Vücut için gerekli olan birçok maddeyi barındıran ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından soğuk havalarda sıkça tüketilmesi tavsiye edilen balı alırken sahte bala karşı vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Kış aylarında insanlar tarafından hastalıklara karşı sıkça tercih edilen balın birçok çeşidi var. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Pehlivan Bal İşletmecisi Ali Sapsız, kış sezonunda bal tüketiminin arttığını belirterek, “Özellikle gribe karşı, enfeksiyonlara karşı insanlar, gıdalarını rahat tüketebilmek için veya biraz daha tadını iyileştirmek için bal kullanıyorlar. Bizim ballarımızda, rakım yüksekliğine göre, nektarına göre, hafif lezzetten, çok ağır lezzetlere varan bal türlerimiz var. Kışın genelde karışım, zencefil, zerdeçal, tarçın, arı sütü, polen, propolis karışımları çok talep ediliyor” diye konuştu.

BAL STANDART BİR ÜRÜN DEĞİL

Bir balın özelliğinin diğer bir bal da olmayacağını ifade eden Ali Sapsız, “Ana branşımız bal ve arı ürünleri, 12 çeşitte ürünümüz, şu an satışta. Arı ürünlerimiz var; arı sütü, propolis, polenimiz var. Bal çeşitleri olarak, keven, diken, kekik, çakşır, keçiboynuzu ve çam balımız mevcut. Bunların bir kısmının da peteği var. Ürünlerimizi satışa sunuyoruz. Bizim ürünlerimiz arıcı birliğine bağlı kayıtlı arıcılardan gelir ve arıcıların ballarının üzerinde kendine ait barkod numaraları vardır. Herhangi bir merdiven altı ürünleri alma, satma ihtimalimiz yoktur. Süzme bal ile ilgili çok soru geliyor müşterilerimizden, balın kaliteli olduğunu nasıl anlarız gibisinden. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bal standart bir ürün değil. Arının doğadan aldığı, hangi çiçekten, hangi nektardan aldığını bilmeniz lazım. Bal tek bir tatta, lezzette, tek bir kıvamda olmayabilir. Bir balın özelliği diğer bir bal da olmayabilir. Bunu bir profesyonelin ayırt etmesi lazım veya güvendiğiniz bir esnafa gelip danışabilirsiniz” cümlelerini kullandı.

IMG_9992-1

BALINIZ DONDUYSA, O ŞEKİLDE EVİNİZDE YILLARCA SAKLAYIP TÜKETEBİLİRSİNİZ

Müşteriler tarafından balın donması konusunda çok soru geldiğini aktaran Ali Sapsız, “1. tercihimiz kayıtlı ürünler, Arıcıların kendi kayıtlarının bulunduğu ürünler. Donma olayında çok soru geliyor. Saf bal, hava sıcaklığı 8 derecenin altına düştüğünde kendini korumak için yavaş yavaş kristalize olmaya başlar, yani donar. Bazı ballar geç donar, o balın çiçek nektarı özelliğine göre değişir. Reçine balları geç donar ama her bal donma özelliğine sahiptir. Balınız donduysa, o şekilde evinizde yıllarca saklayıp tüketebilirsiniz. Bu tür ballara graviyer bal veya ham bal deniyor. Balınız donduysa evinizde sıcak içeceklere ilave edip tüketebilirsiniz.  Bal gıda kodeksine göre, kara kovan süzme satışı yasak. Süzme bal ile donmuş süzme bal arasında bizde hiçbir fiyat farkı yoktur. Ham bal diyerek veya başka bir isim altında piyasaya sürerek balın fiyatını katlamaya çalışıyorlar. Bu durum da yanlıştır. Türk gıda kodeksinde balın her şeyi belirlenmiştir. Aldığınız ürünlerde, sertifikasına, bal gıda kodeksine uygun mu dikkat edin. Firma ürünlerinde belirli bir balın kıvamı görmesi gerekiyor. Çünkü onlara raf ömrü diye tabir ettiğimiz bir durum var. O raf ömrüne uygun olması gerekiyor. Bizler yöresel gıdacıyız. Bizden aldığınız ürün alıcıdan değil, arıcıdan bize gelir.  Herhangi bir değişme ve harmanlama gibi bir durum yok. Hazır gıdaların üzerine bakarsanız, harman diye bir terim vardır. Harman bal diye geçer. Harman bal; birkaç balın ısıda birbirleriyle etkileşime girmiş, eritilmiş halidir. Tek bir ürün değildir. Belli bir kokuyu, nektarı, görüntüyü yakalamak için bal harmanlanabilir. Bu yasal bir durumdur. Bizdeki ürünler, tek, tip arıdan çıkan doğal üründür” sözlerini kullandı.

KESTANE BALI KÜÇÜK YAŞ GRUPLARI İÇİN SERBEST BİR ŞEKİLDE TÜKETİLECEK BİR BAL DEĞİL

Kestane balının mide de hazmedilmesi zor olduğunu belirten Ali Sapsız, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, Kış sezonunda bal tüketimi çoğaldı. Özellikle gribe karşı, enfeksiyonlara karşı insanlar, gıdalarını rahat tüketebilmek için veya biraz daha tadını iyileştirmek için bal kullanıyorlar. Bizim ballarımızda, rakım yüksekliğine göre, nektarına göre, hafif lezzetten, çok ağır lezzetlere varan bal türlerimiz var. Kışın genelde karışım, zencefil, zerdeçal, tarçın, arı sütü, polen, propolis karışımları çok talep ediliyor. Biz bunun için genelde, zahter balı kullanıyoruz yani kekik balı. Kekik balı 2.5 yaş ve üzeri tüm tüketicilerin tüketebileceği reyhası ve yoğunluğu güçlü bir bal. Boğazınızda sıcaklık, reyha ve yanma hissi veren bir bal, kış aylarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kestane balının polen ve arı sütü sayım oranı çok yüksek. Mide de hazmedilmesi zordur. Çok fazla tüketildiğinde rahatsız olmaya başlarsınız. Vücut hızınız yükselir, kalp atışınız hızlanır, gözlerde yanma hissi olabilir. Bu belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz veya soğuk bir duş almanız gerekiyor. Kestane balı küçük yaş grupları için özellikle, serbest bir şekilde tüketilecek bir bal değil. Çok dikkat edilmesi gerek. Yaban gülü balı aynı şekilde en ağır ballardan biri ama şifa oranı da yüksek olan ballar” ifadelerini kullandı.   

Haber: Emrah Özdemir

  

Editör: Didem Kayabaşı