Selda Bağcan sesinden alışık olduğum bir türküdür anayasso sözleri hem acı hem gerçek. Türküde bir dizeyi size söylemek isterim ‘angarada anayasso / ellerinden öpiy hasso’ Düşününce Ankara’da anayasanın bireye ne kadar uzak geldiğini bununda asıl sebebi eğitim ve bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum.

 Anayasal haklarımızı ne kadar biliyoruz? Kaç temel hakkımızı sayabiliriz? Bence önemli olan soru ise haklarını bilmeyen biri onu koruyabilir mi? Koruyamayız.

 İnsanlar dünyaya geldikten sonra, ellerinden alınamayan kişiliğine bağlı, dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez haklardır bu haklar.

  Yaşama hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, yerleşme ve seyahat hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti, sömürülmeme hakkı.. Bunlar hepsi insanın insanca yaşayabilmesini sağlar. Türk tarihinde asıl sorun ise bu hakları bilmemesinin bir sebebi bu haklar hep bir şekilde üsten gelmiştir. İster Avrupa ile ilişkiler sebebiyle ister modernleşen genç Türkiye’nin attığı adımlar olarak üst kademelerden gelen hakların dünya sahnesine çıkması ise o kadar kolay değil çetin savaşlar, uzun mücadeleler sonucu alınmış haklardır.

  Elinden kaybetmeden anlamak ve benimsemek gereken bu hakları iyi öğrenmemiz ve tarihte nasıl mücadeleler verdirdiğini idrak etmemiz gerek.