Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri örnek bir çalışmaya imza attı. Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş Mahallesi Demokrasi Meydanı’na ‘Dolandırıcılara kanma, parandan ve sağlığından olma’ sloganıyla stant kuran polis ekipleri, vatandaşlara dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarını sağlayacak 5 bin adet el broşürü dağıttı. Asayiş, siber ve toplum destekli şube müdürlüğü personellerinin katıldığı faaliyette ekipler, meydandan geçen vatandaşları durdurarak telefon yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmasını istedi. Hiçbir devlet görevlisi veya polisin para istemeyeceğini, cep telefonundan arayarak kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan, para veya kredi kartı bilgilerini isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen ekipleri, bankamatiklerden işlem yaparken şifrenin kimseyle paylaşılmaması ve insanların tanımadığı kişilerin yardım teklifini kabul etmemesi gerektiğini söyledi.

“POLİS VE SAVCI HİÇBİR ŞEKİLDE PARA İSTEMEZ”

Yapılan bilgilendirici faaliyetle ilgili konuşan Dolandırıcılık Büro Amirliği’nde görevli Polis Memuru Ayhan Firik, şunları kaydetti: “Özellikle son zamanlarda kendisini savcı, hâkim gibi tanıtarak FETÖ, PKK gibi terör örgütü korkusu vererek, vatandaşların birikmiş paralarını almak istiyorlar. Vatandaşlarımızı telefonda ikna ediyorlar. Vatandaşlarımız şunu bilsin ki; polis ve savcı hiçbir şekilde para istemez. Bu nedenle vatandaşlarımız böyle dolandırıcılık yöntemlerine kesinlikle kanmamalı. Bir de şöyle bir yöntem var; dolandırıcılar vatandaşı arıyor ve ‘Adınıza sigortanız var. Bunun borcu geldi ve icraya vereceğiz’ gibi söylemlerle vatandaşları kandırmaya çalışıyor. Bunlara lütfen kanmayalım.

“GÜVENLİ OLMAYAN İNTERNET SİTELERİNE GİRİLMEMESİ LAZIM”

Güncel olarak Covid-19 aşısıyla ilgili mesaj atıyorlar ve para talep ediyorlar. Yine evlenmek vaadiyle yaşlı vatandaşlarımızı kandırıyorlar. Güvenli olmayan internet sitelerine girilmemesi lazım. Son dönemde araba alım-satımıyla alakalı galericiler aranıyor. Vatandaşlarımız noterlerden güvenli satışı seçsin. Bu dolandırıcılık yöntemlerine denk gelen vatandaşlarımız 112 acil çağrıyla polisimize bilgi vermelerini tavsiye ediyoruz.”

GÜRBÜZ’DEN VATANDAŞLARA UYARI YAZISI!

Öte yandan Asayiş Şube Müdürü Arif Gürbüz ise vatandaşların dolandırıcılara kanmaması adına uyarı mahiyetinde bir yazı kaleme aldı.

Asayiş Şube Müdürü Arif Gürbüz’ün kaleme aldığı yazı şu şekilde;

Size hediyem var,

Zengin olacaksın,

Sizi işe aldıracağım

Çok ucuz alacaksın

Çok pahalı satacaksın,

Bankadaki parayı ver blokeyi çözelim.

Yok, maalesef her ürünün bir ederi var,

Her hatanın da bir bedeli var.

Bedel ödemek istemiyorsan

Uyan aldanma yalanlara,

Aza kanaat etmezsen çoğu bulamazsın.

Midyat a pirince giderken evdeki bulgurdan olma!

Bedava peynir fare kapanında bile olmaz.

Çoğu bulurum derken elindekinden olma!

Varsa savuracak paran, dolandırıcıları sevindirme! Sevindireceksen bir yetimi sevindir, aileni ve çocuklarını sevindir.

Dolandıranda bozuk olunca maya, ne ar tanır ne hayâ,

Aldanma dolandırıcılara ne para bırakır ne hayâ,

Her yalana kanma, Her söze inanma, önce bak ahlaklı teklif mi diye, sonra tart doğru adam mı diye, 

Cehalet diye bir şey yoktur, sadece dikkatsizlik ve ilgisizlik vardır.

Hiç bir işte gerektiğinden fazla acele etme, düşünerek hareket et.

Sonuç olarak; güvenlik, güzel ahlak, ilkeli toplum, hep birlikte güçlü Türkiye! olmalıyız.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz