Görev alanındaki bir karakola götürmek için taşıdığı gıda malzemesi dolu çuvalları almak isteyen eşkıyalarla girdiği çatışmada terhisine 1 hafta kala şehit düşen Turan’ın şehadet belgesi, Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper tarafından şehidin kardeşi Faruk Turan’a verildi. Elbistan’da ismi ailesi tarafından unutulmasa da kahramanlığı ve hikayesi bilinmeyen bir şehidimizin olduğu 74 yıl sonra gelen şehadet belgesi ile ortaya çıktı. Elbistanlı Jandarma Onbaşı Ali Rıza Güler Turan, Hakkari’de vatani görevini yaptığı sırada şehit düşmüştü. Turan’ın şehitliğini belirten tek belge ise, '16 Ekim 1943 günü şehit oldu' ibaresinin yazdığı defter şeklindeki nüfus cüzdanı oldu. O da şehadetinin ardından Elbistan’daki ailesine gönderildi.

"YOLUNU KESEN EŞKIYALARLA SON MERMİSİNE KADAR ÇARPIŞTI"

Terhisine 1 hafta kala eşkıyaların şehit ettiği Ali Rıza Güler Turan’ın hikayesi, bugün 85 yaşında olan kardeşi Faruk Turan’ın dudaklarından şu şekilde döküldü: “Ağabeyim Ali Rıza Güler Turan, 1940 senesinde askere gitti. Ağabeyim askere gittiğinde ben 9 yaşındaydım. İlkokula gidiyordum. Hakkari’de askerlik yapıyordu. Onbaşıydı. 3 sene askerlik yaptı. Orada terhisine 1 hafta kala kendisine teslim edilen gıda malzemelerini, yakındaki bir karakola götürmek üzere yanına 1 asker alarak yola çıkıyor. Bir süre sonra yolları eşkıyalar tarafından kesiliyor. Eşkıyalar, ağabeyimden taşıdığı malzemeleri istiyor. Ağabeyim de bunu kabul etmiyor. Bunun üzerine çatışma çıkıyor. Yanındaki asker kaçıyor ve ağabeyim tek başına kalıyor. Mermisi bitene kadar eşkıya ile çarpışıyor. Mermisi bitince eşkıyalar, ağabeyimi şehit ediyorlar. 1943 senesiydi. Askere gittikten sonra izin bile kullanmamıştı. Bize sadece bayram tebrik kartı olarak bir fotoğrafını göndermişti.”


 

"DEVLETİMİZ, ŞEHİDİNİ UNUTMADI"

Şehit ağabeyinin mezarının Hakkari’de olduğunu belirten Turan, “Ağabeyimin cenazesini Hakkari’de defnediyorlar. Ağabeyim, askerlik yaptığı yerde çok sevilirmiş. Oradaki ahali, ağabeyimin mezarının yanına bir çeşme yapmış. Üstüne de ismini yazmışlar. Bize sadece nüfus cüzdanını gönderdiler. Onda şehit olduğu yazıyordu. Tabii o zamanlar farklıydı. Şimdiki gibi şehadet belgesi falan yoktu. Ben ağabeyimin şehit olduğunu biliyordum. Bundan da emindim. Çocuklarım da amcalarını şehit olarak kabulleniyorlardı. Elimizde resmi bir belge yoktu. Bu da beni üzüyordu. Elbistan’daki şehitlerin listesinde de ağabeyimin adının olmadığını öğrenince büyük oğlum Ahmet’ten bir araştırma yapmasını istedim. O da askerlik şubesine gitti ama orada bir kayıt çıkmadı. Daha sonra Genelkurmay ve Jandarma Komutanlığı’na dilekçe yazdık. Onlar da araştırmışlar ve ağabeyimin şehit olduğunu ortaya çıkarmışlar. Bugün de ağabeyimin şehadet belgesini 74 yıl sonra da olsa almanın onurunu ve sevincini yaşıyoruz. Şehidini 74 yıl geçse de unutmayarak bizleri onurlandıran devlet yetkililerimizden Allah razı olsun. Şimdi tek isteğim şehit ağabeyimin adının uygun olan bir yerde yaşatılmasıdır. İnşallah yetkililer bu sesimize kulak verir” ifadelerini kullandı. Şehidin yeğeni Ahmet Turan ise, “Amcamın şehit olduğunu ispatlamak için 6 ay önce babamın isteği doğrultusunda müracaatta bulundum. Bizden istenilen belgeleri gönderdim. Daha sonra Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yazışmalar yapıldı. Arşiv kayıtlarında amcam Ali Rıza Güler Turan’ın şehit olduğu bulundu. Çok kısa bir sürede de tüm işlemler tamamlandı ve bize şehadet belgesi teslim edildi. Amcamız, kendisine emanet edilen devletin malzemelerini eşkıyaya kaptırmamak için son kurşununa kadar savaşmış. Amcamızla bir kez daha gurur duyduk. Bu onuru yaşamamızda ve şehadet belgesinin verilmesinde katkısı olan tüm yetkililere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


ŞEHADET BELGESİNİ ALAY KOMUTANI ALBAY TİMUÇİN ALPER TESLİM ETTİ

74 yıl sonra hazırlanan şehadet belgesini teslim etmek üzere ailenin yaşadığı eve gelen Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper ve Elbistan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdülkadir Yağar, şehidin kardeşi Faruk Turan tarafından karşılandı. Burada aile ile bir süre sohbet eden Albay Alper, şehidin tek fotoğrafını da titizlikle inceledi. Şehidin hikayesini dinleyen Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı Albay Timuçin Alper çok duygulandığını belirtti. Alper, aileyle yaptığı samimi sohbetin ardından Şehit Jandarma Onbaşı Ali Rıza Güler Turan’ın şehadet belgesini, kardeşi Faruk Turan’a teslim etti.

İHA

Editör: Mahmut Beyaz