyu üfleyerek içen’ Küçükönder’in itfaiye binasında böyle bir işe izin vereceğini rüyasında görse inanmayacak olan Başkan Erkoç’un açıklaması şöyle:

“03.11.2018 günü gerçekleştirilen defile için, kritik ve stratejik bir birim olan İtfaiye Daire Başkanlığını, yetkisini aşarak ve işgüzarlıkla tahsis eden İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder görevden alınmış olup Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın bir faaliyeti ve etkinliği olmadığı halde ve Başkanlığımızın izni ve bilgisi dışında yapılan bu defile ile alakalı ilgililer hakkında soruşturmanın başlatıldığını kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Böylece; yangın söndüren kurumun başındaki Cahit Küçükönder, amiri olduğu binadaki ‘yangına’ kurban gitmiş oldu.

Dünden aklımızda kalan bir soruyu sorarak olayı bağlayalım: “Peki Cahit bey, defile esnasında –maazallah- bir yangın olsaydı o ortamda nasıl müdahale edilecekti?”

Gelelim muhtarlar meselesine…

Kahramanmaraş genelindeki 690 muhtardan 500’den fazlası ‘çok gizli bir organizasyonla’ aralarında imza toplamışlar. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un çalışmalarından memnun olduklarını belirterek yeniden aday gösterilmesini desteklediklerini ifade etmişler. Ve bu toplanan imzaları da 2 Kasım Cuma günü genel merkeze ‘minibüs’le götürerek teslim etmişler.

‘Muhtarlar Hareketi’nin duyulması ile birlikte Kahramanmaraş siyasi kulisleri alevlendi: “Vay efendim; muhtarların bu hareketini kim organize etmiş. Vay efendim; bu hareket ters tepermiş. Vay efendim; bu hareket minnetçi gönderme olarak algılanırmış. Vay efendim; muhtarlar böyle bir tercihi yapmadan önce mahalle sakinlerine sormuşlar mı. Vay efendim; belediyelerle koordineli çalışan muhtarların bu hareketi tutmazmış.” Daha neler neler.

“Haber kutsal, yorum hürdür.”

Muhtarların bu hareketini beğenen de oldu, beğenmeyen de. Başkan Erkoç’a yakın bir isim olan Fatih Çakıroğlu dostumuz ise sosyal medyada şu paylaşımı yapmış: “İsteyen istediği gibi istediği kişi için istediği şekilde kulis yapar. Demokrasilerde bu gayet normal, eğer muhtarlar böyle bir girişimde bulunmuş iseler onları medeni cesaretlerinden dolayı tebrik ederim. Demek ki başkanlarını çok seviyor ve başarılı buluyorlar ki öyle bir girişimde bulunmuşlar.”

Son zamanlarda İl Başkanlığında, Belediyelerde ve KASKİ'de bir hayli etkin olan ve çok yoğun rağbet gören muhtarların bu hareketine bakalım AK Parti Genel Merkezi ne cevap verecek? ("Tarih tekerrürden ibaret" derler ama bakalım ve görelim.) (Zahar; muhtarların da bir bildiği var demek ki.)

Kahramanmaraş için hayırlısı olsun.

VEEE START VERİLİYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Mahalli İdareler Seçimleri’nin 31 Mart 2019 tarihinde yapılacağını ve seçime aday olacakların en geç 1 Aralık Cumartesi günü saat 17:00’a kadar istifa etmeleri gerektiğini açıklamıştı.

AK Parti'de yerel seçimler için başvuru tarihi ve ücretleri belli oldu. Buna göre; adaylık başvuruları, belediye başkanlıkları için 5-12 Kasım'da, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için 5 Kasım-12 Aralık'ta alınacak.

AK Parti’de Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanı aday adaylarından 10 bin, nüfusu 100 binin üzerinde olan il belediye başkanı aday adaylarından 5 bin, nüfusu 100 bin ve daha az olan il belediye başkanı aday adaylarından 3 bin lira alınacak.

AK Parti bütün seçim çevrelerinde seçime katılacak, parti adaylarının tespiti ve sıralamasında "merkez yoklaması" usulü uygulanacak.

Başvurular, büyükşehir ve il belediye başkanlıkları için Genel Merkeze veya buraya iletilmek üzere il başkanlıklarına, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için il başkanlıklarına veya il başkanlıklarına iletilmek üzere ilçe başkanlıklarına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için ilçe başkanlıklarına bizzat yazılı yapılacak.

Büyükşehirlerdeki belediye meclisi üyesi aday adaylarından bin, il genel meclisi üyesi ve büyükşehir olmayan diğer illerin belediye meclisi üyesi aday adaylarından 500 lira alınacak. Kadın ve genç adaylar, belirlenen aidatların yarısını, engelli adaylar ise dörtte birini ödeyecek.

AK Parti’de seçim çalışmalarında teknolojik yenilikler etkin bir şekilde kullanılacak. AK Parti seçimlerle ilgili anketleri de bu sene ilk defa cep telefonları üzerinden gerçekleştiriyor.

AK Parti’nin MYK toplantısında alınan karara göre 5 Kasım Pazartesi İl Yönetim Kurulu ve 6 Kasım Salı İçe Yönetim Kurulu toplantılarına genel başkan yardımcıları telekonferans yöntemi ile katılacak. Daha önce de Tanıtım Medya Başkanı Mahir Ünal illerdeki tanıtım medya başkanları ile telekonferans yöntemi ile toplantı gerçekleştirmişti. Bu yöntemle yerel seçim çalışmalarının başlaması öncesinde genel merkez yöneticileri ile teşkilatlar arasında bağın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Yerel yönetim Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma da ise mobil arşivleme sistemi hayata geçiriliyor. AK Parti’nin girdiği tüm seçimlerdeki aday adayları, adaylar aldıkları oy mülakat değerlendirmelerine bu sistem üzerinden ulaşılabiliyor. Sisteme sadece partinin yetkilendirdiği isimler erişim sağlayabiliyor.

ANKETLER CEPTEN

AK Parti seçimlerle ilgili anketleri de bu sene ilk defa cep telefonları üzerinden gerçekleştiriyor. Seçim çalışmalarının hızlanması ile birlikte AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve belediye başkan adaylarının sanal mitingler gerçekleştirebilmesiyle ilgili de çalışmalar yürütülüyor.

Haydi, rast gele…

BİR DEĞİŞİKLİK: Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İstanbul Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz atandı. Hayırlı olsun.

Yeniden görüşmek dileği ile.

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]