Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER) 3-9 Kasım “Organ Bağış” haftası dolayısıyla organ bağışına dikkat çekmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Özel İdare İş Merkezi önünde stant açtı.

Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağış haftası bu yıl vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Ülkemizde birçok hastanın organ bağışı beklerken hayatını kaybettiğini vurgulayan KABÖDER Başkan Yardımcısı Harun Reyhan, Kahramanmaraş’ta konuyla ilgili farkındalık oluşturmak için stant kurulduğunu belirtti. Kahramanmaraş Halk Sağlığı müdürlüğü tarafından desteklenen etkinliğin amacına ulaştığını ifade eden Reyhan konuşmasına şöyle devam etti: “3-9 Kasım organ bağış haftası ülkemizde de her yıl bu şekilde kutlanıyor. 60 binin üzerinde böbrek hastası ve diyaliz hastası var. 28 binin üzerinde organ bağışı bekleyen insanlar var. 22 bin civarında böbrek nakli bekleyen hastalarımız var. Hastaların sesini duyurmak ve onlara yardımcı olabilmek adına böyle bir etkinlik düzenledik. Organ bağışı beklerken hayatını kaybeden birçok vatandaşımız var bu şekilde bekleyen insanlara nasıl engel olabiliriz, halkımızı nasıl bilinçlendirebiliriz diye bu etkinliği düzenledik. Özellikle Kahramanmaraş’ta organlarını bağışlayan insan sayısı çok az biz bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz.”

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER  
Kimler bağışta bulunabilir?

1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes sağlık Müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağış belgesi alabilir.

Organ bağışı yapıldığı mutlaka yakınlara da bildirilmelidir. Bunun nedeni; bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermelerinin istenmesidir.

Bağış yapan kişi sonradan fikrini değiştirirse, bağış kartını yırtıp atması ve bu karar değişikliğini aileye bildirmesi yeterlidir.

Hangi organlar bağışlanabilir?
Tıptaki gelişmelerin bugün geldiği noktada, insan vücudunun birçok organı nakil edilebilmektedir.

Bağış yapılabilecek organlar düşünüldüğünde, sadece ölümden sonra bağışlanabilecek organlarla, yaşarken de bağışlanabilir organlar arasında bir ayrım yapmak gerekiyor.

Yaşarken bağışlanabilir organlarda, yaşayan bir insan, diğer bir insana gerekli olan organı veya hücreyi bağışlar. Bu organlar çift veya tabaka halinde olan veya kendini yenileme özelliğine sahip olan organlardır. Örneğin; böbrek, karaciğer ve yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi dokular.

Burada bağış yapanın yaşından ziyade organın durumu çok önemlidir ama genelde 70 yaş üstündekilerin organları nadir durumlarda alınmaktadır.

Ölümden sonra bağış kabul edilebilecek organlar ve dokular; pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmı.

Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir.

Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır.

Özel İdare İş Merkezi önündeki kampanya standını, İl Sağlık Müdürü Murat Coşkun ve Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ziyaret etti. Pazarcık Devlet Hastanesi Başhekim ise organ bağışında bulundu. Programa Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlık Müdürlüğü, Dostluk Grubu, Aklı Selim Öğrenci Topluluğu da kampanyaya destek verdi.
Haber: Kübra Dilbirliği

 

Editör: Mahmut Beyaz