Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019 yılının Ekim ayında Kahramanmaraş’a gelerek Valilik’te düzenlenen İl Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, yeni dönem projeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplantıda Kahramanmaraş’la ilgili alınan kararları kamuoyuyla paylaşmış ve şunları söylemişti: “Tekke’de kentsel dönüşüme başlıyoruz.

Gayberli Mahallesi’nde heyelan riski altında bulunan 300 vatandaşımız için çalışma başlayacak.

Kılavuzlu bölgesine Millet Bahçesi yapılacak.

Önsen’de rezerv konutlar yapılacak.

Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü ilçeleri için Atık Merkezi yapılacak.

Aksu Çayının kirliği için fabrikalara 1 yıl süre verilecek.

Kapalı Çarşı’nın çatısı yapılacak.”

***

Sayın Bakanın bu açıklamalarından en önemlisi de aslında kentte yıllardır adeta kangrene dönüşen Aksu Çayı idi. Osmanbey, Sümer, Aksu mahallelerinde bulunan fabrikalardan bırakılan kirli suların Aksu Çayı’na karışması sonucu bölgede pis kokudan geçilmiyor. Bakanın söylemiyle Aksu Çayı’nın temizlenmesi için fabrikalara 1 yıl süre verilecekti. Evet, Bakan Kurum’un bu açıklamalarının üzerinden 1 yılı bırakın neredeyse 3 yıl geçti. Gelinen süreçte Aksu Çayıyla ilgili bir adım öteye gidilmedi.

***

2021 yılının Kasım ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bir kanun çıkartılarak, Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Türkoğlu ilçelerindeki mevcut sanayi alanları, "Erkenez", "Aksu" ve "Türkoğlu 2" adlarıyla organize sanayi bölgesi olarak ilan edilmişti. Bakıldığında bu Kahramanmaraş için güzel bir gelişmeydi. Kahramanmaraş'a kurulacak olan Islah Organize Sanayi Bölgesi ile beraber Aksu Çayı’nın temizleneceği de siyasiler tarafından açıklanmıştı. Aksu Çayı ile ilgili gelinen süreçte yaprak bile kımıldamadığını görüyoruz ve siyah su akmaya devam ediyor.

***

Maalesef Kahramanmaraş’ın kaderi böyle… Verilen vaatler, sözler unutulup gider ya da dosya altı olur. Ilıca Yolu, Devlet Hastanesi, Eski Sanayi Sitesi’nin kentsel dönüşümü, Polis Eğitim Merkezi ve daha birçok ismini yazmadığım projeler için geçmişte söz verildi, ancak hepsi sözde kaldı. Kısacası Aksu Çayı içinde bir gelişme yaşanacağından pek ümitli değilim.