İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, yine önemli bir çalışmaya imza attı. Kent genelinde özellikle karşıdan karşıya geçilen caddelerde uygulamalar yapan polis ekipleri, kendisine kırmızı ışık yandığı halde karşıdan karşıya geçmeye çalışan ve hem kendini hem de trafiği tehlikeye atan yayaları uyardı. Nokta olarak Trabzon Caddesi Şelale Park yanındaki ışıklara seçen ekipler, caddenin 2 tarafına geçerek, kırmızı ışıkta geçen yayaları önce uyardı sonra bilgilendirici el broşürü dağıttı. Kentte sıklıkla bilgilendirici ve farkındalık yaratıcı uygulamalar yapan polis ekipleri, yaptıkları uygulamayla vatandaşlardan tam not aldı.

YAYALARIMIZ GÜVENLİ GEÇİŞ YERLERİNİ TERCİH ETSİN”
Konuyla ilgili bilgi veren Dulkadiroğlu İlçe Emniyet Müdürü ve Trafik Şube Müdürvekili Arif Gürbüz, yayaların güvenli geçiş yerlerini tercih etmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Hükümetimizin 100 günlük eylem planıyla birlikte içişleri bakanlığımızda 100 günlük eylem planı hazırladı. Bu eylem planı içerisinde trafikle ilgili yaya öncelikli trafik uygulaması var. Bu uygulamayı bizde Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü olarak yayalarımızı bilgilendirmek bilinçlendirmek babında tüm yaya geçitlerinde broşür ve bilgilendirici, uyarıcı çalışmalar yapıyoruz. Bugün burada gördüğünüz gibi Zübeyde Hanım, Trabzon Bulvarı kavşağında ve diğer kavşaklarda da arkadaşlarımız broşür dağıtıyorlar. Bu kapsamda yayalarımız öncelikli ama sürücülerimiz yaya geçitlerine yaklaşırken veya trafik işaret cihazlarının bulunduğu yerlere yaklaşırken azami süratini 30 kilometre olarak ayarlaması lazım. Gerektiğinde yavaşlayıp durması da gerekebilir. Yayalarımız bu süreç içerisinde güvenli geçiş yerleri tercih etmeleri lazım.

CEZASI 108 TL
Kırmızı ışık yanarken karşıdan karşıya geçmenin cezasının 108 TL olduğunu ifade eden Gürbüz, 2018 yılında toplam 11 yayanın trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Gürbüz, “Buralarda yaya geçitleri, ışıklı işaretlerinin bulunduğu yerler, trafik görevlisinin bulunduğu yerler buralarda yayalarımız yola atlamak suretiyle değil de ışıklı işaret cihazlarına uymak suretiyle yayaya yeşil ışık yanıyorsa geçmesi gerekir. Aksi halde trafik kuralını ihmal etmiş olur. Buda kanunumuzun trafik kanunun belirlediği cezada yayalara 108 TL'dir. Bundan sonraki süreçte trafik görevlilerimiz cezayı da uygulaması gerekiyor. Çünkü devlet olarak yayalara öncelik veriyoruz ama yayalarımızda trafik kurallarına uymak zorunda. Sürücülerimizde yayalarımızda trafik kültürünü toplum olarak öğrenmemiz gerekiyor. Bu konuda toplumsal bir bilinç ve mücadele gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz