Corona virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde  bağışıklık sisteminin kuvvetlemesi elzem bir durum haline gelmiştir. Virüse karşı vücudun dirençli olabilmesi için  bol yeşillik yenilmeli, stres ve yorgunluktan olabildiğince uzak durulmalı, her gece 6-8 saat uyku alınmasına özen gösterilmeli, işlenmiş hazır gıdalardan, kafein, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, içecek tercihlerimizin yeşilçay, beyazçay gibi  antioksidan düzeyi yüksek bitkisel çaylar ile taze meyve sularından yana kullanılmalı ve  günlük en az 8 bardak su içilmelidir.

Bağışıklık sistemimiz, vücudu  koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Bunu canlı tutabilmek bizim elimizdedir. Bu sistemin  güçlendirilmesi ve korunması için paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdalar, kafein, alkol ve sigara aşırı şekerli gıdalardan uzak durmalıyız.

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN NELER YENİLMELİ?

*Brokoli, kivi, enginar, yoğurt, domates, havuç bağışıklık sisteminin en iyi dostlarıdır.

*Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler, kalp damar hastalıkları riskini düşürüp bağışıklığın canlanmasına olumlu etkide bulunacaktır.

*Balıkta bol miktarda bulunan omega-3  yağ asitlerinin  alımına özen gösterilmelidir.

*Yeşil çay, nar, semizotu gibi besinler antioksidan özellik taşıyor ve bağışıklığa destekleyici oluyor

*Probiyotikler bağırsak florası için yararlı etkileri olan dost bakterilerdir. Bunların tüketimine özen gösterip bağışıklığınıza olumlu katkı sağlayabilirsiniz.

*Bilinçsiz yapılan diyetler ya da düzensiz beslenme de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler bu nedenle diyet yapan bireyler mutlaka bir uzman ile görüşmelilerdir.

* Bu dönemde bağışıklık sistemimizi en çok destekleyen çinko , d vitamini , e vitamini ve c vitamininden zengin beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu vitamin ve minerallerin başlıca kaynakları; ceviz, badem, süt ve süt ürünleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, limon, portakal, greyfurt gibi turungiller, kuşburnu ve yaban mersini gibi besinlerdir.

*Bu besinler bağışıklığı güçlendiriyor diye sınırsız tüketme gibi bir hakkımız yoktur. Porsiyon kontrolüne dikkat ediniz ve miktarların belirlenmesinde mutlaka bir beslenme uzmanına danışınız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN ÖRNEK DİYET LİSTESi

Kahvaltı:1 çay bardağı yağsız süt,

                1 adet haşlanmış yumurta + 1  yemek kaşığı lor veya çökelek
                1 orta boy portakal veya 1 adet nar + 5 adet badem

                 Tam buğday veya çavdar ekmeği + yağsız söğüş sebzeler
Ara: 1 yemek kaşığı kuru üzüm veya yaban mersini + 2 adet ceviz veya 5 adet badem

Öğle:  2-3 köfte kadar ızgara et- tavuk veya balık- (Izgara, haşlama veya fırında),
          İyi yıkanmış yeşil yapraklı sebzelerle ( Nane-tere-marul-maydanoz) ve havuçtan hazırlanmış   salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve  limon ile tatlandırabilirsiniz),
           Tam buğday  veya çavdar ekmeği
Ara: 1 adet meyve ve 3 yemek kaşığı yoğurt ile hazırlanmış meyveli yoğurt (içerisine 1 tatlı kaşığı keten tohumu veya chia tohumu ekleyebilirsiniz)
Akşam: 1 kase çorba

                 7-8  yemek kaşığı zeytinyağlı brokoli/ ıspanak/karnıbahar yemeği
              Semizotu salatası (içerine 2 yemek kaşığı yoğurt ekleyebilirsiniz)

              1 kase yoğurt veya 2 su bardağı ayran
              Tam tahıllı /çavdar veya tam buğday ekmeği
               
Ara: 1 fincan yeşil çay veya beyazçay + 1 adet meyve (5-6 adet çilek veya 1 orta boy kivi veya 1 orta boy portakal tercih edilebilir.)

Ara: 1  çay bardağı kefir veya probiyotik yoğurt

DİKKAT: Belirlenen ölçüler kişinin sağlık durumuna göre ve kalori ihtiyacına göre değişebilmektedir. Bu hususta dikkatli olup fazla kilo kontrol yönetimine dikkat etmeliyiz.

SAĞLIKLI GÜNLER..