Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’nde bulunan Dulkadiroğlu İlkokulu eylemli bir günü geride bıraktı. Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Şeyh Şamil, Dulkadiroğlu, Yahya Kemal, Kanuni ve Bağlarbaşı olmak üzere toplam 5 mahallenin çocuklarının eğitim gördüğü Dulkadiroğlu İlkokulu’na okul binasın çürük olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Verilen bu kararı öğrenci ailelerine tebliğ etmek üzere okul müdürü dün itibariyle okulda bir veli toplantısı düzenlendi. Toplantıya Okul Aile Birliği üyeleri ile çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Okul müdürü velilere okulun yıkılacağını, çürük olan okulun yerine ise yeni bir okulun yapılacağını ve bu süreçte öğrencilerin çevrede bulunan diğer okullara dağıtılacağını söyledi. Bunun üzerine toplantıya katılan öğrenci velileri çocukların eğitim düzeninin bozulacağı gerekçesiyle yıkım kararına tepki gösterdi. Bir süre sonra okulun bahçesine çıkan velilere diğer velilerde katılınca tepki giderek çoğaldı ve büyük bir eyleme dönüştü. Okulun bahçesinde, “Okulumuzu yıktırmayız” sloganları atarak, eylem yapmaya devam eden veliler, yetkililerden bu duruma bir an önce çözüm bulmasını istedi.

“OKULUMUZUN YIKILMASINI İSTEMİYORUZ”
Okul bahçesinde açıklama yapan velilerden Ergin Uçar, 10 yıldan bu yana okulun çürük olduğunu söylediklerini ancak okulun 10 yıldan bu yana eğitime devam ettiğini belirtti. Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Uçar, “Bende bir veliyim. Benim öğrencilerimde, akrabalarımda herkes bu okula geliyor. 10 yıldan beri bu okulun çürük olduğunu söylüyorlar ama 10 yıldan beri eğitim devam ediyor. Bugün bizi buraya topladılar. Verdikleri karara bak.  Okulları böldük, 1. ve 2. sınıflar, 3. Ve 4. Sınıflar, 5. Ve 6. Sınıfları farklı okullara gönderilmek üzere ayrım yapılmış. Şimdi benim anlamadığım 5 kişiden oluşmuş okul aile birliği var diyorlar. Ama hiç kimsenin haberi yok. Milli eğitimden ödenek çıkmış. Şu halk toplanmış buraya. Gariban aileyiz biz. Burası yoksul bir yer. Niçin topladılar? Okul yıkılacak, yeniden inşa edilecek, çocuklarınızı başka okula sevk edin dediler. Biz bunu istemiyoruz, okulumuzun da yıkılmasını istemiyoruz” dedi.

“NE YAPACAK BU MİLLET?”
Bir başka veli Ümmühan Mağara ise şunları kaydetti: “Çocuğum bu okula gidiyor. Kaç yıldır çürük deniliyor. Benimde evde özürlü çocuğum var. Ben özürlü çocuğumu okula versem o eğitimden kalacak. Bu okula versem bu eğitimden kalacak. Ne yapacak bu millet? Herkes konuşuyor ama kendi çıkarına konuşuyor. Bir de insan karşısındakini düşünsün. Bir de evde özürlü çocuğu olanı düşünsün, hasta olan çocuğunu düşünsün.”

“ÇOCUĞUMUZ OKULDAN EVE TEK BAŞINA ÇIKIP GELEBİLİYOR MU?”
Diğer bir veli Emrah Arık, “Bizim okulumuza yaklaşık birkaç yıldan beri her defasında çürük raporu verildi söylentileri geliyor. Madem çürük raporu varsa milli eğitim bakanlığımız buna herhangi bir önlemi niye almadı. Bu rapor varsa bundan 1-2 ay önce neden bu okula kayıt alındı? Madem kayıt alındıysa demek ki sizin buna bir projeniz bir öneriniz halkı mağdur etmeyecek bir durumunuz var demektir. Müdürümüz açıklama yapıyor. Bunu dedim kabul etmediler dedi. Müdürümüzün verdiği talepleri kabul etmeyen arkadaşları buraya gelmesini istiyoruz. Gelsinler bu yüzden sizin haklarınızı hiçe sayıyoruz, kabul etmiyoruz diyerek açıklama yapsınlar. Olay amacını aşmasın burada. Milli eğitimi, belediyesi, kaymakamı, valisi kim geliyorsa gelsin bu halkı bilinçlendirsin. Bir öğrenci Bağlarbaşı’na gidecek diğer öğrenci Cumhuriyet’e gidecek. Bu adam aynı saatte hangisini alsın? Hangi çocuğundan vazgeçsin. Var mı şuanda güvenli bir ortamımız. Çocuğumuz okuldan eve tek başına çıkıp gelebiliyor mu?” ifadelerini kullandı.

“HALKI KARŞILARINA ALMASINLAR, HALKIN İSTEKLERİNİ DUYSUNLAR”
Veli Ercan Kalay, şunları dedi: “Öncelikle bu okulda toplantı düzenlenmiş olup bu toplantıdan sadece veliler bilgilendirilmiş. Burada okul müdürümüz okulun yıkılacağını söylüyor. Yaklaşık 5 yıldan beri okulun çürük raporu olduğu söyleniyor. Milli eğitim müdürüne sesleniyorum. 5 yıldır çürük raporu olan bir okulda nasıl öğrenciler eğitim görüyor? Nasıl öğretmenlerin can güvenliği var? Bu okul yıkılsa bunun vebalini, sorumluluğunu kim alacak? Bu okulun alanı çok geniştir. Arka tarafa yeni bir okul yapılıp ondan sonra öğrenciler oraya taşınıp tekrardan bu okul yıkılabilir. Bu kadar halk buraya toplanmış ne mahallenin muhtarı var, ne milli eğitim müdürü var madem müdür gelmedi yardımcısı gelsin. Ne şehrin valisi var Ne de belediye başkanı var. Bunların hepsini halk görüyor. Halkı karşılarına almasınlar, halkın isteklerini duysunlar. Bizim veliler olarak isteklerimiz bunlardır.”

“İNSANLAR SERVİS TUTAMAYACAKLAR”
Şeyh Şamil Mahalle Muhtarı Fikret Çalayır’da “Mahallemizde bu okul tabi ki öncelikle biz daha çok mücadele vermemiz lazım. Bir yıldan beri çevre mahalle muhtarları ve bazı velilerle beraber çok mücadeleler verdik. Bu okulu ilkokul, ortaokul olmak üzere 2 tane yapılacak. Arkada top sahamız var. Geçen yıl o binayı oraya yapın diğer binayı da sahanın öbür tarafına yapın diye biz il başkanları, ilçe başkanları, milli eğitim il müdürü ile istişareler yaptığımız sonuçta biz bu onayı almıştık. Gerekirse bizde burada nöbet tutalım, bazı velilere nöbet tutturalım, okulda öğretmenler nöbet tutsun, en azından biz binanın birini yapalım diğer binaya geçelim ondan sonrada öbür binayı yapalım. Bir hafta önce müdür bey beni aradı dedi ki dünya bankasının bu okulu yapacağını ama bakanlığın müsaade etmediğini okulun yıkılacağını ifade ettiler. Bizde o günden beri görüşmeler yapıyoruz ama şu anda bir netice alamadık. Benim 7. Sınıf çocuğum var ama ben bile o okullara gönderemem. 5 ve 6. Sınıf öğrenciler nasıl Namık Kemal’e gidip gelsin? Burada gerçekten halkın mağduriyeti var. Buradakilerin nerdeyse asgari ücret ve altında çalışan insanlar servis tutamayacakları malum yani. Herkes kendi geçimini çocuğunun eline 1TL simit parasını veremezken bu çocuklar nasıl Namık Kemal Mahallesi giderken servis para versin? Biz yetkililerden bu okulun yıkılmadan arkada zaten müsait yerimiz var. Oraya bina yapılmasını ve bu çocukların oraya taşınıp ondan sonrada bu okulun yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz