Kahramanmaraş'taki Suriyeli ve Iraklı mültecilerin kaldığı geçici barınma merkezinde çalışan 90 kişi, ihaleyi alan yeni firmanın kendileri dışında çevre illerden getirdiği kişileri işe aldırdıklarını öne sürerek 4 ay önce eylem yapmıştı. Geçici barınma merkezlerinde standartlaşmaya giden AFAD, Kahramanmaraş'ta yaklaşık 24 bin mültecinin kaldığı geçici barınma merkezinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 11 ayrı şirketin yaptığı iş için tek bir şirketten hizmet alımı yoluna giderek 6 ay önce ihale yapmıştı. İhaleyi kazanan firma 1 Ekim 2017 itibariyle iş başı yapmıştı. İddiaya göre firma, sözleşmesi sona eren diğer firmalarda çalışan işçilerin bir çoğunu yeniden işe almamıştı. İşsiz kalan yaklaşık 90 kişi ise geçici barınma merkezi önünde eylem yapıp seslerini duyurmaya çalışmıştı.

Eylemlerinden sonuç alamayan ve haksızlığa uğradıklarını belirten işçiler sabah saatlerinde il özel idaresi önüne gelerek basın açıklaması yaptı.

DEVLETİMİZ BÜYÜK BİR DEVLET

Burada bir açıklama yapan Derya Kurt: “AFAD arama kurtarma deniyor. Bu tabire inanmıyorum. Nerede bu AFAD. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Türkiye’miz büyük bir devlet. Bütün garibanlarına sahip çıkan bir devlet. Kendi insanına da sahip çıkmasını bekliyoruz. Bunu bekliyoruz. Herkese babalık yapan bir devlet. Sessizimizi duysunlar. 1 ay önce işçi artırımına gidiyorlar, 100 kişilik sayı artırımına gidiyor. 1,5 ay sonra işçileri azaltıp 5-6 yıllık çalışanların hepsini işten çıkarıyor. Bunun araştırılmasını bekliyorum” dedi

YUVAM DAĞILDI

İşçilerden Murtaza Göl yuvasının dağıldığını öne sürerek: “ Allah için Sayın Cumhurbaşkanımız bize el atsın. Benim yuvalarım dağıldı. Eşim şu anda ayrıldık. Evimde dolabımda hiç birşey yok. Yavrularımın ikisi de üniversiteye gidiyordu, birini okuldan aldım. Sırf bu işten çıkardılar diye. Terörist değiliz, hakkımızı arıyoruz. Bizim yerimize adam aldılar, 6 yıldan bu yana çalışıyoruz. 3 aylık adamları alıp hepsini de kadro getirdiler. Bizim suçumuz ne?” ifadelerini kullandı

İZİN GÜNÜMDE ÖĞRENDİM

Mağdur işçilerden Nuran Keklik ise şöyle konuştu: “Kahramanmaraş doğumluyum. 26 sene Suriye’de yaşadım. Suriye’de ki savaştan mağdurum. 6 sene önce kendi vatanıma geldim. Kaçak girmek zorunda kaldım. İki kızım ile birlikte yaşıyorum eşim yok. Bir erkek başımda yok, hiç kimsem yok. 4 yıldan beri Çocuk Hastanesinde gece nöbetçisi olarak 16 saat, hafta sonları 24 saat nöbet yapan bir insanım. Bu halde bizi 6 ay önce işten çıkarmışlar bizi. Haberimiz bile yok. 24 saat nöbetine giderken bizim haberimiz oluyor. 4 yıldan bu yana çektiğimiz bu kadar çileye, uykusuz kaldığımız halde, bizi işten çıkarıp, 15 gün senelik izinde çıkarıldığımı öğrendim” şeklinde konuştu.

Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz