Yaşadığımız çevre dağlardan, ovalardan, denizlerden, ağaçlardan, çiçeklerden ve hayvanlardan oluşmakta. Doğal çevre olmazsa insan nefes alacak oksijenden mahrum kalır. Çevre bu nedenle çok büyük bir gereksinimdir. Çevrenin önemine dikkat çekilmesi içinde her yıl 05-11 Haziran tarihleri arasında “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanmakta... Geçtiğimiz hafta Çevre Haftası nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimiz Kahramanmaraş’ta da siyasi partiler ve bazı dernekler açıklamalarda bulunarak, bu haftanın önemine vurgu yaptılar.

***

Yapılan açıklamalara bakıyoruz, “Biz çevreyle alakalı şunu yaptık, bunu yaptık” gibi söylemler yer alıyor. Peki, şehrin yıllardır fabrika atıklarının suya karıştığı alan olan Aksu Çayı bu şehrin bir çevre sorunu değil mi? Bundan 25 yıl öncesine gidildiğinde bu alanda masmavi suyun aktığını ve içinde balıkların gezdiğini görmek mümkündü. Ancak son yıllarda o eski halinden eser kalmayan ve pis kokudan geçilmeyen Aksu Çayı nedense Çevre Haftası’nda kimsenin gündeminde değildi.

***

Hani şehrin o allı şallı STK’ları, dernekleri var. Kendileriyle alakalı olmayan konularda bile çıkıp meydanda toplanıp açıklamalarda bulunuyorlar ya… E hadi bir açıklamada Aksu Çayı için yapsaydınız, şehrin bir kanayan yarasına parmak basardınız. Maalesef her konuda olduğu gibi yıllarca şehirdeki bu sessizlik devam ettiği sürece hızlı trende gelmez, havaalanı sorunu da çözülmez, Aksu Çayı da temizlenmez.