MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, Mahmut Beyaz’ın sunumuyla her cuma canlı olarak yayınlanan “Manşet’le Açık Oturum” programının bu haftaki konuğu oldu. Radyo Fresh 99,1 frekansından da yayınlanan programda stat sorunundan ticaret alanlarının yetersizliğine, koronavirüsteki artıştan deprem tedbirlerine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Aycan, kentin tek profesyonel takımı olan Kahramanmaraşspor’un yaşadığı stat sorununa da değindi. Aycan: “Takımın zaten ekonomik sıkıntıları ve bir stat sıkıntısı olunca sıkıntıları daha da artıyor. Gençlik ve Spor bir taraftan yıkma kararı alıyor bir taraftan portatif türbin yapma kararı alıyor. Biraz plansız gibi, karışık gibi geliyor işler. Ne yapılacaksa yapılsın ama bir an önce yapılsın” ifadelerini kullandı.

KAPALI ALANDA MASKE TAKILABİLİR

2020 yılında hayatımıza giren koronavirüste vaka sayılarının son günlerde yeniden artmasına ilişkin konuşan Aycan, şunları söyledi: “Koronavirüs dünyada devam ediyor. Sağlık Bakanlığının son açıklamalarına göre, günlük vaka sayısı şu anda 32 binlerde. Çok ciddi bir şekilde arttı. Bir ara binin altına inmişti tekrar şu anda günlük vaka sayısı 32 binlerde bu çok ciddi bir vaka sayısını gösteriyor. Sevindirici tarafı hastaneye yatışlar ve ölümler eskisi kadar yoğun değil ama koronavirüs her yerde var. Avrupa’da da var, dünyanın genelinde var, Çin’de karantina uygulamaları oluyor. Korona bitmedi şu anki haliyle de sanki bitmeyecek gibi gözüküyor. Koronavirüs bir virüs devam ediyor ve devam edecekmiş gibi gözüküyor. Mutasyonlar oluyor ve o mutasyonlarla enfeksiyonun şiddeti azalıyor. Yayılması devam ediyor. Yaz kış farkı da neredeyse olmuyor. Aslında doğal olarak bu tür solunum hastalıklarının yazın daha az bekleri ama devam ediyor. Onun için herkesi daha dikkatli olmaya çağırıyorum ama pek de dikkat edilmiyor. Maalesef herkes maskeyi boşlamış gibi. En azından açık alanlarda değil ama kapalı alanlarda maske takılabilir. En büyük riskte toplu taşıma araçları otobüsler, büyükşehirlerde metrolar buralarda da mutlaka maske takmaya devam etmek lazım” şeklinde konuştu.

BÜYÜK ÇAPLI İMAR DÜZENLEMELERİNE İHTİYACIMIZ VAR

Konuşmasının devamında Kahramanmaraş’ın yeni sanayi bölgelerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Aycan, “Kahramanmaraş Sanayileşen bir şehir. Tabii ciddi bir sanayi şehrine de dönüştü. Hem tarım şehri hem madencilik, enerji şehri hem de sanayi şehri. 1990’dan itibaren çok daha büyük bir sanayi şehri oldu fakat sıkışmış bir şehir, yani bir taraftan deprem riskimiz var, bir taraftan kent merkezinin alt tarafı güneyimiz ciddi bir ova. Tabii ki bu verimli ovaları kullanmamak lazım. Verimli ovalarda hem imara izin vermemek gerekiyor. Kıraç arazilerde, tarıma elverişsiz arazilerde sanayi yapılaşmasını mutlaka artırmamız lazım. Çünkü şu anda ciddi bir şekilde yatırım yapmak isteyen var, iş yerini büyütmek isteyen insanlar var onlar şehir içerisinde yer bulamadığı için başka şehirlere gidiyor. Ülkemizin değil ama şehrimizim ekonomisi açısında bu büyük bir kayıp olarak görüyorum. Onun için büyük çaplı imar düzenlemelerine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

YENİ SANAYİ BÖLGELERİ OLUŞTURMAMIZ LAZIM

Aycan; “Yeni sanayi bölgeleri oluşturmamız lazım. Bu arada önemli bir karar aldık aslında. 3 tane düzensiz sanayileşme bölgesi vardı; Aksu ve Kılılı bölgesinde o bölgeler Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak kabul edildi ve bununla ilgili kararlar mecliste çıktı. Bunun anlamı var: O bölgede sanayileşme olmamış ya da herhangi bir yapılaşmama olmamış alanlarda sanayi kuruluşu kurmanın önü açılmış oldu. Birde buraların ıslah edilmesi söz konusu olacak. Organize sanayi bölgesinin gerekliliği olarak buralara arıtma tesisleri kurulacak. Bu da tabii ki çok faydalı olacak ama esas sorunu çözmek için bizim sanayi alanları oluşturmamız lazım. Tomsuklu’daki tekstil organize sanayi bir türlü başlayamadı, sorunları çözülmedi. Aslında bu zamana kadar başlamak gerekirdi. Yönetimde oluşmuş, bence biran önce başlamışında fayda var. Onun dışında yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyacımız var” diye konuştu.

BİZ KENDİ ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN SATIŞINI YAPAMIYORUZ

Kahramanmaraş’ın üretimi ve ticaretiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Sefer Aycan, “Şehrimizin daha iyi olmasını istiyoruz. Şehrimizin ekonomik seviyesinin daha da yükselmesi refah seviyesinin artmasını istiyoruz. Onun içinde tabii ki bir Milletvekili olarak da bir Kahramanmaraş sevdalısı olarak da şehrin daha iyi olması için eksikliklerin giderilmesini veya buradaki yapılması gerekenlerle ilgili siyasetini yapıyoruz. Bunu hem il içerisinde hem de Ankara nezdinde yapılması gerekenlerin takipçisiyiz, takipçisi olmaya da devam edeceğiz. Çünkü şehrimizin kalkınması için, şehrimizin refah seviyesinin artması için bunlara ihtiyacımız var. Bir taraftan sanayileşiyoruz ama tüccarlık yok. Ticareti yapamıyoruz. Bu konuda da Kahramanmaraşlı girişimcileri buna devam ediyorum. Bir Kahramanmaraşlı olarak benim zoruma gidiyor. Biz çok ciddi bir şekilde fıstık üretiyoruz ama bu fıstıkları gidip Antep’e satıyoruz, fakat buradaki insanımız geri gidip Antep’ten alıyor. Bu bence çok yanlış bir şey. Tüccarımız yok. Bu tür büyük tüccarlara da ihtiyacımız var. Ticaret merkezleri kurulabilir. Bizim ticaret merkezlerimizin, tüccarlarımızın artması lazım. Antep coğrafyası yok, ekim alanı yok ama Gaziantep un merkezi. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın un piyasası Antep oluyor. Tarımı yok ama bunun ticaretini yapıyor. Biz kendi ürettiğimiz ürünlerin satışını yapamıyoruz. Bizim de kendi ürettiğimiz ürünün ticaretini yapabilmemiz lazım. Pazarlamasını yapmamız lazım” dedi.

ORALARDA YENİ İMARA İZİN VERMEMEK GEREKİYOR

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremleri değerlendiren ve alınması gereken tedbirleri anlatan Aycan, “Deprem yaşayan şehrimize geçmiş olsun diyorum. Ama bir gerçek var, biz ülkesiyiz. Depremle yaşamak zorundayız. Şehrimiz de bir deprem şehri Doğu Anadolu Fay hattı üzerindeyiz. Tarihte daha önce Kahramanmaraş 2 büyük deprem geçirmiş. Onun için fay hattına yakın yerlerde yapılaşma olmaması lazım. Olmuş, olanlar var. Buraları da mutlaka dönüştürmek kentsel dönüşümlerini yapmak güçlendirmek lazım. En ideali baştan bu fay hatlarının alanları belli olduğu için buraları imara kapatmak lazım. Oralarda yeni imara izin vermemek gerekiyor. Onun dışında da yapılaşmış olan yerlerin mutlaka kentsel dönüşümünü yapmak gerekiyor. Ona uygun inşaat kalitesi oluşturmamız lazım” açıklamasında bulundu.

GEÇEN SENE KAHRAMANMARAŞSPOR MAĞDUR OLDU

Aycan, stat konusunda ise şunları söyledi: “Stadyumumuzun maalesef çürük raporu var. Bu eski bir rapor. Yani keşke hızlandırılsaydı. Ben bakanlıktan defalarca şehrimize stat istedim. Tabii ki başka şehirlere bakıyoruz. Çok modern statlar var. FİFA standartlarında statlarımız var, şehrimizde biz de milli maç görmek istiyoruz, ulusal maçlar görmek istiyoruz. Milli takımımızı görmek istiyoruz. Büyük maçların burada olmasını istiyoruz. Özellikle takımımızın Kahramanmaraşspor’un maçları açısından da istiyoruz ama ayrıca bunlar için de istiyoruz. Fakat bir türlü bu olmadı. Önemli bir sorun hakikaten. Çok hızlı bir şekilde ne yapacaksak yapalım. Bakanlık neye karar veriyorsa bir an önce yapmamız lazım. Çünkü geçen sene Kahramanmaraşspor’u mağdur ettik. Takımın zaten ekonomik sıkıntıları ve bir stat sıkıntısı olunca sıkıntıları daha da artıyor. Gençlik ve Spor bir taraftan yıkma kararı alıyor bir taraftan portatif türbin yapma kararı alıyor. Biraz plansız gibi, karışık gibi geliyor işler. Ne yapılacaksa yapılsın ama bir an önce yapılsın.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz